Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Demirtaş: Çekini ödemeyenlere üç ay ‘tazyik hapsi’ getirilsin

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yeni Çek Kanunu'ndan sonra tahsilatların durma noktasına geldiğini belirterek, iki yıl önce kaldırılan karşılıksız çeke hapis uygulamasının yeniden getirilmesini istedi....

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2014 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2014 13:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Demirtaş: Çekini ödemeyenlere üç ay ‘tazyik hapsi’ getirilsin
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yeni Çek Kanunu'ndan sonra tahsilatların durma noktasına geldiğini belirterek, iki yıl önce kaldırılan karşılıksız çeke hapis uygulamasının yeniden getirilmesini istedi. Demirtaş, "Çekini ödemeyen tüccara, üç ay 'tazyik hapsi' getirilsin." dedi. Ağustos ayı meclis toplantısında konuşan Demirtaş, çek tahsilatı konusunda ciddi sıkıntı yaşandığına dikkat çekti. Çekini ödemeyenlere tazyik hapsi benzeri bir ceza sistemi getirilmesini öneren Demirtaş, “İcra ve İflas Kanunu’nda, ‘tazyik hapsi’ denen bir yöntem var. Borcunu zamanında ödemediği zaman üç ay hapis cezası veriliyor. Bu sistem, çekini ödemeyenlere de uygulansın. Bu öneriyi ilk defa biz getirdik. Umarız Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) de bu yönde karar alır. Yeni hükümetten de bu yönde bir düzenleme bekliyoruz.” diye konuştu.

‘UMUTSUZ İŞÇİ SAYISI 2 MİLYONA ÇIKTI’

İZTO Başkanı Demirtaş, konuşmasında son 12 yıllık dönemi de değerlendirdi. AKP iktidarında olumlu tablolarıolduğu kadar olumsuz tabloların da olduğunu belirten Demirtaş, bunları şu şekilde sıraladı: “12 yılda kişi başı milli gelir, 3 bin 492 dolardan 10 bin 728 dolara çıktı. Turizm geliri 12,4 milyar dolardan 32 milyar dolara, ihracat 36 milyar dolardan 151 milyar dolara çıktı. Merkez Bankası rezervleri 26 milyar dolardan 112 milyar dolara, yabancı sermaye 1,1 miyar dolardan 12,5 milyar dolara yükseldi. Enflasyon da yüzde 9’a geriledi ama dünyada 16. büyük enflasyonuna sahibiz. Cari açık, 1 milyar dolardan 65 milyar dolara çıktı. İthalat ise beş kat artarak, 51,5 milyar dolardan 251 milyar dolara yükseldi. Umutsuz işçi sayısı da 1 milyondan 2 milyona çıktı.” Demirtaş, yeni hükümetten ekonomi yönetiminin değişmeden devam etmesini istedi.

Tartışmalara yol açan Alsancak Stadı’nın kapatılmasına da tepki göstererek, kapatıp yıkmak yerine güçlendirilmesini önerdi: “Bir tek Alsancak mı riskli yapı? Atatürk Stadı ne durumda? Bunu çözdünüz mü? Portatif tribün yapılacakmış, bu da ikinci ayıp. Dünya markası İzmir diyoruz. EXPO'ya aday olduk. 2. Lig takımımıza maç oynatacak stadımız yok.”

TAZYİK HAPSİ

İcra İflas Kanunu'nda yer alan ve kanunun belirttiği hallerde kişinin usulüne uygun ödeme taahhüdünün yerine getirilmesi, nafaka borcunun ödenmesi veya mahkemece bir şeyin yapılması veya yapılmamasına ilişkin kararlarda, kişinin mahkeme kararının emrettiği eylemi yapmaya veya yapmamaya zorlanması için oluşturulmuş icra ceza kurumu. Tazyikli hapse, icra ceza mahkemeleri tarafından yapılacak yargılama sonucunda karar veriliyor ancak borcunu ödemeyen herkes hakkında tazyik hapsi kararı alınması ve bu yolla ödemeye zorlanmasının mümkün olmadığı ifade ediliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.