Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dijital bir felaketin, üreticiye 1 günlük maliyeti 165 bin TL

Dijital felaket yaşayan şirketlerin işleri bir süreliğine duruyor. Bu kesintinin maliyeti oldukça yüksek. BT sistemlerini kullanamayan üretim sektöründen bir şirket, günde 165 bin 80 TL kaybediyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2017 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2017 12:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Dijital felaket yaşayan şirketlerin işleri bir süreliğine duruyor. Bu kesintinin maliyeti oldukça yüksek. BT sistemlerini kullanamayan üretim sektöründen bir şirket, günde 165 bin 80 TL kaybediyor.

Felaket kurtarma ve iş sürekliliği alanında uzman Clonera Bilişim Hizmetleri A.Ş., BT servislerinin herhangi bir sebeple durması halinde, şirketlerin nasıl bir maliyetle karşılaşacağını görmeleri amacıyla, Felaket Maliyet Analizi’ni (FEMA) geliştirdi. fema.clonera.net adresinde ücretsiz olarak kullanıma sunulan FEMA Analizi, şirketlerin işleri kesintiye uğradığında karşılaşacağı ortalama maliyetleri hesaplıyor. Şirketler, kendi verilerini girebileceği gibi, sektör ortalamalarını kullanarak da felaketin maliyetini hesaplayabiliyor. FEMA Analizi’ne göre, üretim sektöründe faaliyet gösteren, cirosu 50 milyon TL ve toplam çalışan sayısı 100 olan bir şirket, dijital bir felaket yaşadığında, iş gücü ve satış kaybı nedeniyle, günde 165 bin 80 TL maliyetle karşılaşıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Clonera Bilişim Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Evren Ballı, "İş dünyasından başlayarak hızla yaygınlaşan dijital dönüşüm, bilgi teknolojilerine bağımlı iş yapış şekillerini beraberinde getiriyor. Teknolojinin yarattığı yeni çalışma ortamı, çok önemli 2 soruyu gündeme taşıyor: BT sistemleri kesintiye uğrayan bir şirket, iş sürekliliğini nasıl sağlayacak? Yaşanan kesintinin şirkete maliyeti ne olacak? Ne yazık ki şirketlerin çoğu, felaketlerin maliyetini yaşadıktan sonra hesaplıyor. FEMA Analizi’ni bu amaçla geliştirdik. Artık şirketler, olası bir dijital felaketin maliyetini önceden öngörebiliyor" dedi.

Ballı, işlerinin kesintiye uğramaması ve bu maliyetlerin oluşmaması için, şirketlerin felaket kurtarma ve iş sürekliliği çözümlerini kullanması gerektiğini, ancak bu şekilde verilerinin asla kaybolmayacağını ve uygulamalarına her zaman her yerden ulaşabileceklerini belirtti. Gerçek bir kesintide maruz kalınacak maliyetleri hesaplamak için, iş surekliliğine etki eden bileşenlerin detaylı analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Ballı, şirketlerin danışmanlık hizmeti alarak kapsamlı bir “İş Etki Analizi” yaptırması gerektiğini vurguladı.

Her yıl 3 şirketten biri dijital felaket yaşıyor

Clonera’nın yaptığı ve uluslararası istatistiklerle uyumlu sonuçlar elde ettiği araştırmaya göre, Turkiye’deki her 3 şirketten biri, son 1 yıl içinde BT servislerini durduracak dijital felaket yaşadı. Bu şirketlerin yüzde 65’i, sistemlerini yedekten geri döndürdüğü için, uygulamalarına belirli bir süre ulaşamadı. Yüzde 8’i ise sistemlerini hiç geri getiremedi. Şirketlerin yalnızca yüzde 3’unun işi, doğal afetler nedeniyle kesintiye uğradı. Asıl iş kesintileri kullanıcı hatası, sistem arızası, siber saldırı ya da guç kesintisi gibi dijital felaketler nedeniyle oluştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.