Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dernekler, AVM’lerdeki kiralardan şikayetçi

BMD, TURYİD ve TÜRES başkanları katıldığı televizyon programında AVM’lerde döviz üzerinden alınan yüksek kiralar ve çözüm yolları konusunda konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2017 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2017 16:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

BMD, TURYİD ve TÜRES başkanları katıldığı televizyon programında AVM’lerde döviz üzerinden alınan yüksek kiralar ve çözüm yolları konusunda konuştu.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, BlombergHT kanalında canlı yayına katıldı. AVM’lerdeki kiraları günlük kurdan hesaplayarak fatura edildiğini söyleyen BMD Başkanı Öncel, "Türkiye’de 370 tane AVM var. Dernek olarak bizim tek problemimiz AVM’lerle kira konuşmak değil. Ama çok ciddi anlamda da insanları yakan bir problem. Bütün dernek ve üyelerimiz bizi bir çare olarak görüyor. 149 firma 500’ün üzerinde markaya üyemiz var. Türkiye’de de 65 bin mağazaya tekabül ediyor. Bu kira konularında ortak bir noktaya gelinmediği takdirde bir sulh yoluna kavuşmadığı anda bu problemler devam edecek. Sorunun çözümü için bütün muhataplarımızdan, devlet yetkililerimizden rica ediyoruz. Çünkü bu konu tüm perakende sektörü olduğu kadar imalat sektörünü de çok yakından ilgilendiriyor" şeklinde konuştu.

TÜRES Genel Başkanı Bingöl, AVM’lerdeki kiralar ile ilgili kendi üyelerinin de aynı problemleri yaşadıklarını söylerken, "TL ile ticaret yapıp, kirayı da yabancı para ile ödediğinde ayakta durma şansımız çok zor. Yabancı para ile kira alma işini bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Kiracılar kiralarını ödemezse AVM’ler ne yapacak" dedi.

TURYİD Başkanı Kaya Demirer, AVM’lerdeki kira konusunda bütün firmaların ilk başta dövizin yüksek seyirler izlemediği zamanlarda dövizle kiralarını ödediklerini söyledi. Yatırımcı gözünden bakıldığı zaman AVM yatırımcısı planlarını mevcut kiracıların sözleşmelerine göre yaptığından dolayı ortada çetrefilli bir problem olduğunu kaydederken, "Ama bizim bir federasyonumuz var. Bu konuda federasyonda iletişimini yapmamız gerekiyor. Ortada kiralayan ile kiracı arasında bir sıkıntı var. İletişimini bu federasyon başlatmalıdır. Konunun sadece AVM’ler ile kalmaması lazım. Üyelerimizin bir kısmı da sokakta. AVM’lerde uzlaşı olduğu zaman sokaktaki kiracılara da emsal teşkil edecek" ifadelerini kullandı.

Kiracının bugün tazminatlı veya tazminatsız dükkanından çıkması durumunda kiralayanın da kazançlı olmadığını belirten Demirer, "Kapıda bekleyen yok. Diyelim ki bekleyen var, acaba hangi şartlarda kiralamak üzere hazır. Eğer bugün kiracıya sunulamayan şartlar, yeni kiracıya sunulacaksa eski kiracının suçu nedir. Çözümü STK’lar olarak biz belirlemeliyiz. Ardından Ankara’dan destek istemeliyiz" şeklinde konuştu.

Demirer, her AVM’nin farklı dinamikleri olduğunu belirtirken, "Bu AVM’leri kendi içinde yatırımı tamamlamış AVM’ler, yatırımının belli bir miktarını yabancı sermaye ile borçlanmış olan AVM’ler var. Bu borcun miktarı da AVM’nin dinamiğini fark ettiriyor. Bu bizim federasyonumuz çatısı altında kiralayan ve kiracı buluştu. Ankara’da bu buluşmadan mutlu" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.