Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğu Karadeniz’in ihracatı ilk 6 ayda yüzde 9,4 düştü

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2016 yılının Ocak-Haziran döneminde 726 milyon 339 bin 405 dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği belirtildi. Gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine...

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2016 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2016 17:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2016 yılının Ocak-Haziran döneminde 726 milyon 339 bin 405 dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği belirtildi. Gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,4 oranında bir düşüş yaşandığı öğrenildi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) 2016 yılının ilk yarısında gerçekleşen ihracat rakamlarını açıkladı. Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2016 yılı Ocak-Haziran dönemi ihracatının ürün sıralamasında bir önceki yıla oranla yüzde 7 artışla 500 milyon 611 bin 369 dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, yüzde 47 düşüşle 85 milyon 313 bin 416 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 44 düşüşle 44 milyon 87 bin 159 dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığı bildirildi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde 107 farklı ülkeye ihracat yapıldığı ve en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin ise sırasıyla; İtalya, Gürcistan, Fransa, Almanya ve Polonya olduğu ifade edildi. En çok ihracatın yapıldığı bu ülkelerden de İtalya’ya yüzde 173, Gürcistan’a yüzde 16, Fransa’ya yüzde 14 ve Polonya’ya yüzme 22 artış yaşanmasına rağmen Almanya’ya yüzde 23 ve 2015 yılında en önemli ihraç pazarlarından olan Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta yüzde 82 düşüş yaşandığı kaydedildi.
Gürdoğan: "Rusya krizinin son bulmasıyla yıl sonuna kadar artış trendine girmeyi bekliyoruz"
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bölge için önemli bir ihracat pazarı olan ve ihracatta yaşanan düşüşün ana kaynağı olan Rusya Federasyonu ile yaşanan krizin son bulması ile bundan sonraki dönemde ihracatın yaşanan kayıpları telafi ederek, yıl sonuna doğru artış trendine gireceğine inandıklarını söyledi.
Gürdoğan, “Bunun yanında, ihracatçımızın gerek komşu ülkelerde yaşadığı bürokratik sorunlar ve gerekse Ülkemiz bürokrasi isteminde yaşadığı sorunlar da ihracatımızı önemli oranda olumsuz olarak etkilemeye devam etmektedir. Bürokrasi mekanizmalarında yaşanan sorunları giderecek ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik uygulamaya konulacak tedbirlerde ihracatımıza çok büyük oranda olumlu katkı yapacaktır. İhracatçılarımız bu yöndeki tedbirlerin ivedilikle uygulamaya konulması beklentisi içindedir. Ayrıca, finansman temininde bankalar ve kredi garanti fonundan kaynaklı sorunlara çözüm bulunmaması ve buna bağlı finansman temininde ihracatçılarımızın yaşadığı sorunların devam etmesi ihracatımızı arzu ettiğimiz seviyeler çıkmasını engellemektedir. Bu yönde atılacak adımların ivedilikle yerine getirilmesi en büyük beklentimizdir” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.