Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dev yatırım için gün sayıyorlar!

Suudi merkezli ACWA Power’ın Başkanı Paddy Padmanathan, Konya Karapınar’da gerçekleştirilecek dünyanın en büyük güneş enerjisi santrallerinden olacak projenin ihalesine çalıştıklarını söyledi. Karapınar'daki 1000 megavatlık ilk güneş enerjisi yatırımı ihalesinde, son teklif verme tarihi 14 Şubat 2017 olarak belirlendi. İhale 21 Şubat 2017'de Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilecek.

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2017 09:23
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2017 09:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dev yatırım için gün sayıyorlar!

Suudi Arabistan merkezli ACWA Power Başkanı ve Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Paddy Padmanathan, Türkiye'nin güneş enerjisinde bin megavatlık bir kapasiteyi ihale edeceğini hatırlatarak, "Hedefimiz, Türkiye'deki çeşitli kaynaklardan bir kapasite oluşturmak. Güneş enerjisindeki bin megavatlık proje (Konya Karapınar) üzerinde çok dikkatli çalışıyoruz. Ayrıca, rüzgarda 350-400 megavat civarında bir kapasite için lisans bekliyoruz. Jeotermal enerjide ise 50 ile 200 megavat arasında yatırım için de fırsatları değerlendirme sürecindeyiz." dedi.

Şirketinin yatırım planlarını değerlendiren Padmanathan, Kırıkkale'de yaptıkları 950 megavatlık kombine doğalgaz çevrim santralinin inşaatının bitmek üzere olduğunu ve bu santralin 2017'nin ilk yarısında devreye alınacağını söyledi. Bu santralin yatırım tutarının 1 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini aktaran Padmanathan, Türkiye'deki yatırımlarında kaynak çeşitliliğini hedeflediklerini ve bu yüzden yeni bir doğalgaz santrali işiyle ilgilenmeyeceklerini ifade etti.

Padmanathan, Türkiye'ye gelecek dönemde yapacakları yatırımların güneş, rüzgar ve jeotermal alanında olacağını belirterek, "Türkiye, güneş enerjisinde bin megavatlık bir kapasiteyi (Konya Karapınar'da) ihale etme sürecinde. Hedefimiz, Türkiye'deki çeşitli kaynaklardan bir kapasite oluşturmak. Bu yüzden güneş enerjisindeki 1000 megavatlık bu proje üzerinde çok dikkatli bir şekilde çalışıyoruz. Söz konusu projedeki yerlilik şartının çok önemli ve doğru olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde ülkeye daha çok ekonomik değer katılabiliyor. Ayrıca, rüzgarda 350-400 megavat civarında bir kapasite için lisans bekliyoruz. Bu lisans süreciyle ilgili bir erteleme söz konusu oldu, ama önemli değil. Bu lisansları alıp tamamladıktan sonra rüzgar enerjisinde kapasitemize yenilerini eklemeye devam edeceğiz. Jeotermal enerjide ise 50 ile 200 megavat arasında yatırım için fırsatları değerlendirme sürecindeyiz." diye konuştu. 

'TERÖR TÜRKİYE'NİN TEMEL GERÇEKLERİNİ DEĞİŞTİRMEZ'

Enerjide, 40-50 yıllık projeler gerçekleştirildiğini ve yatırımların da bu düşünceyle yapıldığını belirten Padmanathan, bu süre zarfında birçok ekonomik krizin olabileceğini, siyasilerin değişebileceğini ve jeopolitik tansiyonların yaşanabileceğini anlattı. Padmanathan, Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmelerin de bu şekilde olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'nin temel gerçekleri var. Bu gerçeklerden birisi coğrafi pozisyonu. Hiçbir terörist bu pozisyonu değiştiremez. Bütün doğalgaz boru hatları Türkiye üzerinden geçmek durumunda. Ayrıca, sanayide bir gücü ve eğitimli bir nüfusu söz konusu. İnsanlar, çalışmak için istekliler. 'Başkaları çalışsın da biz bakalım' demiyorlar. Bunlar bence çok değerli temel gerçeklikler. Terör veya siyasi tansiyon bunların hiçbirini etkileyemez. Türkiye'nin bu gerçeklerini değiştiremez." değerlendirmesinde bulundu.

'SUUDİ ARABİSTAN'DAKİ İHALELERE DE KATILACAĞIZ'

Kendi ülkeleri dışında 10 ülkede daha faaliyet gösterdiklerini ifade eden Padmanathan, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih'in açıkladığı yenilenebilir enerji master planına da değindi. Padmanathan, Suudi Arabistan'ın 2023'e kadar 10 bin megavat yenilenebilir enerji kapasitesini sisteme dahil edeceğine işaret ederek, "Bu, önümüzdeki 5 yıllık süreçte Suudi Arabistan'ın yenilenebilir enerji konusunda çok hırslı bir politika izleyeceği anlamına geliyor. İlk ihaleler, rüzgar için 400 megavat, güneş için 300 megavat olarak açılacak. Toplamdaki 10 bin megavatlık kapasitenin içinde ağırlıklı olarak güneş ve rüzgar var ama jeotermal, atık gibi farklı kaynaklar da olacak. Bu ihalelere de kesinlikle katılacağız." dedi. 

Yenilenebilir enerjide ülkelerin politikalarını ilk etapta az kapasiteler için açıkladıklarını, bu alandaki maliyetin ne kadar az ve devreye alım süresinin de kısa olduğunu gördükten sonra planlarını büyüttüklerini anlatan Padmanathan, yenilenebilir kaynakların toplam enerji portföyü içindeki payının sürekli olarak artacağına da dikkati çekti. Türkiye'nin, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamında gerçekleştireceği Konya Karapınar'daki 1000 megavatlık ilk güneş enerjisiyatırımı ihalesinde, son teklif verme tarihi 14 Şubat 2017 olarak belirlendi. İhale 21 Şubat 2017'de Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.