Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğu Karadenizli ihracatçılar Kazakistan’dan umutla döndü

Ekonomi Bakanlığı Koordinasyonu ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği organizasyonunda 25-29 Ekim 2016 tarihleri arasında Kazakistan’ın Atyrau ve Aktau illerine yönelik “İnşaat ve Yapı Malzemeleri” sektöründe düzenlenen Sektörel Ticaret...

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2016 12:56
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2016 12:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Doğu Karadenizli ihracatçılar Kazakistan’dan umutla döndü
Ekonomi Bakanlığı Koordinasyonu ve Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği organizasyonunda 25-29 Ekim 2016 tarihleri arasında Kazakistan’ın Atyrau ve Aktau illerine yönelik “İnşaat ve Yapı Malzemeleri” sektöründe düzenlenen Sektörel Ticaret Heyeti programına katılan firmalar yaptıkları ikili iş görüşmelerinden memnun ayrıldı.
Ziyaretle ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Kazakistan’ın son yıllarda Orta Asya Bölgesinin çok hızlı gelişen bir ülkesi olması, bu gelişmelere paralel altyapı inşaat ve konut projelerine yönelik yatırımların artmış olmasının bu ülkeyi ihracatçılar açısından cazip kıldığını belirterek, “Bu kapsamda, Kazakistan’ın Bölgemize yakın Bölge illeri olan Atyrau ve Aktau illerine yönelik düzenlediğimiz inşaat ve yapı malzemeleri sektörel ticaret heyeti programımıza Bölgemiz illerinden 20 iş adamımız katılım sağlamıştır” dedi.
Gürdoğan, “Bilindiği üzere, Atyrau ve Aktau illerine Gürcistan üzerinden karayolu ile Hazar denizi Ro-Ro geçişleri ile ve yine Gürcistan üzerinden Rusya Federasyonu karayolu geçişi ile 2-3 günde ulaşma imkanımız vardır. Ayrıca, çok ekonomik olan demiryolu hattı ile Aktau’dan Gürcistan Batum’a yük getiren demiryolu vagonları, dönüşlerini boş olarak yapmaktadır. Bu durumda bize çok daha düşük nakliye maliyeti ile bu illere ve Kazakistan geneline ihraç malı sevk edebilme imkânını sağlamaktadır. Bu imkanları yerinde gören iş adamlarımız yaptıkları ikili iş görüşmeleri sonucu bu pazarlara en kısa sürede ihracata başlayacakları görülecektir. Kazakistan Atyrau ve Aktau illerinde zengin petrol yataklarının bulunması ve işletilmesi, önümüzdeki yıllarda da bunun daha da artacak olmasından dolayı gelir kaynakları yönünden bu bölgenin büyük bir potansiyel taşıdığını ve halen bakir bir bölge olan Kazakistan’ın bu bölgelerinin önümüzdeki dönemde çok cazip pazarlar olacağını açıkça gözler önüne sermektedir. Bu amaçla, Bölgemize yakınlığın verdiği bu fırsatları avantaja çevirmek ve Bölge ihracatçılarımızın faydasına sunmak amacıyla düzenlemiş olduğumuz bu program kapsamında yapılan ikili iş görüşmelerinden oldukça umutluyuz. İş adamlarımız yaptıkları ikili görüşmelerde aldıkları teklifleri en iyi şekilde değerlendirerek ihracat sevkiyatlarına başlayacak ve uzun vadeli olarak bu pazarda kalıcı olmak için gerekli planlamasını yapacaktır” şeklinde konuştu.
Kazakistan’a önümüzdeki dönemlerde ihracat sevkiyatları başlayacak
Kazakistan’a yönelik Doğu Karadeniz Bölgesinden yaş meyve sebze ihracatının yapıldığına değinen Gürdoğan, ihracatçıların düzenlemiş olduğu program sonrasında inşaat malzemeleri ve tüketim ürünlerinin de sevkiyatına yakın zaman içinde başlayacaklarını söyledi. Önümüzdeki yıllarda Kazakistan’ın Doğu Karadeniz Bölgesinin önemli pazarları arasına gireceğini ifade eden Gürdoğan, “Kazakistan tarafından anılan bölgede yatırım yapmak isteyen iş adamlarımıza yönelik verilmekte olan yüksek miktardaki teşvikler de pazarın cazibesini artıran önemli unsurlardan biri oldu. Heyete katılan iş adamlarımız bu fırsatları yerinde görerek değerlendirme yapmıştır. Bu değerlendirmeler neticesinde geliştirilecek ihracat planlarının fiiliyata dönüşeceği ve önümüzdeki dönemde bu pazara yönelik ihracat sevkiyatlarının başlatılacağı açıkça görülecektir” diye konuştu.
DKİB Başkanı Gürdoğan, Kazakistan’a yönelik ihraç sevkiyatlarında halen yüksek olan ve ortalama 6 bin ve 6 bin 500 dolar TIR düzeyinde olan Aktau ve Atyrau Bölgesi varışlı nakliye ücretinin düşürülmesi konusunda gerekli olan girişimlerde bulunacaklarını söyleyerek, “Azerbaycan tarafından alınan Hazar denizi Ro-Ro ücretlerinin daha da düşürülmesi konusunda yetkili makamlar nezdinde girişimlerde bulunacağız. Daha düşük maliyetli olan Rusya Federasyonu üzerinden transit geçişlerin de Kasım ayı içinde yapılacak görüşmeler sonrası başlayacak. Bu kapsamda da bu yol güzergahında altyapısı bozuk olan yolların da düzeltilmesi konusunda gerekli girişimlerde bulunarak, bölgemizden Kazakistan’a yapılacak ihraç taşımalarına ait navlun ücretlerinin daha uygun düzeylere düşürülmesi ile Kazakistan’ın önemli bir ihraç pazarı konumuna getirilecek” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.