Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çeklerde Karekod Dönemi Başlayacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çeklere itibar ve güven kazandırma adına karekodlu çek sistemine geçileceğini söyledi.Çeklerin üzerinde artık şirketlerin Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) numarası ve karekodu olacağını...

Haber Giriş Tarihi: 14.04.2016 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 14.04.2016 16:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çeklere itibar ve güven kazandırma adına karekodlu çek sistemine geçileceğini söyledi.
Çeklerin üzerinde artık şirketlerin Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) numarası ve karekodu olacağını belirten Bakan Bülent Tüfenkci, “Bu düzenleme ile çeke itibar kazandırarak piyasada ticaretin biraz daha rahat dönmesini sağlayacağız” diye konuştu.
Bir dizi açılış ve programa katılmak üzere baba ocağı Malatya’ya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesinde (OSB), sanayici ve iş adamları ile kahvaltıda bir araya geldi. Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen kahvaltıya Bakan Bülent Tüfenkci’nin yanı sıra Malatya Valisi Süleyman Kamçı, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin ile çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.
Burada bir konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, çeklere itibar ve güven kazandırma adına karekodlu çek sistemine geçileceğini söyledi. Çeklerin üzerinde artık şirketlerin Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) numarası ve karekodu olacağını belirten Tüfenkci, “Bu düzenleme ile çeke itibar kazandırarak piyasada ticaretin biraz daha rahat dönmesini sağlayacağız” diye konuştu. Çeklerle ilgili yeni düzenlemeyi hafta sonu Yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu’nda konuşup son şeklini vereceklerini aktaran Tüfenkci, “Ondan sonra da Meclis’e sevk edeceğiz. Artık çekte şirketlerin MERNİS numarası ve karekodu olacak. Yani çeki verdiğiniz kişi karekodu okuttuğu zaman sizin geçmişte ne kadar çek ödeyip, ödemediğinizi, ödediyseniz ne zaman ödediğiniz gibi bankaların gördüğü bilgileri artık sizlerde göreceksiniz. Ayrıca şirketlerdeki temsil sorununu da bu çek yasası ile düzeltmiş olacağız” şeklinde konuştu.
Konuşmasında Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgiler veren Bakan Tüfenkci, “Önümüzdeki hafta yapacağımız düzenlemelerle inşallah şirketlerin kurulumu için gerekli olan maliyetleri ve zaman dilimini kısaltıyoruz. Artık, 8 günde kurulan şirketi, 2 günde kurulabilir hale getireceğiz. 100 bin sermayeli bir şirket eğer 3 bin lira maliyetle kuruluyorsa biz bu maliyeti de bin liranın altına düşüreceğiz. Özellikle şirketler kurulurken vergi dairesine ve noterlere gitme zorunluluğunu da kaldıracağız. Artık, bütün işlemleri Ticaret İl Müdürlükleri nezdinde başlatıp orada bitireceğiz ve tasdik noktasında da ticaret sicil müdürlüklerine bu yetkiyi devredeceğiz. Artık Merkezi Nüfus İdare Sistemi ile (MERNİS) beraber potansiyel vergi numarasını alan şirket otomatikman faaliyete geçmiş olacak” ifadelerini kullandı.
Bakan Tüfenkci, Malatya’nın, Türkiye’nin denge illerinden biri olduğunu ifade ederek, “Malatya, Türkiye’nin hem nüfus, hem de coğrafi özellikleri olarak önemli bir ilidir. Buranın kalkınması ve refah düzeyinin artması aynı zamanda Türkiye’nin de refah düzeyinin artması ve kalkınması anlamına geliyor. Malatya sanayisi henüz yeni sıçramaya çalışan bir sanayi ama Malatya aldığı teşvikleri yerinde kullanan ve istihdam olanaklarını oluşturmaya çalışan bir kent. Malatya sanayisinin daha iyi yerlere gelmesi için bundan sonraki süreçte çaba göstermemiz lazım” diye konuştu.
Tüfenkci, 1 Kasım seçimlerinden sonra Türkiye’de siyasi bir istikrar ortamının yakalandığını ve bunun fırsata dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, “Bu fırsatı Malatya’nın da yakalaması lazım. Türkiye’nin etrafındaki jeopolitik kısıtlamalara, birçok ihracat noktalarındaki sıkıntılara ve terör belasına rağmen ekonomiyi kalkındırma çabası olumlu hava oluşturdu. Şimdi bu olumlu havayı Türkiye ve de Malatya olarak fırsata çevirmemiz gerekiyor” dedi.
Son açıklanan istatistik rakamlarına göre Türkiye’nin sanayisinin beklenenin üzerinde de bir artışla 5.8 oranında büyüdüğünü söyleyen Bakan Tüfenkci, “Türkiye’nin ihracatındaki kısmi artış ve enflasyonun düşüş eğiliminde olması, yatırım ortamlarının iyileştirilmesi ve hükumetimizin bugünlerde açıklayacağı birtakım paketlerle Türkiye, hem yatırım yapılabilir ülke konumunda daha üst sıralara gelecek, hem de ihracatını artıracak” ifadelerine yer verdi. Tüfenkci, son olarak Malatya 3. Organize Sanayi Bölgesinde(OSB)kamulaştırma ile ilgili bir sorun olmadığını ifade ederek “Konuyla ilgili paralar üç dilim halinde gelecek, o noktada Allah’a hamd olsun hiçbir sıkıntı yok. Bizim hızlı bir şekilde 3. OSB’nin alt yapısını tamamlayıp yatırımcıya o arsalara açmamız lazım” şeklinde konuştu.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise Malatya’nın sanayileşen bir kent olduğunu aktararak, “Ama ne yazık ki istediğimiz noktada değiliz. Bu anlamda hükumetimizin daha fazla desteğine ihtiyacımız var. Malatya huzur ve istikrar kenti ama son dönemlerde Malatya’ya fazla yatırımcı çekemiyoruz. Biz iş adamları olarak sayın bakanımızdan son çıkacak teşvik yasasında Malatya’nın sektörel anlamda değil, karma teşviklerden yararlandırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar ise Bakan Bülent Tüfenkci’nin Malatya’ya önemli hizmetler verdiğini söyleyerek, “Bu noktada kendisine teşekkür ediyoruz. İnşallah Malatya’ya önemli yatırımlar yapılacak ve Malatya’nın sorunları hızlı bir şekilde çözülecek” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.