Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çeyiz Hesabına Başvurular Başladı

Evliliğe hazırlık için para biriktiren gençlerin devlet desteği almak amacıyla açtıracağı ‘Çeyiz Hesabı’na başvurular bugün başladı.Çeyiz Hesabı ile Devlet Katkısına İlişkin Yönetmelik Bakanlar Kurulu tarafından imzalanmış ve...

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2016 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2016 10:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Evliliğe hazırlık için para biriktiren gençlerin devlet desteği almak amacıyla açtıracağı ‘Çeyiz Hesabı’na başvurular bugün başladı.
Çeyiz Hesabı ile Devlet Katkısına İlişkin Yönetmelik Bakanlar Kurulu tarafından imzalanmış ve 16 Aralık 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yürürlüğe giren çeyiz hesabı uygulamasıyla gençlerin evlilik hazırlıkları için oluşturdukları birikimlerine yüzde 20’ye varan oranda ve 5 bin TL’ye kadar devlet katkısı sağlanacak. Evlenecek olan gençler bugünden itibaren bankalara başvuru yaparak hesap açtırabilecek. Uygulamadan Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi, 27 yaşından önce ilk evliliğini yapacak olanlar faydalanabilecek. 18 yaşından küçüklerin ise velileri hesap açtırabilecek. Uygulamadan yararlanmak için nüfus cüzdanıyla yurt içindeki tüm bankalara TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırmak gerekiyor.
ÖDEMELER NASIL OLACAK?
Çeyiz hesabı kapsamında evlilik tarihinden önce en az üç yıl boyunca, aylık en az 100, en fazla bin TL yatırmak gerekiyor. Ödemeler üç ayda bir en az 300 en fazla 3 bin TL’lik dilimler halinde de yapılabilecek. 3-4 yıl arasında yapılan ödeme tutarının devlet katkısı 4 bin TL’yi aşmamak koşuluyla yüzde 10’u kadar, 4-5 yıl arasında yapılan ödeme tutarının devlet katkısı 4 bin 500 TL’yi aşmamak koşuluyla yüzde 15’i kadar, 5 yıl veya daha uzun süre yapılan ödeme tutarının devlet katkısı 5 bin TL’yi aşmamak koşuluyla yüzde 20’si kadar katkı alınabilecek. Sadece bir adet çeyiz hesabı olacak. Ortak hesaplar bu kapsamda değerlendirilmeyecek ve çeyiz hesabı bankalar arasında taşınamayacak. Çeyiz hesabı TL cinsinden açılacak. Ayrıca çeyiz hesabıyla ilgili yıla ait birikmiş faiz tutarı, hesabın yıl dönümlerinde anaparaya ilave edilecek.
DEVLET KATKISI HANGİ KOŞULLARDA ÖDENMEYECEK?
Öte yandan ödemelerin düzenli olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde devlet katkısı şu durumlarda sona erecek; eğer aylık ödeme yapılacaksa çeyiz hesabı açtırılan tarihten itibaren 12 aylık süre içinde üçten fazla ödemenin aksatılması, üç ayda bir ödeme tercih edilecekse bir dönemde birden fazla ödemenin aksatılması, bir dönem içinde çeyiz hesabından ikiden fazla kez para çekilmesi, çekilen para sonrasında hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması.
KATKI EVLİLİKTEN SONRA ALINABİLECEK
Çiftlerin devlet katkısını alabilmeleri için evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde, evlilik cüzdanı ve ilk evlilik olduğuna dair nüfus müdürlüğünden alınacak belge ile bankaya başvurmaları gerekiyor. Bu kapsamda en geç iki ay içinde hesabın bulunduğu bankadan para alınabilecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.