Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğan: "Çiftçi tefecinin eline düşecek"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kredi borçlarının ertelenmesiyle ilgili kararnameyi hala gündeme getirmemesi ve sürecin uzaması halinde çiftçinin tefecilerin eline düşeceğini...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2017 10:48
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2017 10:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Doğan: "Çiftçi tefecinin eline düşecek"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kredi borçlarının ertelenmesiyle ilgili kararnameyi hala gündeme getirmemesi ve sürecin uzaması halinde çiftçinin tefecilerin eline düşeceğini söyledi.

Doğan, üreticinin 54 günden bu yana Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda gelecek müjdeli haberi beklediğini, henüz açıklama yapılmamasının umutlarını tükettiğini belirtti. Zarar gören çiftçinin kredi borçlarının ertelenmesiyle ilgili kararnamenin geçtiğimiz yıl Eylül ayı başında açıklandığını dile getiren Doğan, “Eylül ayını bitirdik, ekim ayının ortasına geldik ama bakanlıktan hala ses seda yok” dedi.

Banka kredilerinin ÇKS kayıtlarına göre verildiğini hatırlatan Doğan, “1 Eylül’de başlayan kayıtlar, 30 Haziran’da sona erecek. Krediler bu kayıtlara göre veriliyor. Çiftçiler başvurular başladığında önce bankaya gider. Geçtiğimiz yıl kullanılan kredilerin ödeme zamanı geldi. Ancak, yüzde 30 ve üzerinde zarar eden üretici borcunu ödeyecek durumda değil. Bakanlık kararnamesi açıklanmadığı için borcunu erteleyemeyen çiftçimiz büyük mağduriyet yaşıyor” ifadelerini kullandı.

"Ya malını satacak, ya tefecinin kapısını çalacak"

Adana’da yılın 365 günü, ekim, dikim ve hasat yapıldığını hatırlatan Mehmet Akın Doğan şunları söyledi:

“Yeni sezon öncesi üreticilerimizin kredi kullanabilmesi için borcunu kapatması, ya da ertelemesi gerekiyor. Ödeme gücü olmayan üretici kararname açıklanmadığı için borcunu erteleyemiyor ve bankalardan kredi alamıyor. Tarlasını ekmek zorunda olan üretici ya elindeki tarlasını-traktörünü satacak ya da tefecinin kapısını çalmak zorunda kalacak. Bu da daha büyük sorunlar yaşanmasına yol açacak.”

Başkan Doğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı çiftçinin sesine kulak vermeye çağırarak, daha fazla zaman geçmeden kredi borçlarının ertelenmesiyle ilgili kararnamenin açıklanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.