Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Denizli jeotermal kaynaktan elektrik enerjisi üretecek

Denizli’nin Sarayköy ilçesi Tekke Mahallesi’nde yer alan 3 bin 470 hektar alanda jeotermal kaynağa dayalı elektrik enerjisi üretilmesi için kiralama ihalesi gerçekleştirildi.Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne her yıl 3 milyon TL değerinde...

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2016 13:26
Haber Güncellenme Tarihi: 22.09.2016 13:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Denizli jeotermal kaynaktan elektrik enerjisi üretecek
Denizli’nin Sarayköy ilçesi Tekke Mahallesi’nde yer alan 3 bin 470 hektar alanda jeotermal kaynağa dayalı elektrik enerjisi üretilmesi için kiralama ihalesi gerçekleştirildi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne her yıl 3 milyon TL değerinde gelir sağlayacak Sarayköy jeotermal kaynağa dayalı elektrik enerjisi üretim sisteminin kiralama ihalesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı. Belediyenin öz kaynaklarından geleceğe bırakacak en güzel işlerden birisi olacağını aktaran Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, projenin tamamlanmasıyla Büyükşehir’e 50 milyon liraya ulaşabilecek gelir sağlanabileceğinin altını çizdi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi, Sarayköy ilçesinin Tekke Mahallesi’nde yer alan 3 bin 470 hektar sahanın jeotermal kaynağa dayalı elektrik enerjisi üretilmesi için kiralama ihalesi gerçekleştirdi. Denizli Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu’nda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Ünal başkanlığında yapılan ihale için 3 firma başvuru belgelerini sundu. 2 firmanın teklif verdiği ihaleyi, Zorlu Holding kazandı. İhaleyi kazanan firma, Büyükşehir Belediyesi’ne yıllık KDV hariç 3 milyon TL ödeyecek ve yıllık işletme cirosundan yüzde 19 pay verecek. İhalenin ardından yapılacak incelemenin sonunda proje kısa sürede hayata geçirilecek. 25 yıl süreli yapılan anlaşma isteğe bağlı olarak 35-45 yıla kadar çıkarılabilecek. Her yıl ödenen bedel ise yıllık TÜFE ve ÜFE oranlarına bağlı olarak artış gösterecek.
“Geleceğe bırakacağımız en güzel işlerden biri”
Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı 3’üncü birleşiminde ihale ile ilgili açıklama yapan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Sarayköy’deki jeotermal alanımız kiralanmasıyla ilgili oy birliğiyle aldığımız karar doğrultusunda ihaleyi gerçekleştirdik. 11 firma şartname aldı, 3 firma ihalemize katıldı. 3 milyon TL her yıl ödeme tutarı var. Tabii ki bu miktar TÜFE ve ÜFE oranında artış yapılarak devam edecek. Şu anda 25 yıllık anlaşma hakkımız var. Uzatılması durumunda bu süre 35-45 yıla doğru çıkacak. Bununla birlikte üretilen elektriğin satışında elde edilen ciro üzerinden Büyükşehir Belediyesi’ne yüzde 19 pay verilecek. Artı 3 milyon TL’de bedel alacağız. Bu, belediyemize uzun vadeli gelir getirecek, öz kaynaklarımızdan geleceğe bırakacağımız en güzel işlerden birisi olacak” dedi.
İhaleyle belediyeye gelecek gelirin yaklaşık 30-40 yıl süreceğini belirten Başkan Zolan, “Biz ihaleyi alacak firmaya, burada minimum 35 megavatlık üretim yapmak zorundasın, üretmesen de 35 megavatlık üretim yapıyormuş gibi belediyeye pay vereceksin şeklinde bir şart koyduk. Ama burada hesaplanan ve beklenen değer 80-90 belki de 100 megavatlık elektrik üretimi. 100 megavatlık elektrik üretimi yapıldığında bunun 19 megavatı Denizli Büyükşehir Belediyemize gelecektir. 19 megavat çok büyük bir rakam. 35 megavat ile birlikte baktığımızda Büyükşehir Belediyemize yıllık 25 milyon TL’ye yakın getiri sağlayacaktır. 90-100 megavat noktasında ise 50 Milyon TL’nin üzerinde gelir sağlanacak. Bu gelir en az 25 yıl, belki 35-45 yıla varan sürece akacak. İhalemize en yüksek teklifi veren Zorlu Enerji, bu işi sahada yapan bir firma. İnşallah şehrimize, belediyemize, geleceğimize hayırlı olur. Bu güzelliği bugün yaşadık ve bunu hep birlikte başardık” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.