Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Denizlere bereket geldi! Böylesi 25 yıl önce yaşanmıştı!

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesiyle "Vira Bismillah" diyerek sezonu açan balıkçıların palamut avında yüzü güldü. Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Avni Kocaman, benzer bereketli sezonun 25 yıl önce yaşandığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2016 16:37
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2016 16:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Denizlere bereket geldi! Böylesi 25 yıl önce yaşanmıştı!
Samsun-Sinop Su Ürünleri Bölge Başkanı Davut Kıyak, 2005'ten bu yana ilk kez bol palamut yakaladıklarını söyledi. Kıyak, iri palamudun tanesinin 1 - 2,5 kilogram arasında değiştiğini ve tezgahlarda 5 liradan satıldığını belirterek, "Balık, fakirin de zenginin de sofralarını süslemeye başladı. 1 kilo etin fiyatı neredeyse 50 lira ama biz 1 kilogramla 2.5 kilogram arasında değişen palamutları tanesi 5 liradan satıyoruz." dedi.

Palamudun tamamen doğal yetiştiğine dikkati çeken Kıyak, "11 yıl sonra palamut avında altın çağ yaşıyoruz. Sadece bize ait tekneler 1 Eylül'den itibaren 10 bin kasa palamut avı yaptı. Bol palamut çıkması Avrupa'dan da talebi artırdı. Avrupa'ya ihracat yapmaya başladık. Palamut bolluğu ekonomiye de katkı vermeye başladı." diye konuştu.

Palamudun artmasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının balıkçılarla ilgili aldığı kararların önemli olduğuna dikkati çeken Kıyak, "Geçen yıllarda ağ boylarının artması sayesinde palamut bol yavru yaptı. Şimdi bu bolluğu yaşıyoruz. Ancak palamudun bol olması hamsinin azlığına işaret. Bu yıl halkımız bol bol palamut yiyecek, hatta böyle avlanma devam ederse fiyatlar 2-3 liraya kadar düşecek. Ama hamsi bulma umudu biraz azalacak" ifadesini kullandı.

Kıyak, sarı kanat, çinekop, mezgit, istavrit, hamsi ve kalkan balığının da avlanmaya başladığına işaret etti.

PALAMUT BEREKETİ 25 YIL ÖNCE DE BÖYLE YAŞANMIŞTI

Marmara Denizi’nde palamut bereketi yaşanıyor. Bandırma’da denize açılan tekneler bir kaç saat içerisinde 2-6 bin çift palamut ile geri dönüyor. Bandırma’da palamutun tanesi büyüklüğüne göre 3-8 lira arasında satılıyor. Yaşanan bu hareketliliği izlemek için Bandırma Balık Haline gelen Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Avni Kocaman, "Benzer bolluğu bundan 25 yıl önce yaşamıştık. Bandırma’da denize açılan 7 teknemiz ile 41 bin çift palamut avlamıştık. İnsanlar balıkları yaz aylarında da tüketmek için tuzlamışlardı. O yıllardaki hareketliliği şimdi tekrar yaşıyoruz. Palamut bereketinin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini düşünüyoruz. Sadece geçmiş yıllardaki o anılarımı tekrar yaşamak için bugün buraya geldim" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.