Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deik Başkanı Vardan: "Komisyon Türkiye’nin İlgili Kriterleri Karşıladığına İkna Oldu"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Avrupa Komisyonu Türk vatandaşlarına yönelik vizesiz seyahat tavsiye kararının Türkiye açısından olumlu olduğunu söyledi.Avrupa Komisyonu Türk vatandaşlarına yönelik vizesiz...

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2016 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2016 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Avrupa Komisyonu Türk vatandaşlarına yönelik vizesiz seyahat tavsiye kararının Türkiye açısından olumlu olduğunu söyledi.
Avrupa Komisyonu Türk vatandaşlarına yönelik vizesiz seyahat yol haritasına ilişkin üçüncü ve son raporunda Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’ne ’Türk vatandaşları için kısa süreli vizelerin kaldırılması’ tavsiyesinde bulunması üzerine DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, yaprığı yazılı değerlendirmesinde, Komisyon’un tavsiye kararının Türkiye açısından olumlu olduğunu, ancak vizelerin kalktığı anlamına gelmediğini belirtti.
Vardan, yayımlanan rapor ile Avrupa Komisyonu’nun, Türkiye’nin yol haritasında belirtilen 72 kriterin çok büyük bölümünü karşıladığına ikna olduğunu beyan etmiş olduğunu bildirerek, "Ancak bu tavsiye kararı, henüz vizelerin kalktığı anlamına gelmiyor. Süreçte şimdi Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyleri’nin olumlu görüşleri de gerekiyor. Avrupa Komisyonu son yayımladığı Türk vatandaşları için vizesiz seyahat raporunda, Türkiye’nin 72 kriterden, 67’sini yerine getirdiğini; 5 kriterin ise hızla yerine getirilmesi gerektiğini vurguluyor" değerlendirmesinde bulundu.
DEİK Başkanı Vardan, yerine getirilmesi için Türkiye’ye ek süre verilen kriterleri şu şekilde değerlendirdi: "Bilindiği üzere Aralık 20013 tarihinde Türkiye’ye iletilen Vize Serbestliği Yol Haritası’nda 5 blok altında 72 kriter vardı. Avrupa Komisyonu 67 kriterde Türkiye’nin yol aldığına dikkat çekerken, 5 kriter için Türkiye’ye ek süre vermiş durumda. Söz konusu 5 kriter ise, kişisel verilerin korunması, yolsuzlukla mücadele, tüm üye ülkeler ile adli meselelerde etkin işbirliği, terörle mücadele kapsamında Türkiye’deki ‘terör’ tanımının AB ile uyumlu hale getirilmesi. Türkiye’ye ek süre tanınan bir diğer kriter ise başlı başına geri kabul mekanizması ile ilgili".
Komisyonun bu rapor ile, teknik açıdan vize konusunda Türkiye’ye yeşil ışık yaktığını belirten DEİK Başkanı Vardan, bundan sonra işleyecek süreci ise şu şekilde açıkladı: "Bu rapor ve tavsiye kararı ile Avrupa Komisyonu, vatandaşlarımız için vizesiz Avrupa yolunda yeşil ışık yakmış durumda. Bu hepimiz için çok önemli. Bu tavsiye kararının bir sonraki durağı Avrupa Parlamentosu olacak. Parlamento’nun iki farklı Komitesi, Sivil Özgürlükler Adalet ve İç İşleri Komiteleri, bu kararı ele alacak ve sonrasında Karar, Avrupa Parlamentosu’nda oylanacak. Sonrasında ise Haziran ayında, AB Liderler Zirvesi’nde AB üye ülkelerinin önüne gelecek. AB Zirvesinde ise karar, oy birliği ile değil, nitelikli çoğunluk ile alınacak".
Liderler Zirvesindeki oylama konusunda ise DEİK Başkanı, nitelikli çoğunluk yöntemiyle bir kararın alınabilmesi için, olumlu oyların üye devletlerin yüzde 55’ini, birlik toplam nüfusunun yüzde 65’ini temsil etmesi gerektiğini söyledi.
Konuya ilişkin değerlendirmesinde, 1980 yılında vize uygulamasının başlamasının üzerinden 36 yılın geride kaldığına değinen Vardan, bugün gelinen noktadan DEİK olarak büyük memnuniyet duyduklarını da sözlerine ekledi. "Hiç şüphesiz bu karar, 36 yıldır devam eden vize sürecinde çok önemli bir adım. Bugüne kadar Türkiye, hukuki ve teknik olarak tüm kapıları zorladı; ancak bir sonuç alamadı. 2013 yılında Geri Kabul Anlaşması’nın imzalanması ve yol haritasının Türkiye’ye iletilmesi ile beraber, her iki taraf yepyeni bir serüvene yelken açmıştı. Bugün bunun meyvelerini topluyoruz" diyen Vardan, vize muafiyetinden en fazla mutlu olacak ve yarar sağlayacak kesimin Türk iş adamları olduğunu ifade ederek: şunları söyledi: "Hiç şüphesiz, tüm Türk halkı gibi, vize konusunda en fazla sıkıntı yaşayan kesim iş adamları. Dolayısıyla bu Karar ve sonrasında gelmesini ümit ettiğimiz vize muafiyetinden en mutlu olacak ve en büyük faydayı sağlayacak olan taraf da biz iş adamları olacağız. Ülkemiz ve AB adına hayırlı olmasını diliyorum"
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.