Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çinlilerin talebi, Türk mermercileri ihya ediyor

Türk mermer sektörünün can damarı konumundaki Çin, Türk mermerine olan ilgisini arttırıyor. Türk mermeri Çin’deki fuarların gözdesi konumunda bulunuyor. Fuarlara katılan Türk mermerciler de sektörde Çin’e işbirliği ortağı olarak bakılması...

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2013 11:35
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2013 11:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çinlilerin talebi, Türk mermercileri ihya ediyor
Türk mermer sektörünün can damarı konumundaki Çin, Türk mermerine olan ilgisini arttırıyor. Türk mermeri Çin’deki fuarların gözdesi konumunda bulunuyor. Fuarlara katılan Türk mermerciler de sektörde Çin’e işbirliği ortağı olarak bakılması gerektiğini, zira Çin’e satılan mermerlerin dünyanın değişik yerlerindeki inşaatlarda Çinliler tarafından kullanıldığına işaret etti.

Çin’in güneyindeki Guangdong eyaletine bağlı 2,5 milyon nüfuslu Yunfu şehri, 18-21 Ekim 2013 tarihlerinde düzenlenen 10. Yunfu Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’na ev sahipliği yapıyor.

Türk mermeri buradaki fuara da damgasını vurdu. 70 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen fuarda Türk firmalarının ilk defa görücüye çıkan mermerleri büyük ilgi görüyor. 13 ülkeden 89 olmak üzere toplam 289 şirketin katıldığı fuar, yeteri kadar olmasa da son yıllarda Türk mermercilerin dikkatini çekiyor. Zira, resmi verilere göre, Türkiye’nin Çin’e yaptığı mermer ihracatının yarıya yakını bu şehre yapılıyor. Yunfu’da 200 bin işadamı ve 6 bin işletme bulunuyor. Hemen her yerde mermerlerin boy gösterdiği karşılıklı sergi merkezleri mevcut.

Türkiye bu yıl da bu fuara geçen yıl olduğu gibi TUSKON Evrensel Fuar A.Ş’nin organizasyonuyla 25’i bireysel olmak üzere 36 Türk şirketiyle milli katılım gerçekleştiriyor. Türkiye, 38 bin metrekare alanda düzenlenen fuara en fazla katılım sağlayan ülke konumunda. Geçen yıl 250 metrekare olan Türk pavyonu, bu yıl ise 450 metrekareye çıktı.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, gelecek yıl mevcut salonlara ilave olarak yapılacak 4 yeni fuar salonu ile birlikte sergi alanı 97 bin metrekareye çıkacak ve fuar, Çin’de düzenlenen en büyük mermer ve doğal taş fuarı olacak.

ÇİN, TÜRK MERMERİNİN MARKALAŞMASI İÇİN FIRSAT

Fuara katılan Afyon İscehisar Mermerciler ve İşadamları Derneği (İSMİAD) Başkanı M. Ali Genelioğlu, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada, Türk mermerinin 2008’den sonra Çin’deki ağırlığının başladığını söyledi. Bunun artarak gittiğini belirten Genelioğlu, ilk kez katıldığı fuardaki ilgiden ve organizasyondan oldukça memnun olduğu kaydetti.
Türkiye’den Çin’e blok mermer satışı eleştirilerine ise Genelioğlu, Çin’de 1,5 milyar insanın yaşadığını, Çin’in inşaat sektöründe lider olduğunu ve Türkiye’den aldığı mermeri de her yerde kullandığını vurguladı. Çin’deki talebin çok büyük olduğunu, dünyadaki mermer rezervlerinin yüzde 45’ine sahip Türkiye’de faaliyet gösteren mermer fabrikalarının, sadece Yunfu’daki talebi karşılamaya bile yetmeyeceğini savunan Genelioğlu, Çin ile rakip değil, işbirliği ortağı olunması gerektiğinin altını çizdi. Çin’deki birim başına düşen maliyetin Türkiye’den ucuz olduğuna da değinen Türk mermerci, Çin’e pazarlanan Türk mermerlerinin baka ülkelerde de görülebildiğini aktardı ve marka haline gelebilmenin, Çin ile işbirliğinden geçtiğini söyledi.

İstanbul ve Ege Maden İhracatçıları Birliği verilerine göre Türkiye, 2013’ün başından bu yana Çin’e 728 milyon 389 bin dolar tutarında doğal taş ihraç etti. Çin, bu rakamla ilk sırayı korurken, bu ülkeye yıl sonuna kadar yapılan satışın 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. İkinci sırada ise ABD var. Türkiye, bu yılın Ocak – Eylül döneminde ABD’ye 218 milyon 848 bin dolarlık doğal taş sattı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.