Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya devini '7' bitirdi!

Galaxy Note7 ile en büyük rakibi Apple’ın iPhone 7 modelinden yaklaşık 1 ay önce pazara adım atan Samsung, bataryadan kaynaklanan sorunu çözemeyince bu modelin üretimini durdurdu.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2016 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2016 12:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dünya devini '7' bitirdi!
Samsung’a yaklaşık 17 milyar dolarlık bir zarara neden olan Galaxy Note7, Güney Kore’yi de şoke etti. Note7, Türkiye’de de artık satılmıyor.

AĞUSTOS ayının ilk günlerinde Güney Koreli teknoloji devi Samsung, çok büyük bir etkinlikle yeni akıllı telefon modeli Galaxy Note7’yi tanıttı. Aslında bu etkinliğin düzenlendiği tarih oldukça dikkat çekiciydi. Tüm Note serisini rakibi Apple’ın iPhone lansmanlarıyla yakın tarihte yapan Samsung, ilk kez bir ay öne çekerek rakibine fark atmayı hesaplıyordu. Ancak Samsung hesabı tutmadı. Ağustos ortasında satışa çıkan model için yaklaşık 2 hafta sonra kötü haberler gelmeye başladı. Galaxy Note7’ler bataryasındaki bir hatadan dolayı ateş alıyordu. Şirket bunun üzerine harekete geçti ve hemen değişim programı başlattı. Geçtiğimiz haftalarda yenilenen Galaxy Note7 modelleri tüketicilere ulaşmaya başlarken, bu yeni modellerden de kötü haber geldi. ABD’de Southwest Havayolları’nın bir uçağına binen yolcunun Galaxy Note7’si yandı. Dün ise Samsung Galaxy Note7’nin hem satışını hem de üretimini durdurduğunu açıkladı.

17 MİLYAR DOLARLIK YANLIŞ

Bunun faturası ise Samsung’u sarsacak cinsten. Galaxy Note7 için değişim programı başlatıldığında 1 milyar dolarlık faturayla karşılaşan şirket, şimdi ise satış gelirleriyle beraber toplamda 17 milyar dolar kaybedecek. Ancak en önemlisi ise avantajı rakibine vermesi. iPhone 7 modellerinin satışa çıktığı dönemde Samsung’un yaptığı bu hata, özellikle ‘premium’ segmentteki modelleri tercih edecek kullanıcıları iPhone 7 modeline yönlenmesine sebep olabilir. Güney Kore Borsası’nda işlem gören Samsung’un piyasa değeri 180 milyar dolar civarında. Çıkan haberlerden sonra şirketin piyasa değeri yüzde 8 gerilese de Samsung, geçtiğimiz cuma borsada son bir yılın rekorunu kırmayı başarmıştı. Bu da Samsung’un tüm gelirlerini sadece mobil ürünlerinden karşılamamasının avantajı olarak gösteriliyor.Öte yandan cep telefonu tarihinde benzer olaylar yaşanmıştı ve şirketleri iflasa kadar sürüklemişti. Alman teknoloji şirketi Siemens, bir modelinde yaptığı yazılım hatası yüzünden ürettiği cep telefonlarını piyasadan toplamıştı ve daha sonra şirketin telefon bölümü Tayvan merkezli BenQ’ya satılmıştı. Diğer benzer olayı Ericsson Mobile da yaşamıştı. Şirketin ürettiği bir model, donanım hatasından kaynaklanan bir problemden sık sık kapanmasından sonra Ericsson bu modeli pazardan toplamıştı. Daha sonra ise şirket, 2001 yılında Sony tarafından satın alınmıştı.

TÜRKİYE’DE PARA İADESİ VE DEĞİŞİM

ŞİRKETİN Güney Kore’deki merkezinden açıklama yapılması üzerine Samsung Türkiye de harekete geçti. Konu hakkında henüz resmi bir açıklama yapmayan şirketten aldığımız bilgilere göre müşterilerin güvenliği için Note7’nin hem satışını hem de yenisiyle değişim programını tamamen durduruldu. Galaxy Note7 sahiplerine bu süre zarfında iki seçenek sunuluyor. Bu seçeneklerden biri değiştirme. İletişim operatörlerine, teknoloji mağazası veya Samsung bayilerine Galaxy Note7’lerini götüren tüketiciler, başka bir Samsung akıllı telefonla değişim yapabiliyor. Değiştirmek istemeyen tüketicilere ise para iadesi seçeneği sunulacak. Samsung Türkiye’den resmi açıklamanın cuma günü yapılması bekleniyor.

ATEŞE DAYANIKLI İADE KUTUSU

Samsung, Galaxy Note7 modellerini toplamak için ateşe dayanıklı bir kutu yollamaya başladı. Birkaç kattan oluşan kutunun içinden bir de kullanım klavuzu çıkıyor.

4 YILDIR PAZARIN LİDERİ

SAMSUNG, akıllı telefon pazarında rakiplerinin aksine farklı bir strateji izliyor. En ucuzdan en pahalıya kadar farklı segmentlerde birçok model üreten şirket, bu sayede pazarda liderliği elinde tutuyor. İlk kez 2012 yılı birinci çeyrekte rakibi Apple’ı pazar payı bakımından geçen Samsung, aradan geçen 4 yıldan beri hiç geriye düşmedi. 2016 yılı ikinci çeyrek verilerine göre Samsung’un pazar payı yüzde 22 civarında. En yakın rakibi Apple’ın pazar payı ise 11.8.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.