Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DEİK İş Konseyleri’nden ilk adım Azerbaycan’a gerçekleşti

Yurtdışı iletişim planı ve seferberlik çerçevesinde DEİK/Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Azerbaycan temaslarını gerçekleştirdi.15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizde yaşanan darbe girişimi sonrasında hazırlanan kısa...

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2016 16:18
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2016 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yurtdışı iletişim planı ve seferberlik çerçevesinde DEİK/Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Azerbaycan temaslarını gerçekleştirdi.
15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizde yaşanan darbe girişimi sonrasında hazırlanan kısa vadeli DEİK Acil Eylem Planı çerçevesinde, öncelikle 19 Temmuz 2016, tarihinde Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat, Bakü’ye giderek karşı kanat başkanı milletvekili Rüfet Güliyev ile bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Akat, karşı kanat başkanı Guliyev ile  iş dünyası dahil bütün Türkiye halkının demokrasisine sahip çıktığı; herhangi bir darbe girişimine müsaade etmemek üzere hareket edildiğinin bilgisini aktardı. Darbe girişimi sonrasındaki Pazartesi sabahı piyasaların çok az bir etki ile haftaya başladığı bilgisini aktaran Akat,  piyasaların ilerleyen günlerde toparlandığı bilgisi verdi.
Acil Eylem Planı çerçevesinde 4-6 Ağustos 2016 tarihlerinde Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat başkanlığında, Başkan Yardımcıları Cengiz Gül ve Mehmet Ali Keçiciler; Yürütme Kurulu Üyesi, Azerbaycan-Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın’ın katılımları ile Azerbaycan Başbakan Yardımcısı, Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eşbaşkanı Abid Şerifov, Ekonomi Alanında Reformlardan Sorumlu Cumhurbakanı Yardımcısı Natig Amirov, Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev ve Azerbaycan’da İhracat ve Yatırımları Teşvik Fonu Başkanı Rüfet Memmedov ile bir dizi toplantı gerçekleştirdi.
T.C. Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun’un destekleri ile düzenlenen program, 4 Ağustos 2016  tarihinde Bakü Büyükelçiliği’ndeki görüşme ile başladı. Büyükelçi Coşkun, ticari ve ekonomik ilişkilerimizin kuvvetli olduğu ülkelerde ve öncelikle Azerbaycan’da DEİK yurtdışı temsilciliğinin bulunması gerektiğini belirterek,  Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olarak Azerbaycan’daki firma temsilcileri ve işadamlarımızın ülkedeki muhatapları ile ilişkilerinin tek yerden koordine edilmesinin doğru olacağını söyledi. Azerbaycan Başbakan Yardımcısı, Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eşbaşkanı Abid Şerifov’u ziyaret eden Büyükelçi Coşkun ve İş Konseyi Üyeleri, Türkiye’de yaşanan olaylar hakkında bilgi aktardı. 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye’nin karşılaştığı darbe girişiminin ardından ülkemizde  herhangi bir toplumsal ve ekonomik çöküşün yaşanmadığını, halkın devletin ve hükümetinin yanında olduğu ve bunu bütün dünyaya gösterdiğinin bilgisinin paylaşıldığı toplantıda, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliğinin sağlam temellere dayandığı ve yaşanan süreçte Azerbaycan’ın desteğinin gerek milletimiz gerekse de bu ülkede faaliyet gösteren Türk şirketleri için çok kıymetli olduğu yönünde mesajlar verildi. Başbakan Yardımcısı Şerifov, olaylar sırasında hayatını kaybedenler ve yaralananlarla ilgili üzüntülerini dile getirerek, Türkiye’nin ne kadar güçlü bir devlet olduğunu bir daha dünyaya gösterdiğini, Türk halkının demokrasiye, seçilmiş hükümetine sahip çıkarak geçmiş tarihinde olduğu gibi yine bir kahramanlık destanı yazdığını ifade etti. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki örnek ilişkileri daha da geliştirmek ve derinleştirmek amacıyla, 2014 yılından bu yana yapılamayan KEK toplantısının en kısa zamanda rotasyona uygun olarak Bakü’de yapılması gerektiğini belirten Şerifov,  Türkiye tarafından tarih beklendiğini, yeni projeler hatta üçüncü ülkelerde ortak projelerin geliştirilebileceğini ve gerekirse İslam Kalkınma Bankası gibi kuruluşlardan kredi desteği alınabileceğini söyledi.
