Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dernek Başkanı Yetiş: Kâhta'da tekstil işletmeleri sıkıntılı süreçten geçiyor

Kâhta Tekstilciler Derneği Başkanı Mahmut Yetiş, SGK, enerji fiyatları, yüksekliği ve yaşanan kalifiye eleman sıkıntılarından dolayı Kâhta’da bulunan tekstil işletmelerinin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ifade etti. Dernek binasında...

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2014 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2014 16:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kâhta Tekstilciler Derneği Başkanı Mahmut Yetiş, SGK, enerji fiyatları, yüksekliği ve yaşanan kalifiye eleman sıkıntılarından dolayı Kâhta’da bulunan tekstil işletmelerinin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ifade etti. Dernek binasında yapılan yönetim toplantısında konuşan tekstilciler, temel sorunlarının SGK prim yüksekliği, enerji fiyatları yüksekliği ve kalifiye elaman sıkıntısı olduğunu ifade ederek yetkililerden ve siyasilerden sorunlarına el atmalarını istedi.

Şanlıurfa’nın 6. bölge kapsamında olması sebebiyle sigorta primlerinin ve enerji fiyatlarının düşük olduğunu, bu sebeple tekstil işletmelerinin yatırımlarını bu bölgede yaptıklarını ifade eden tekstilciler, yaşanan sorunlardan dolayı atölyelerinin kapılarına kilit vurma noktasına geldiklerini ifade ettiler. SGK prim yüksekliği, enerji fiyatları yüksekliği, kalifiye eleman sıkıntısı ve yeni torba yasası ile birlikte uygulamaya konulan borç faiz affı gibi birçok konuda yaşadıkları sorunları dile getiren tekstil işletmecileri, bölgenin işsizlik ve istihdamına önemli katkı sunan tekstil işletmelerine gerekli önemin verilmediğine işaret ettiler.

Yönetim Kurulu toplantısında konuşan Kâhta Tekstilciler Derneği Başkanı Mahmut Yetiş, “Tekstil işletmecilerinin büyük sorunları var. Sorunların başında SGK prim yüksekliği, enerji fiyatı yüksekliği ve kalifiye eleman sıkıntısı gelmekte. Sayın Vekillerimizin bu sıkıntılar altında inim inim inleyen tekstilcilerin seslerini duymalarını istiyoruz. Adıyaman’ın 5. bölge kapsamında yer alması tekstil işletmecisini bitirmiştir. Borç yükü altında bulunan tekstilci, son torba yasası ile yapılan düzenlemeden de gerçek anlamda istifade edememektedir. Faiz affı sadece borcunun tamamının yatırılması durumunda affediliyor. Borcunuzu yapılandırmak istediğinizde faiz silinmiyor. Zaten bu uygulama normal zamanda da vardı. Dışarıdaki iş adamlarımızı bölgemize davet ediyoruz. Eğer ki gelemiyorlar ise işlerini burada bulunan işletmelere göndersinler” dedi.

Tekstilci Aziz Yılmaz ise Şanlıurfa’nın 6. sırada yer alması nedeniyle bölgede yatırım yapmak isteyen tekstilci iş adamları Şanlıurfa’yı tercih ettiklerini vurgulayıp, "Çünkü Şanlıurfa’da hem SGK hem de enerji fiyatları düşük. İstanbul başta olmak üzere batı illerinde tekstil işletmeciliği yapan insanların yüzde 90’ı Adıyamanlı ve Güneydoğuludur. Birçoğu bugün büyük şirketler haline gelmiştir. Bu insanlarımızın buraya gelip yatırıp yapmaları gerekiyor. Onun için 5. bölge kapsamında bulunduğu için bu insanlar gelemiyor. Mutlaka Adıyaman’ın 6. bölge kapsamına alınması lazım. Bugün tekstil işletmeleri bölgenin işsizlik ve istihdam sorununun çözümü için önemli bir yere sahiptirler. İlçemizde bugün irili ufaklı 70 civarında tekstil işletmesi var. Kâhta OSB’deki yatırımların da yüzde 90’ı tekstildir. En ufak işletme bugün 30–40 civarında insan çalıştırmakta. Kâhta’da iki bin kişinin üzerinde insan tekstil atölyelerinde istihdam edilmiş durumda. Eğer ki Adıyaman 6. bölge kapsamına alınırsa inanıyorum ki Adıyaman’da 1., 2. ve hatta 3. OSB’ler kurulacak. İlimiz ve ilçemiz oldukça genç bir işsizlik nüfusuna sahip. Bu genç işsiz nüfusun en iyi şekilde istihdam edileceği yer tekstil işletmeleridir.” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.