Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiftçiler, 8 ay sonra gelen vergi borcunun iptalini istiyor

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) 'tüm vergilerden muaf' diye proje karşılığı hibe destek alan çiftçiler, 8 ay sonra kendilerine gönderilen damga vergisinin şokunu yaşıyor. Avrupa Birliği desteği ile tüm vergilerden...

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2014 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2014 12:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çiftçiler, 8 ay sonra gelen vergi borcunun iptalini istiyor
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) 'tüm vergilerden muaf' diye proje karşılığı hibe destek alan çiftçiler, 8 ay sonra kendilerine gönderilen damga vergisinin şokunu yaşıyor.

Avrupa Birliği desteği ile tüm vergilerden muaf tutularak kırsal alanda yatırım yapılmasını teşvik eden TKDK'nın, yatırımlar yapıldıktan 8 ay sonra çiftçilere damga vergisi göndermesi çiftçileri zor durumda bıraktı. Traktör almak için kursa katıldıklarını ve sertifika aldıklarını söyleyen çiftçiler, proje aşamasında pek çok harcama yaptıklarını, vergilerden muaf diye aldıkları traktöre 8 ay sonra damga vergisi borcu çıkarıldığını söyledi.

Yılmaz Deniz isimli çiftçi, TKDK’ye proje hazırlayıp sunarken, projelerin bütün vergilerden muaf olduğunun kendilerine söylendiğini belirterek, "Bu konuda bizi, ne danışman ne de TKDK’den bir görevli uyarmadı. Biz traktörlerimizi aldık. 7-8 ay sonra tebligat göndermişler. Üstelik cezalı duruma düşmüşüz ve haberimiz yok. Bu traktörleri almak için elimizdeki eski traktörlerimizi sattık ve kredi kullandık. 8 ay sonra damga vergisi tebligatı geldi." dedi.

Kendilerine gönderilen verginin iki kat şeklinde tahsil edilmek istendiğini söyleyen Yılmaz, “Bizim bu vergiyi ödeme gücümüz yok. Bu yıl kurak geçtiği için ekinimiz çıkmadı, tarım alanlarını dolu vurdu, hiç ürün alınamadı. Ekim zamanı geldi, gübre ve mazot bulamıyoruz. Bir de olmayan bir vergi çıkardılar bize. Ekinimizi ekecek mazot bulamıyoruz ki bu vergiyi nasıl ödeyelim. Bu konuda başbakanımız, tarım bakanımız ve maliye bakanımızdan yardım bekliyoruz ve bu vergilerin iptal edilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

“Sonradan vergi çıkaracaklarını bilseydim proje hazırlamaz, traktör almaktan vaz geçerdim.” diyen Erdoğan İpeker isimli çiftçi de şöyle dedi: “Biz projeyi hazırlarken notere, danışmana, tapuya para ödedik. Destekten yararlanmak için elimizdeki eski traktörümüzü satarak yeni bir traktör alalım dedik, aldığımıza pişman ettiler. TKDK desteklediği projler vergiden muaf denildi. Biz de projeyi hazırladık, aradan 7 ay geçti, bize tebligat cezalı şekilde geliyor. Biz bu sözleşmeyi tek taraflı imzalamadık. Karşılıklı imzanlanan bir sözleşme ama sadece çiftçiyi sorumlu tutuyorlar. Biz proje hazırlayıp Avrupa Birliği'nden gelen desteklerden faydalandıysak suç mu işledik. Faydalanılmasa bu paralar Avrupa Birliği'ne geri gidecekti. Avrupa Birliği para vermek için çalışıyor, bizim kurumlarımız ise engellemek istiyor. Olmayan vergiyi çıkartıyorlar. Çiftçi bu yıl çok perişan durumda, kuraklıktan dolayı ekinleri çıkmadı. Ekin ekmek için mazot ve gübreye para bulamıyoruz, bir de olmayan bir damga vergisi çıktı. Biz bu vergilerin iptal edilmesini istiyoruz. Tarım bakanımızdan, maliye bakanımızdan ve başbakanımızdan yardım bekliyoruz. Bizim mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz."

"TRAKTÖR ALDIĞIMIZA PİŞMAN OLDUK"

Dursun Sarıaslan ise benzer ifadeler kullanarak, "Yeni traktör alalım diye elimizdeki traktörü sattık. Şu yok günde gelen vergilerle şok olduk. Mazot almaya paramız yok ki bir de vergi ödeyelim. Aldığımıza pişman olduk." dedi.

TKDK’ye proje hazırlayıp sunmak isteyen Mehmet Ali Salman isimli çiftçi de komşularının yaşadığı damga vergisi şokunun kendisini traktör almaktan vazgeçirdiğini söyledi. Salman, “Komşularımız proje hazırlayıp traktör almıştı. Biz de alalım diye çalışmalara başladık. Ancak yapılanları görünce vazgeçtim. Bu çiftçilerin ne suçu var? Bütün vergilerden muaf diye traktör alıyorlar, aradan 7-8 ay geçiyor ve damga vergisi çıkarıyorlar. Bunları görünce ben de proje hazırlamaktan vazgeçtim. Çünkü bu arkadaşlarımızın başına gelen benim de başıma gelebilir." şeklinde konuştu.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.