Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Ceviz üretiminde dünya 6.sıyız ama verimsizlik yüzünden kendimize yetemiyoruz'

Türkiye'de ceviz üretiminin tüketim artışına yetişemediği ifade edildi. Bu durumda verimsizliğin önemli rol oynadığı belirtilirken, eksikliklerin giderilmesi halinde cevizin büyük potansiyele sahip olduğu vurgulandı. 100 bin ton iç ceviz...

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2013 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2013 11:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye'de ceviz üretiminin tüketim artışına yetişemediği ifade edildi. Bu durumda verimsizliğin önemli rol oynadığı belirtilirken, eksikliklerin giderilmesi halinde cevizin büyük potansiyele sahip olduğu vurgulandı. 100 bin ton iç ceviz üretilen Türkiye, bu alanda dünya dördüncüsü ve dünya üretiminin yüzde 6'sını karşılıyor ama yine de ceviz ithal edilyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye'nin ceviz üretimi ile ilgili açıklama yaptı. Birlik Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya genelinde ceviz üretiminde iç ceviz yaklaşık 1,5 milyon tonu buluyor. Bunun 720 bin tonunu karşılayan Çin listede ilk sırada yer alıyor. Çin'i, ABD ve Ukrayna takip ediyor. Türkiye ise 100 bin ton üretim ve yüzde 6 payla dördüncü sırada. Türkiye'de üretimin illere göre dağılımı da şöyle:
Kabuklu ceviz üretiminde 13 bin 98 tonla Hakkari birinci. 6 bin 952 tonla Kahramanmaraş ikinci, 6 bin 863 tonla Bursa üçüncü, 6 bin 458 tonla Denizli dördüncü, 6 bin 406 tonla Çorum beşinci, 6 bin 375 tonla Mersin altıncı. Yıllık üretimi 5 bin tonu geçen iller arasında Antalya, Konya, Aydın, Van, Tokat ve Sakarya da var.

Açıklamada, Türkiye'de ceviz üretiminin artmasına karşın, bölgelere, illere hatta yıllara göre üretimin düzenli olmadığı, ağaç başına 34 kilogramlık verimin yetersiz kaldığı aktarıldı. Verimsizliğin sebebi olarak da ceviz ağaçlarının arazi sınırlarında tek tek ağaçlar şeklinde, kültürel işlemlerden yoksun, bakımsız olarak yetiştirilmesi gösterildi. Bu durumun hem verimi hem de kaliteyi olumsuz etkilediği kaydedildi. Anadolu'nun cevizin anavatanı olduğu dile getirilerek, şöyle denildi:

"Ülkemizin her tarafında ceviz yetiştirilebiliyor. Üretim hızla artırılabilir. Ceviz üretiminin artırılması için iyi kalite ve verimli, standart iklim ve toprak şartlarına uygun ceviz çeşitleriyle kapama bahçeler kurulması gerekir. Son yıllarda kapama bahçeler kurulmaya başlanması sevindirici. Ceviz, asıl ürün olarak üretilmeli, çeşit seçerken soğuklama isteği, ilkbahar geç donları ve benzeri şartlar dikkate alınmalı, iklim ve toprak şartları uygun olmayan yerlere dikilmemelidir. Standart çeşitlerle kurulacak kapama bahçelere verilen destekler üreticiyi teşvik eder mahiyette olmalıdır."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.