Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması uygulamaya başlandı

Ekonomi Bakanlığı, Gelişmekte Olan Ülkeler (D-8) Tercihli Ticaret Anlaşması’nın uygulanmaya başlandığını bildirdi.Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre anlaşma ile gümrük vergisi oranı yüzde 10’un üstünde olan ürünlerin...

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2016 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2016 12:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanlığı, Gelişmekte Olan Ülkeler (D-8) Tercihli Ticaret Anlaşması’nın uygulanmaya başlandığını bildirdi.
Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre anlaşma ile gümrük vergisi oranı yüzde 10’un üstünde olan ürünlerin yüzde 8’inde, yüzde 25’in üzerindeki vergilerinin yüzde 25’e, yüzde 15-25 arasındaki vergilerin yüzde 15’e ve yüzde 10-15 arasındaki vergilerin yüzde 10 seviyesine aşamalı olarak indirilmesi öngörüldü.
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:"1997 yılında İslam dünyasında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmişlik düzeyleri birbirine yakın olan ve bu açıdan da öncü konumdaki gelişmekte olan sekiz Müslüman ülke, dünya ekonomisindeki yerlerini iyileştirmek, ticari ilişkilerinde yeni fırsatlar yaratmak, uluslararası karar alma mekanizmalarında daha etkin olmak ve yaşam standartlarını yükseltmek amaçlarıyla Gelişmekte Olan Ülkeler (D-8) Teşkilatı olarak bir araya gelmişlerdir.
D-8 oluşumu pek çok konuda işbirliğini öngörmektedir. Ancak, üye ülkeler arasında tercihli ticaret sisteminin hayata geçirilmesi şüphesiz en somut projedir. Uzun çalışmaların ardından, D-8 Beşinci Zirve Toplantısı sırasında, 13 Mayıs 2006’da imzalanan ve 25 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe giren D-8 Tercihli Ticaret Anlaşması’nın, 2016 Şubat ayında İslamabad’da yapılan Ticaret Bakanları Toplantısı sırasında, 1 Temmuz 2016 itibariyle İran, Pakistan Malezya, Endonezya, Nijerya ve ülkemiz arasında uygulamaya konulması kararlaştırılmıştır.
Anlaşma ile gümrük vergisi oranı yüzde 10’un üstünde olan ürünlerin yüzde 8’inde, yüzde 25’in üzerindeki vergilerinin yüzde 25’e, yüzde 15-25 arasındaki vergilerin yüzde 15’e ve yüzde 10-15 arasındaki vergilerin yüzde 10 seviyesine aşamalı olarak indirilmesi öngörülmektedir. Her ne kadar şimdilik Anlaşmanın kapsamı sınırlı olsa da indirim oranlarına bakıldığında Anlaşmanın bir hayli iddialı olduğu söylenebilir.
Ülkelerimiz arasındaki ticaretin D-8 Tercihli Ticaret Anlaşmasının uygulamaya konulması ile yeni bir ivme kazanacağı beklenmektedir.
Halihazırda, D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 2014 yılı itibariyle yaklaşık 122 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakam, teşkilat kurulduğundaki 15 milyar dolar seviyesine göre D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin sekiz katına ulaştığına işaret etmektedir. Aynı dönemde D-8’in tüm dünya ile olan ticaret hacmi de yaklaşık 3 kat artarak 1,7 trilyon dolar olmuştur. Dolayısıyla, D-8 ülkeleri daha fazla ticari işbirliği için önemli bir kapasiteye sahip bulunmaktadır.
Günümüzde 2000’li yıllardan başlayarak giderek artan “Bölgeselleşmede” küresel eğilimlerin bir tezahürü olarak bölgesel ticaret anlaşmalarında tarifelerin ötesinde pazar imkânları yaratmaya yönelik işbirlikleri hızla geliştirilmektedir. Bu açıdan bakıldığında, Gelişmekte olan İslam ülkelerinin önemli bir platformu olan D-8 çerçevesinde yapılacak işbirliğinin de çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde genişletilmesi ve derinleştirilmesi önemlidir.
Bu nedenle, Anlaşmanın uygulanmasının hemen akabinde, taviz listelerinin genişletilmesine ve yeni alanlarda işbirliği yapılmasına yönelik girişimler başlatılabilecektir. Küresel gelişmeler paralelinde yatırımlar, kamu alımları ve hizmetlerin üzerinde çalışacak yeni konular olabileceği,  bu açılımların ülkelerimize yeni pazar imkanları sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Bu perspektiften bakıldığında, D-8 üyesi ülkelerin ticari ilişkileri geliştirmeye yönelik bir ortak paydada buluşmaları çok önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirilmektedir. Türkiye olarak bu ve benzeri girişimlerin başarılı olması yönünde gerekli çaba sarf edilecek ve bu başlangıç noktasından hareketle ilişkilerin daha da geliştirilmesine gayret edilecektir".
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.