Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Depoda Kalan Patatesler 5 Ülkeye İhraacat Ediliyor

Türkiye’de patates üretiminde ilk sıralarda yer alan Niğde’de, depolarda bekletilen yaklaşık 200 bin ton patates, Suriye başta olmak üzere Irak, Gürcistan, Bulgaristan, Bosna Hersek ve gelen talep, Niğdeli patates üreticilerini mutlu etti.Patates...

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2016 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2016 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’de patates üretiminde ilk sıralarda yer alan Niğde’de, depolarda bekletilen yaklaşık 200 bin ton patates, Suriye başta olmak üzere Irak, Gürcistan, Bulgaristan, Bosna Hersek ve gelen talep, Niğdeli patates üreticilerini mutlu etti.
Patates tüccarlarından Ünal Topal, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatı ile ton başına verilen 50 TL teşvikin depoda bulunan 200 bin ton patatesi çürümekten kurtardığını söyledi. Tüccar Topal, "Patates 20 kuruşa kadar düşmüştür. Herkesin de bildiği gibi 20 kuruşa satılan malların hepsi dökülecekti. Başta başbakanımız olmak üzere ekonomi bakanlığında vermiş olduğu ihracat teşviki ile patates biraz da olsa yurt dışına çıkmaya başladı. Patateslerimiz Suriye, Irak, Azerbaycan, Gürcistan ve Bosna Hersek gibi ülkelere ihracat yapmaktayız. Çiftçiliğin çok dar bir zamanlarda olduğu ve sıkıntılı bir sezon geçirdiği ortada ama yapılan ihracat teşvikinden dolayı dökülmekten ziyade şuan ambarlarda 30 ve 35 kuruşa kadar yükseldi. Buda çiftçimizi biraz da olsa yüzünü güldürdü diyebiliriz.
Adana patatesi çıkana kadar depolardaki patatesler bitmese de bayağı tüketilir. Çiftçimizin dökülecek bir malı kalmadı diyebiliriz. Buda dökülmediği zaman azda olsa çiftçimizin yarasına merhem olacak. Adana fiyatlarının da buradaki fiyatlara etkisi olabilir" diye konuştu.
Tüccar Topal, günde 300 ton civarında patatesi Suriye, Irak, Gürcistan’a ihracat yaptıklarını Niğde genelinde de günlük 100 TIR patates ihracatı yapıldığını sözlerine ekledi.
Türkiye’den günlük Suriye’ye 4 ton patates gönderdiğini söyleyen Omar Muhammed Asfor, "Türkiye’den Suriye’ye Patatesi ihracatı yapıyorum. Patatesin fiyatı burada çok ucuz onun için Suriye’ye ihracat çok oluyor" dedi.
Patates üreticisi Murat Yılmaz ise, patatesin ucuza satılmasından olayı düğün masraflarını karşılayamadıklarını söyledi. Yılmaz, "Bizim Niğde bölgesi olarak patates üretimimiz çok ama ihracat az olduğundan dolayı mahsullerimiz depolarda kaldı. Depoda kalan mahsullerimizi paraya çeviremiyoruz ve bunda büyük zorluklar çekiyoruz. Şimdi dış ülkelere bakarak kilosu 1 buçuk liraya satılan patates bugün bizim Niğdemiz de 15 kuruşa satılıyor ve biz çiftçi olarak çok zor durumda kalıyoruz. Köyümüzde çok bekar erkeklerimiz var düğün masraflarını karşılayamadıkları için evlenemiyorlar" şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.