Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutoğlu’ndan ‘esnek, duruma intibak eden, çelik iradeli’ devlet sözü

Başbakan Ahmet Davutoğlu, devletin sert ve kaya gibi olmayacağını söyledi. Davutoğlu, “Bu bir taahhüttür, ben bundan sonra kompozit teknolojiler gibi esnek, duruma intibak eden, durumu anlayabilen, çelik iradeli bir devlet sözü veriyorum.”...

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2014 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2014 17:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Davutoğlu’ndan ‘esnek, duruma intibak eden, çelik iradeli’ devlet sözü
Başbakan Ahmet Davutoğlu, devletin sert ve kaya gibi olmayacağını söyledi. Davutoğlu, “Bu bir taahhüttür, ben bundan sonra kompozit teknolojiler gibi esnek, duruma intibak eden, durumu anlayabilen, çelik iradeli bir devlet sözü veriyorum.” dedi.

Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi’ne ait Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin temel atma törenine katılan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, devlet gibi üniversitelerin de duruma intibak etmesi; statik olmaması gerektiğini dile getirdi. Davutoğlu, “Yasakları tartışan, ‘bir öğrenci ne giymeli, öğretim üyesi hangi fikirde olmalı’ gibi dertleri bulunan üniversiteler temennimiz değil. Biz özgürlükçü, yeniliklere açık, her türlü fikrin, yaşam biçiminin iç içe ve bir arada olduğu bir yapıdan; sinerji ve enerjinin çıktığı kültür ortamlarından söz ediyoruz. Burada ilham yine kompozit teknolojilerden. Araştırmada çelik irade, ama öğrenciye, öğretim üyesine, yöneticiye ve girişimciye yaklaşımda esnek yeni bir üniversite inşa etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, ayrıca sanayinin rekabete açık olması adına esnek, yeni teknolojilere intibak adına dinamik, 2023 hedeflerini yakalama adına çelik iradeli davranması temennisinde bulundu. Ekonomiye de değinen Başbakan, Türkiye’nin 12 senede büyüdüğünü, milli gelirin 3-4 kat arttırdığını belirtti. Ülkenin pek çok alanda hamle yaptığını anlatan Ahmet Davutoğlu, bundan böyle ileri tekniğe dayanan, kaliteli büyümeye odaklanmak gerektiğini vurguladı.

Önemli üretim alanlarının temel atma törenlerine katılacağını anlatan Davutoğlu, “Nerede Ar-Ge ile çakıl taşı konuluyorsa ben orada olacağım.” taahhüdünde bulundu. Yükte hafif pahada ağır ürünler üretilmesini talep etti ve “Bir kilogram ihracatta 1,5 dolar gelir elde ediyor. Almanya 4 dolar elde ediyorsa biz 3 dolar elde etmeliyiz.” dedi. Davutoğlu, devletin, üniversitenin, sanayinin nesne değil özne olmasını savundu. Matematik ve fizik gibi temel alanların tahkim edilmesi; mühendislik alanına aktarılması gerektiğini sözlerine ekledi.

IŞIK: TÜRKİYE’DE 59 TEKNOPARK VAR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da Türkiye’nin geleceğinin Ar-Ge ve inovasyonda, katma değerli ürünlerde olduğunu ifade etti. Ar-Ge’de önemli merhale alındığına işaret eden Işık, 2002’de alana ayrılan giderlerin milli gelirde payının yüzde 0,53 olduğunu; bu oranın şu an yüzde 1’i bulduğunu, 2023’te yüzde 3’e dayanacağını açıkladı. Işık, ilaveten 2002’de 2 teknopark olduğuna; şu an 40 ilde 59 teknoparkın bulunduğuna temas etti.

Işık, Kompozit teknolojilerinin yükte hafif pahada ağır olduğunu, otomotiv, uzay ve savunma sanayinde öneminin artacağını kaydetti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Türkiye’de 235 bin ton kompozit ürün üretimi olduğunu; üretim gelirinin 1,7 milyar doları bulduğunu; ihracatın 300 milyon dolara denk geldiğini bildirdi. Fikri Işık, kompozit ile ilgili daha çok Ar-Ge yapılmasını, Ar-Ge’nin daha çok ticarileştirilmesini önerdi.

65 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi ile ilgili bilgileri paylaştı. Yatırım miktarını 65 milyon dolar olarak ilan eden Sabancı, merkezin meydana getireceği katma değer ve ortaya koyacağı model ile ülkeye önemli katkılar sunacağından söz etti. Merkezin 2023 hedeflerini yakalama adına iyi bir model olacağını, öğrenci, öğretim üyelerini ve girişimcileri bir araya getireceğini iddia etti.

Teknopark İstanbul’da yapılan törende Güler Sabancı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ağaç dikim belgesi sundu, ardından butona basıldı ve Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin temeli atıldı.

Öğrenci ve öğretim üyelerinin iştirak ettiği törende Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da hazır bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.