Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyarbakır’da hayvancılıkta 15 yılda yüzde 72’lik artış

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TDİOSB) incelemelerde bulunup, üreticilerle bir araya geldi. Kentin büyükbaş hayvan varlığının 2002’den 2017 yılına kadar yüzde 72 arttığını belirten Güzeloğlu, “Bu çok büyük bir başarı. Bizim hedefimiz Diyarbakır’daki özellikle büyükbaş hayvan varlığını en kısa süre içerisinde kültür ırkına dönüştürmek” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2017 18:19
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2017 18:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TDİOSB) incelemelerde bulunup, üreticilerle bir araya geldi. Kentin büyükbaş hayvan varlığının 2002’den 2017 yılına kadar yüzde 72 arttığını belirten Güzeloğlu, “Bu çok büyük bir başarı. Bizim hedefimiz Diyarbakır’daki özellikle büyükbaş hayvan varlığını en kısa süre içerisinde kültür ırkına dönüştürmek” dedi.

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, merkez Bağlar ilçesi Övündüler mevkiinde bulunan Diyarbakır Tarıma Dayalı Besi Organize Sanayi Bölgesi’nde üreticilerle bir araya geldi. Ziyaret esnasında Vali Güzeloğlu’na TDİOSB ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, TDİOSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Resül Gündoğan, TDİOSB Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Pekkolay, Et ve Balık Kurumu Müdürü Hamdullah Güven, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu (TKDK) İl Koordinatörü Hikmet Güneş ve TDİOSB yatırımcıları katıldı.

“300 bin kişiye istihdam”

TDİOSB ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar’dan bilgi alan Vali Güzeloğlu, Tarım ve Hayvancılık sektörünün stratejik bir sektör olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin tarımsal üretim alt yapısında ve hayvan varlığında Diyarbakır en önemli merkezlerden biri. 2018 sonu için hedeflediğimiz Silvan Projesinin tamamlandığı zaman bitkisel ve hayvansal üretimde 300 bin kişiye istihdam sağlayacak bir bereketi zenginliği ve refahı Diyarbakır’a taşıyacaktır. Bu nedenle Diyarbakır ülkemizin ötesinde dünya için bitkisel ve hayvansal üretim merkezi olacaktır. Bizler şimdiden bunun çalışmasını yapıyoruz. Devlet olarak üreticilerimizin her zaman yanındayız. Türkiye’de bir ilk ve model olan bu projemizde hedefimizin buranın sınırlarıyla ve işletme sayısıyla sınırlı olmadığını da söylüyorum. Gelen ve gelecek olanlar için talepler doğrultusunda bu alan büyüklüğümüzü daha öteye taşıyıp daha büyük veya ikinci bir organize sanayi bölgemizi de kurabiliriz. Bu bağlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.

“15 yılda yüzde 72 artış”

Diyarbakır’ın Türk tarımında ve hayvancılığında her gelecek gün daha iddialı bir düzeye geldiğine dikkat çeken Güzeloğlu, “2002’den 2017’ye kadar baktığımızda büyükbaş hayvan varlığımızı yüzde 72 arttıran bir büyük şehiriz. Bu çok büyük bir sıçrama, dönüşüm ve başarı. Bunun alt başlığında da bu artışın en büyük payı kültür ırkı olarak artış. Bizim hedefimiz Diyarbakır’daki özellikle büyükbaş hayvan varlığında en kısa süre içerisinde bütün hayvan varlığımızı kültür ırkına dönüştürmek, verimi ve buna bağlı geliri en yüksek düzeye çıkartmak. Buradaki alt yapı tamamlanmış durumda. Birçok parselde inşaat çalışmalarımız devam ediyor. En kısa sürede içerisinde onlar da tamamlanacak ve tüm bu alandaki işletmelerimiz bittiğinde 15 bine yakın büyükbaş hayvan varlığı burada kültür olarak besi olarak var olacak. Bu Diyarbakır ve bölge hayvancılığı açısından da bir katkı ve katma değer üretecek. Buradaki işletmelerden ve işletmeye bağlı çalışacak diğer yerlerden yüksek bir gelir ve üretim bekliyoruz. Yeni dönemde bakanlığımızın gerek bakanlık olarak gerekse kırsal kalkınmayı destekleme birimi üzerinde hibe ve destekleri devam edecek. 400 milyon lirayı aşkın doğrudan bizim Diyarbakır çiftçimize aktardığımız bir hibe desteğimiz var. 170 milyon civarında da bir kredi desteğimiz var. İkisini topladığımız zaman yaklaşık 600 milyon TL’yi bulan bir sermayeyle üreticimizin emeğini buluşturan çok büyük bir katkımız var. Devlet olarak üreticimizin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum” ifadelerinde bulundu.

“Bin kişi faydalanacak”

Ziyarette Vali Güzeloğlu’na bilgi veren TDİOSB ve Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil Organize Hayvancılık Bölgesinde 36 işletmenin 6 bin 140 büyükbaş hayvan kapasiteli olduğunu ve şuan mevcut durumda 4 bin 820 büyükbaş besi hayvanı bulduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

’’Kasım ayı itibarıyla bin 860 büyükbaş besi hayvanı ilave olarak işletmelerimize gelecek olup toplam büyük baş besi hayvanı kapasitesi 14 bin 350. İşletmeler tamamlandığında gerek çiftliklerde ve gerek sanayi alanında yaklaşık 600 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Dolaylı olarak da toplamda yem sanayi, mühendislik hizmetleri ve genel sağlık hizmetleri ile beraber toplamda bin kişi faydalanacak.”

Konuşmaların ardından Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve beraberindekiler 12 milyon TL’lik besi yatırımı ve 15 milyon TL’lik kombine tesisinin yatırımının yapıldığı Et Entegre ve Besi Tesisinde incelemelerde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.