Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’nin çiftçi milletvekili Nurlu’dan ’üzüm’ uyarısı

Çiftçilik yapan ve aynı zamanda avukat olan Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, 2016-2017 çekirdeksiz kuru üzüm sezonunun ülkemize ve tarım sektörüne hayırlı olmasını, çiftçilere bereket ve bol kazanç getirmesini...

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2016 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2016 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çiftçilik yapan ve aynı zamanda avukat olan Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, 2016-2017 çekirdeksiz kuru üzüm sezonunun ülkemize ve tarım sektörüne hayırlı olmasını, çiftçilere bereket ve bol kazanç getirmesini diledi.
Rekolte spekülasyonu
Her yıl ticaret borsaları, ziraat odaları, ihracatçı ve üretici birliklerinin rekolte tahminlerini açıkladığını ifade eden CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, “Resmi rakamlara göre geçen yıl 196 bin ton olarak gerçekleşen çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin, aldığım bilgilere göre, yine aynı şekilde 180-200 bin ton dolayında gerçekleşmesi beklenmektedir. Çünkü, mart ayından bu yana Manisa genelinde yaşanan don, dolu, aşırı yağış ve güneş yanığı gibi doğal afetler nedeniyle üzüm üretimi rekolte ve kalite yönünden büyük zarar görmüştür. Manisa merkez başta olmak üzere, Sarıgöl, Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu, Saruhanlı, Gölmarmara ilçelerimizdeki üzüm üreticileri afetler ve ihracattaki sorunlar yüzünden darbe üstüne darbe yemişlerdir. Ancak kuru üzümün merkezi Manisa olmasına rağmen, başka illerdeki sorumsuz ticaret borsası yöneticileri rekolteyi, yüzde 50 artarak 313 bin ton olacağını açıklamışlardır. Bu açıklamalar tamamen spekülatif olup, amaç Manisalı üreticinin üzümünü ucuza kapatmaktan başka bir şey değildir. Borç içindeki çiftçi, zaten borcunu ödemek için ürününü yok pahasına satmak zorunda kalmaktadır. Piyasaya, ürün çok fazla, fiyatlar düşecek korkusu salarak üzüm üreticilerini korkutmak ve elindeki ürünü ucuza satmak zorunda bırakmak istiyorlar. Bu sorumsuz açıklamalar, her zaman tarıma büyük zarar vermektedir. Üzüm yetiştiren ve çiftçilik yapan bir milletvekili olarak maalesef bu tür açıklamaları her yıl duyuyoruz” dedi.
“Lisanslı depoculuk hayata geçirilmelidir”
CHP’li Nurlu, “Geçen yıl Rusya ile yaşanan kriz, AB ülkeleri ile yapılan ihracattaki problemler zaten çiftçiyi endişelendirmektedir. Bu yıl neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Her yıl bu sorunları yaşamamak için neler yapılması gerektiğini Cumhuriyet Halk Partisi olarak sürekli dile getiriyoruz. Bunun için öncelikle; Lisanslı Depoculuk Sisteminin hayata geçirilmesi gerekmektedir. TARİŞ desteklenerek alım fiyatını sezon başında açıklanması sağlanmalıdır. Yaş üzüm ihracatına verilen destekten çiftçinin de yararlanması sağlanmalıdır. Rekolte, kalıntı, hastalık ve pazarlama gibi önemli konularda açıklamaları sadece resmi kurumlar yapmalı, piyasa gözünü para hırsı bürümüş kişilere bırakılmamalıdır. Hükümet gerekli tedbirleri alarak çiftçiyi mağduriyetini önlemelidir” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.