Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Bankası Başkanı: Türkiye’de KOBİ’lerden marka çıkarma zamanı geldi

Dünya Bankası Başkanı Jim Young Kim, Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) desteklerini sürdüreceklerini belirterek, "Artık KOBİ’lerden büyük şirketler ve hatta Google, Ebay ve AliBaba gibi dünyaca tanınan markalar...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 13:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dünya Bankası Başkanı Jim Young Kim, Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) desteklerini sürdüreceklerini belirterek, "Artık KOBİ’lerden büyük şirketler ve hatta Google, Ebay ve AliBaba gibi dünyaca tanınan markalar çıkarmak zamanı geldi." dedi.

Kim, Today’s Zaman gazetesine verdiği özel mülakatta KOBİ’lerin Türkiye’de önemli olduğunu ancak Türkiye’nin bir sonraki ekonomik hamlesini tamamlaması için inovasyon, teknoloji ve fikri/sınai haklar ile bu işletmelerin dünya markası haline gelmesi gerektiğini söyledi. “Türkiye bu adımı atma arifesinde artık.” diyen Dünya Bankası Başkanı, bu konuda ellerinden gelen yardımı ve tecrübeyi Türkiye’ye aktaracakları sözünü verdi. ABD’de çocukluk çağlarında herkesin Japon ve Kore yapımı ürünler ile dalga geçtiğini ama bugün bu ülkelerin dünyaca bilinen markalar ürettiğini vurguladı.

Türkiye’nin gelişmesinde eğitimin son derece önemli olduğunu vurgulayan Kim, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İzmir’de yaptığı görüşmede Türkiye’de nitelikli işgücünün geliştirilmesi konusunda Dünya Bankası’nın elinden gelen yardımı yapacağı sözünü verdiğini belirtti.

Kendisi de doktor olan Dünya Bankası başkanı Kim, Türkiye’nin sağlık reformunu başarıyla yapmasının son derece önemli olduğunu ve bunun gelişmiş ve gelişmekte olan zengin ülkeler gurubu G-20 de bile örnek alındığını kaydetti. “Türk hükümetinin bu konuda reformları gerçekten başarıyla sonuçlandırmış olmasından son derece etkilendim” diyen Kim, sivil toplum temsilcileri ile yaptığı görüşmede hükümeti eleştirenlerin bile bu konuda AK Parti hükümetini takdir ettiklerini söyledi. Bunu diğer ülkelerde çok nadir gördüğünün altını çizen Kim, Türk hükümetinin reformlarda ideolojik yaklaşmadığını, deliller üzerinden hareket ederek dünyadaki en iyi örnekleri Türkiye’ye getirme çabası içerisinde olduğu izlenimi aldığını belirtti.

Türkiye’nin en iyi tecrübelerin paylaşıldığı bir bilgi merkezi haline gelmesini isteklerini söyleyen Kim, Washington dışında Dünya Bankası'nın en büyük ofisinin İstanbul’da olduğunu dile getirdi ve diğer ülkelerden heyetlerin akın akın Türkiye’ye getirildiğini söyledi. “Diyoruz ki, evrensel sağlık reformunun nasıl yapıldığını görmek istiyorsanız Türkiye’ye gelin. Yenilenebilir enerjinin ön plana çıktığı bir enerji reformu görmek istiyorsanız Türkiye’ye gelin” ifadelerini kullanan Kim, Dünya Bankası olarak Türkiye ile ortaklıklarından memnun olduklarını ve bunu daha da ileri götürmek istedikleri söyledi.

Dünya Bankası Başkanı Kim, Mayıs-Haziran aylarındaki Gezi Parkı protestolarıyla ilgili olarak da aynı dönemde Brezilya’da da gösterilerin olduğuna işaret ederek, "Manidar olan; yoksulluk konusunda en başarılı olan gelişmekte olan bu iki ülkede protestoların olmasıdır." dedi. “Orta sınıf her zaman daha fazlasını isteyecek.” diyen Kim, hükümetlerin buna kendilerini hazırlamasını tavsiye etti. Kim, “Bu artık bir gerçek. Herkes twitter ya da Facebook’a girebiliyor. Devrimler dünyanın her yerine başlayabilir.” diye konuştu.

Türkiye’nin Somali’de yapmış olduğu yardım çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirten Kim, Dünya Bankası olarak Türkiye ile beraber çalışmak istediklerini ve bu konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile konuştuğunu söyledi. Suriye mültecileri konusunda ise bankanın Ürdün ve Lübnan’a yardım ettiğini ancak Türkiye’den yardım konusunda şimdiye kadar bir talep olmadığını kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.