Ekonomi Alanında Reformlardan Sorumlu Cumhurbakanı Yardımcısı Natig Amirov  ile görüşme sırasında heyet tarafından bir süre önce İstanbul’da düzenlenmesi Türkiye tarafından teklif edilen Azerbaycan Yatırım Forumu konusu hatırlatılarak, iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin halen devam ediyor olması bağlamında en kısa zamanda Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA)’nın imzalanmasının arzu edildiği ve ayrıca Azerbaycan’da yakın dönemde açıklanması planlanan özelleştirme paketi ile ilgili duyulan ilgi ve heyecan dile getirildi. Amirov, Türkiye’nin Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT), Avrasya Gümrük Birliği ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyelikleri sebebiyle  STA konusunun belki kısa zamanda sonuçlanamayacağını dile getirdi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatı doğrultusunda 2013 yılından bu yana ülkedeki iş yapma ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettirildiğini belirten Amirov, şimdiye kadar Türkiye’den iletilen yatırım imkanları ve özelleştirmelerle ilgili bilgi taleplerini yeterince cevaplayamadıklarını, ancak yakın zamanda tamamlanarak uygulamaya konulacak beş yıllık Ekonomi Planı çerçevesindeki çalışmalar ile bütün soruları yanıtlayabilecek duruma geleceklerini ifade etti. Sonbaharda Türkiye’ye ziyaret yaparak hem iş forumu hem de belli başlı firmalarla birebir görüşmeler organize edeceklerini belirten Amirov, iyi eğitimli insan kaynaklarının bulunmasının yanı sıra tecrübe eksikliği yaşadıklarını, bu alanda Türkiye’nin desteklerine güvendiklerini söyledi. Amirov, Azerbaycan Yatırım Forumu’nun ve akabinde “road show” etkinliklerinin 2016 yılı Kasım ayının  ikinci yarısında yapılabileceğini ifade etti.
Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev, yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’ye manevi destek verilmesi amacıyla talep edilecek her türlü etkinlik, toplantıya katılım sağlamaya hazır olduklarını vurgulayarak, ayrıca rotasyona göre Türkiye’de yapılması öngörülen V. Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu’nun (TAG İF) Eylül ayında gerçekleştirilmesinin faydalı olacağını söyledi. 1994 yılında Azerbaycan’da ve 15 Temmuz 2016’da Türkiye yaşanan olayların benzerlik gösterdiğini belirten Mustafayev, o zamanlar kardeş Türkiye tarafından gösterilen desteklerin hiçbir zaman unutulmayacağını, belirterek, Türkiye halkının sergilediği kahramanca tutumundan ötürü gurur duyduklarını, Azerbaycan Hükümeti olarak her alanda Türkiye’nin ihtiyacı olan her şeyin kendileri için öncelik teşkil ettiğini ifade etti.
Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat, İş Konseyi’nin Azebaycan’daki muhatap kuruluşu olan Ekonomi Bakanlığı ile geçmişte olduğu gibi Azerbaycan için öncelikli işbirliği alanlarını belirleyerek, geliştirilmesi önem arz eden sektörlerle ilgili çalışmaların yapılmasının arzu edildiğini söyledi. Akat, tarım alanındaki işbirliği konularını ele alan konferanslar, Sumgayıt Kimya Sanayi Parkı’nın Türkiye’de tanıtılması gibi faaliyetlerin faydalı olduğunu dile getirdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.