Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Domates güvesinin aktif dönemi başladı

İzmir’de 2009 yılından bu yana domateste önemli ekonomik zararlara yol açan ve mücadele edilmediği zamanlarda yüzde 100’e varan ürün kayıplarına sebep olabilen domates güvesinin (tuta absoluta) aktif dönemi başladı. Bitkisel Üretim ve...

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2016 12:38
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2016 12:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir’de 2009 yılından bu yana domateste önemli ekonomik zararlara yol açan ve mücadele edilmediği zamanlarda yüzde 100’e varan ürün kayıplarına sebep olabilen domates güvesinin (tuta absoluta) aktif dönemi başladı. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz, domates üreticilerini bu zararlıya karşı önlem almaları konusunda uyardı.
Domates güvesinin, zarar potansiyelinin çok yüksek olduğunu hatırlatan Tekalmaz, bu zararlının açık alan ve örtüaltı domates yetiştiriciliğinde ana zararlı konumunda olduğunu belirtti. Tekalmaz, “Bu yüzden İl Müdürlüğümüz konu uzmanları domates yetiştirilen alanları sık sık tarayarak zararlının varlığını ve yoğunluğunu takip ediyor. Yoğun olması beklenen bölgelerde ise olası zararların önüne geçmek için üreticilere uyarılar yapıyoruz. Ayrıca üreticiler gerek kahve toplantılarıyla ve gerekse tarlalarında birebir eğitimle bilgilendiriliyor” dedi.
Zararlıyla ilgili bilgiler veren Tekalmaz, larvaların domates bitkisinin kök hariç tüm kısımlarında ve her döneminde zarar verebildiğini söyleyerek, “İlk belirtiler yapraklarda görülüyor. Ancak zararlı daha çok olgunlaşmamış meyveleri tercih ediyor. Zarara uğrayan meyve pazar değerini yitiriyor ve zarar gören kısımlarda zamanla çürümeler meydana gelebiliyor" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.