Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çelik ihracatında Irak ikinci sıraya geriledi

Irak’ta kargaşa ortamı çelik ihracatını da vurdu. Ülkeye ihracat ilk 8 ayda geçen seneye göre miktarda yüzde 31 değerde ise yüzde 25,7 indi. Çelik satışlarında daha evvel ilk sırada olan Irak, ikinciliğe geriledi. Çelik İhracatçıları...

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2014 16:20
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2014 16:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çelik ihracatında Irak ikinci sıraya geriledi
Irak’ta kargaşa ortamı çelik ihracatını da vurdu. Ülkeye ihracat ilk 8 ayda geçen seneye göre miktarda yüzde 31 değerde ise yüzde 25,7 indi.

Çelik satışlarında daha evvel ilk sırada olan Irak, ikinciliğe geriledi.




Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre Türkiye’nin çelik ihracatı geçen seneye göre değerde yüzde 4,3 daralma ile 9 milyar dolar, miktarda ise yüzde 5,6 daralma ile 11,8 milyon ton oldu.

Sektörün ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri ilave edildiğinde Türkiye’nin toplam çelik ihracatı miktarda 12,4 milyon tonu, değerde ise 10,6 milyar doları buldu.

8 ayda bölge olarak 4 milyon 149 bin tonluk ihracat ile Ortadoğu ilk sırayı korudu. Onu 2 milyon 116 bin tonla Avrupa Birliği, 1 milyon 516 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 1 milyon 302 bin tonla Kuzey Afrika ülkeleri takip etti.

İhracatta ilk üç ülke 1 milyon 232 bin tonla ABD, 1 milyon 149 bin ton ile Irak ve 929 bin ton ile Birleşik Arap Emirlikleri olarak sıralandı. Bu dönemde en çok miktar artışı ABD, İngiltere, İsrail, Fas ve Kanada olurken; en fazla azalış Suudi Arabistan, Irak, İtalya, Libya ve Portekiz’de görüldü.

En çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise 5 milyon 112 bin ton ile inşaat çeliği, 1 milyon 259 bin tonla boru, 1 milyon 223 bin tonla profil ve 1 milyon 120 bin tonla yassı sıcak oldu.


2014 Ağustos ayı ihracatı, geçen senenin aynı ayına oranla değerde yüzde 3,4 artış ile 959 milyon 335 bin doları, miktarda ise yüzde 5,2 artış ile 1,25 milyon tonu gördü.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci “Sektörümüz şu aralar Irak’ta olumsuzluklar ve ABD’de anti-damping ve koruma önlemi soruşturmaları ile mücadele ediyor. Türkiye’nin çelik ihracatında Irak, bir numaraydı. Ancak 8 ayda Irak’a ihracat, miktar bazında yüzde 31 gerileyerek 1 milyon 149 bin ton, değer bazında yüzde 25,7 gerileyerek 948 milyon dolar oldu. Böylece Irak ihracatımızda ikinci sırayı aldı. Olumsuzlukların sona ereceğine, bu ülkede karşı karşıya kaldığımız kayıpları karşılayacağımıza kanaat getiriyorum. Ancak iç savaşın devamında Ekonomi Bakanlığı’nın sanayicileri teşvik yönünde yaptığı faaliyetlere ilave olarak Çelik İhracatçıları Birliği olarak da kimi önlemlere eğiliyoruz. Uygun olabilecek yerlerde ve zamanda depolar açmak ve alternatif İran karayolunun kullanılabilmesinin önünde engellerin kaldırılması yararımıza olacaktır. Bakanlığımızın da bu yönde girişimleri devam ediyor.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.