Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Coşdan: “Tekstil ve modada sürdürülebilirlik Türkiye için fırsat olabilir”

İAÜ Moda ve Tekstil Tasarımı öğrencileriyle bir araya gelen yesilyama.com kurucusu İrem Yanpar Coşdan, sürdürülebilir üretimin tüketicinin de tercihleri üzerinden şekilleneceği mesajı verirken, tekstil alanında sürdürülebilirlik odaklı çalışmaların aynı zamanda Türkiye’nin dünya tekstil devi olması için de bir fırsat olabileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2017 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2017 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

İAÜ Moda ve Tekstil Tasarımı öğrencileriyle bir araya gelen yesilyama.com kurucusu İrem Yanpar Coşdan, sürdürülebilir üretimin tüketicinin de tercihleri üzerinden şekilleneceği mesajı verirken, tekstil alanında sürdürülebilirlik odaklı çalışmaların aynı zamanda Türkiye’nin dünya tekstil devi olması için de bir fırsat olabileceğini söyledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü; sürdürülebilirlik kavramının moda ve tekstil sektöründeki önemine dikkat çekmek üzere ‘Sürdürülebilir Moda Sürdürülebilir Tekstil’ başlıklı etkinliğe ev sahipliği yaptı. Florya Halit Aydın Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte tekstil mühendisi ve aynı zamanda yesilyama.com’un kurucusu olan İrem Yanpar Coşdan, ‘Sürdürülebilir Moda Sürdürülebilir Tekstil’ konulu söyleşide ‘Sürdürülebilirlik Nedir?’, ‘Neden Önemlidir?’, ‘Tekstil ve Moda Sektörlerinde Yürütülen Sürdürülebilirlik Faaliyetleri Nelerdir?’ gibi başlıklar üzerinden sunum gerçekleştirdi.

Sürdürülebilirlik kavramının iş dünyasında çok sıklıkla kullanılan bir kavram haline geldiğine dikkat çeken Coşdan,“Sürdürülebilirlikte esas olan markaların daha iyi koşullarda işçi çalıştırması, az enerji, az su tüketimi ile çevreci üretim gerçekleştirmesi, sosyal katkıyı maksimize etmesidir” dedi. Çoğu firmanın sürdürülebilirlik kavramını pazarlama unsuru olarak kullandığına işaret ederken, sürdürülebilir üretim gerçekleştiren çok az marka olduğunu söyledi.

Tekstil alanında gerçekleştirilen üretimin çevresel etki boyutuna dikkat çeken İrem Yanpar Coşdan, bu etkinin atık, su, iklim, hayvan ve sosyal etkilerine ilişkin şu noktaların altını çizdi: “Tekstil alanında gerçekleştirilen 400 milyar metrekarelik kumaştan 60 milyar metrekarelik çöp atık oluşuyor. 1 tişörtün üretimi için 2 bin 700 litre su tüketimi yapılıyor, ki bu 3 senelik su ihtiyacına karşılık geliyor. Yine pamuk yetiştirmek için yüzde 22’lik kimyasal böcek ilaçları kullanılıyor. Tekstil sektörü, en kirletici sektörler arasında ikinci sırada geliyor. Tekstil sektöründe kullanılmak üzere senede 50 milyon hayvan katlediliyor.”

Coşdan, dünyada 65-75 milyon tekstil işçisi bulunurken, Türkiye’de kayıtlı tekstil işçisi sayısının 1 milyonu bulduğuna dikkat çekerken; dünyada dörtte üçü kadın olmak üzere 36 milyon insanın tekstil alanında çalıştığı bilgisini verdi ve tekstil işçilerinin dünyada 12-16 saatlik çalışma karşılığında aylık 44 pound gibi çok düşük ücretler ile kölelik koşullarında çalıştırıldığını söyledi.

Türkiye’nin dünya tekstil devi olması için fırsat

Tekstil alanında tedarik zincirinin sürdürülebilirlik bağlamında önem arz ettiğinin altını çizen Coşdan, markaların üretim sürecinin teknoloji sayesinde takip edilebilir bir seviyeye geldiğini belirtirken, tasarım, materyal seçimi, üretim, lojistik ve satış pazarlama gibi tedarik zinciri halkalarında sürdürülebilirlik odaklı çalışmaların Türkiye’nin dünya tekstil devi olması için bir fırsat olarak nitelendirdi.

Sürdürülebilir dünya için tüketici tercihleri belirleyici

Tekstil alanında sürdürülebilir bir sürecin hem tekstil işçilerinin daha iyi koşullarda çalışması, hem de dünya kaynaklarının daha verimli kullanımı açısından önem arz ettiğini ortaya koydu ve bu noktada tüketim tercihlerini markaların sürdürülebilir bir sürece yöneltmede çok belirleyici olabileceğine vurgu yaptı. Coşdan, şunları söyledi: “Her şeyden önce tüketiciler olarak satın alacağımız ürünlerin üretim süreçlerini sorgulamalıyız. Kıyafet alışverişini az ve öz yapmalıyız. Elimizde kullanmadığımız kıyafetleri ihtiyacı olanlarla paylaşmalıyız. Yırtılan, düğmesi kopan kıyafetlerimizi tamir etmeliyiz. Geri dönüşüme yönlendirmeliyiz. Türkiye’de doğru bir üretim süreci içinde olan markaların ürünlerini tercih ederek, ağır koşullarda çalıştırılan tekstil işçilerine destek olabiliriz. Tekstil ürünü satın alırken organik pamuk olmasını tercih etmeliyiz.”

Moda ve tekstil öğrencilerine de seslenen Coşdan, “Tekstil sektörünün temsilcileri sizlersiniz. Çalışacağınız kurumlarda sürdürülebilirliği esas almaları konusunda baskı yapabilirsiniz” dedi.

Bugün insanlığın farklı gezegenlerde yaşam izleri aramak için çok büyük bir kaynak ayırdığını belirten Coşdan, “Hâlbuki dünya kaynaklarını doğru kullanabilsek, başka gezegenlere de ihtiyacımız olmayacak” mesajı verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.