Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DİGİAD Başkanı Korkutata: Güneydoğu’daki iş adamları vergi teftişinden tedirgin

Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaaddin Korkutata, Doğu ve Güneydoğu’daki iş adamlarının tedirgin olduğunu söyledi. Büyük uğraşlar sonucu bölgeye yatırım yapmaya karar veren ve adımlar atan iş adamlarının...

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2014 13:40
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2014 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
DİGİAD Başkanı Korkutata: Güneydoğu’daki iş adamları vergi teftişinden tedirgin
Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Alaaddin Korkutata, Doğu ve Güneydoğu’daki iş adamlarının tedirgin olduğunu söyledi. Büyük uğraşlar sonucu bölgeye yatırım yapmaya karar veren ve adımlar atan iş adamlarının vergi teftişine tabi tutulduğunu anlatan Korkutata, "Denetime karşı değiliz. İş adamlarımızın iş ve işlemlerinin tekdüzen muhasebe ilkelerine uygun olması için sürekli bunu Gelir İdaresi Başkanlığı yetkililerinden talep edenlerdenim. Ama henüz belini doğrultamamış, zaten endişeyle bölgeye gelen iş adamlarımızın böyle bir süreçte denetime apar topar tabi tutulmasının zamanlama açısından faydalı olmadığını ve birçok kişinin yatırım düşüncesinden vazgeçtiği endişesini taşıyorum." dedi.

DİGİAD Başkanı Korkutata, yaptığı yazılı açıklamada, iş adamlarının son dönemlerde karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. Korkutata, "Tırmanma şeridinde olan bölge ekonomimiz zirve aşamasını yakalamak üzereyken maalesef cereyan eden kutuplaştırıcı ve ötekileştirici söylemler, seviyeli iş adamlarımıza perde arkasında tehditler iş adamlarımızı tedirgin hale getirmiş, bölge yatırımlarını adeta durdurma aşamasına getirmiş durumda." ifadelerini kullandı. Yarım asra yakındır Doğu ve Güneydoğu’da devam eden sıkıntıların bitirilmesi adına başlatılmış sürecin en önemli bir ayağı olan yatırım ve istihdam çalışmalarının yarı yolda kalmış vaziyette olduğunu anlatan Korkutata, enideşelirini şu şekilde dile getirdi: "Başlatılmış ve gelecekte nasıl konuşlanacağı belli olmayan çözüm sürecinin akıbeti de iş adamlarımızı ister istemez tedirgin ediyor. Bu sürecin bir önce nihayete erdirilmesi gerekiyor. 500 civarında iş adamı üyemiz ve bölge sivil toplum kuruluşlarımızla son 4- 5 yıl içerisinde yatırım yönüyle son derece bakir olan bölgelerimize iş adamlarını yatırıma teşvik ve kollektif bir çabayla bölgemizi kalkındırma işsizliği azaltma gayreti içerisinde olduk ve epey de mesafe katettik. Çok olumlu bir atmosfer oluşmuştu. Bu işin başlangıcında devlet ricaliyle iş adamlarımız sürekli işbirliği içerisinde ekonomik forumlar ve programlar tertipliyorken, yaklaşık bir yıldır bu konuda göz dolduran hiçbir program olmadı. Yatırımı başlatanlar olmakla beraber, henüz yatırım için fabrikasını tamamlamayan ve OSB 2. Etap’ın tamamlamasını bekleyen iş adamlarımız dururken, siyasi yetkililer tamamen siyasete ve gelecekleri endişesine kilitlenmiş, bir kısmı da başbakanın gözüne girmek için sürekli kutuplaştırma ve ötekileştirme politikalarını sürdürmeye devam etmektedir."

'ÜLKENİN EN BÜYÜK SORUNU CARİ AÇIĞIN KAPATILMASI GEREKİYOR'

İş dünyasını siyasete propaganda malzemesi yapmanın sadece müteşebbislere değil ülke ekonomisine zarar verdiğini anlatan Korkutata şöyle devam etti: "Bugün ülkemizin en büyük problemlerinden biri olan cari açığın kapatılmasının birinci yolu ülkemize sıcak paranın girişidir. Bu sıcak para girişini ülkenin bir çok ilinden olduğu gibi bizler de yurt dışı gezilerimizle her gittiğimiz ülkede iş bağlantılarını yapmak suretiyle gerçekleştiriyorduk. Ama uzun süredir bu tedirginlikten dolayı geziler bitmiş durumda."

'BÖLGEYE YENİ GELEN İŞ ADAMLARINA DENETİM YATIRIMLARI OLUMSUZ ETKİLER'

Diyarbakır’da 19 bin firmanın vergi teftişine tabi tutulduğunu belirten Korkutata açıklamasını şöyle tamamladı: "Aynı şekilde bütün Doğu ve Güneydoğu illerinde de başlatıldığını medyadan hepimiz izlemekteyiz. Denetime karşı değiliz ve hem iş adamlarımızın iş ve işlemlerinin Tekdüzen Muhasebe ilkelerine uygun olması için sürekli bunu Gelir İdaresi Başkanlığı yetkililerinden talep edenlerdenim. Ama henüz belini doğrultamamış, zaten endişeyle bölgeye gelen iş adamlarımızın böyle bir süreçte denetime apar topar tabi tutulmasını zamanlama açısından faydalı olmadığını ve birçok kişinin de yatırım düşüncesinden vazgeçtiği endişesini taşıyorum. Değerli iş adamlarımıza çağrım; hiçbir zaman yılmasınlar. Bizler çok şükür dürüstlük ilkelerimizden hiçbir zaman taviz vermedik ve vermeyeceğiz. Böyle devam ettiğimiz müddetçe her yönüyle kazananlardan oluruz ve bizler bütün bu tahriklere rağmen bölgemizin ve dolaylı olarak da ülke ekonomimiz ve de insanımızın huzuru adına bu çalışmalarımıza devam edeceğiz inşallah. Fakat bu sıkıntıları da herkesin çözüm adına gündeme taşıması ve ilgilenmesi lazım."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.