Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Domates Fiyatları Dibi Gördü

Marketlerde 1,5 ila 2 liraya satılan domatesinde kilosu, Muğla’da ihracatın azalması ve iç piyasada yaşanan ürün fazlalığı gibi etkenler nedeniyle 15 kuruşa düştü.Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde Antalya’dan sonra önde gelen Fethiye...

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2016 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2016 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Marketlerde 1,5 ila 2 liraya satılan domatesinde kilosu, Muğla’da ihracatın azalması ve iç piyasada yaşanan ürün fazlalığı gibi etkenler nedeniyle 15 kuruşa düştü.
Örtü altı sebze yetiştiriciliğinde Antalya’dan sonra önde gelen Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde domatesin 15 kilogramlık kasası 1,5 liradan satışla salça fabrikalarına satılıyor. Domatesin kendilerine kilogramda 75 kuruş masrafı olduğunu, kendilerinin kasasını 1,5 liradan sattıklarını söyleyen domates üreticisi Bayram Toplatan, domatesin pazar ve marketlerde 1.5 liraya satılmasına tepki gösterdi.
SERASINI SÖKÜP DAİRE YAPILMASI İÇİN FİRMAYA VERDİ
Giderlerinin gelirden daha fazla olduğunu ve bankadan çektiği kredi borcunu ödeyemediğini belirten Toplatan, "Bu fiyat uçurumu nereden kaynaklanıyor? Sebze işi bizim için bitti. Borçlarımı kapatamadım. Serayı söktüm yerine daire yapılması için bir firmaya verdim. Yapılacak olan dairelerin birini satıp borçlarımı ödeyeceğim” diye konuştu.
Rusya ile yaşanan krizin ardından pazarlarda bir kırılganlık olduğunu ifade eden Fethiye Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Atabey Akgün ise, ihracatçıların yeni pazar arayışına girdiğini, bazı ihracatçıların farklı bölgeler üzerinden Rusya’ya ulaşmaya çalıştıklarını belirtti. Akgün, “Bu çalışmalarla firmaların da giderleri yükseldi. Araç başı yaklaşık 5 bin dolar giderler yükseldi. Üretimde de artış olunca ister istemez fiyatlarda kırılganlık yaşandı" diye konuştu.
ORGANİZE SANAYİ KURULMALI
Bölgede organize sanayinin eksikliğinden bahseden Akgün, organize sanayisinin kurulması halinde çiftçilerin rahat nefes alacağını kaydetti. Akgün, şöyle konuştu: “Üreticinin ürününü işleyebileceği küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerinin oluşması gerekiyor. Bu konuları gerekli kurumlara ilettik. İnşallah bunlar olursa çiftçiyi de rahatlatacak. Pazar daralmalarında da çiftçi kendi ürününü sahiplenebilecek. Fiyatlardaki bu kırılganlık önümüzdeki günlerde inşallah yükselişe geçecek”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.