Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükekşi’den ’Yeni Para Piyasası’ Değerlendirmesi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in haftasonu yapıtığı’Yeni Para Piyasası’ açıklamalarına ilişkin "6 ay içerisinde Borsa İstanbul bünyesinde kurulması planlanan yeni teminatlı organize para piyasası...

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2016 12:39
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2016 12:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in haftasonu yapıtığı’Yeni Para Piyasası’ açıklamalarına ilişkin "6 ay içerisinde Borsa İstanbul bünyesinde kurulması planlanan yeni teminatlı organize para piyasası ile piyasada işlem gerçekleştiren firmalar uzun vadede önlerini görmüş olacaklar" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, oluşturulacak ’Yeni Para Piyasası’ ile ihracatçıların uzun vadede önlerini görebileceğini ve faiz riskini daha iyi yönetebileceğini belirtti. Büyükekşi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in hafta sonu yaptığı açıklamanın ihracatçıları oldukça memnun ettiğini söyleyerek "6 ay içerisinde Borsa İstanbul bünyesinde kurulması planlanan yeni teminatlı organize para piyasası ile piyasada işlem gerçekleştiren firmalar uzun vadede önlerini görmüş olacaklar. Uzun vadeli TL faiz oranlarını oluşturacak söz konusu yeni piyasa sayesinde şirketlerimiz, ihracatçılarımız ve piyasadaki diğer aktörler faiz riskini daha kolay yönetebilecek, daha kolay borçlanabilecek ve daha da önemlisi uzun vadede önlerini görebilecekler. Küresel oynaklıklara ve küresel politika değişikliklerine karşı (FED, Avrupa Merkez Bankası, BoJ) yatırım yapan, istihdam yaratan ihracatçılarımızın da önü açılabilecektir" dedi.
“2015 SON ÇEYREK BÜYÜMESİNE İHRACATIMIZIN 1 İLE 2 PUAN ARASINDA POZİTİF KATKI VERMESİNİ BEKLİYORUZ”
Küresel ekonomideki durgun trende rağmen Türkiye’nin ekonomik göstergelerinde olumlu gelişmelere tanık olunmasının son derece sevindirici olduğunu vurgulayan Büyükekşi, "Ekonomik güven endeksi mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9,5 yükselerek 78,3 olarak gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı ise yine mart ayında, bir önceki aya göre 0,8 puan, geçen yılın aynı ayına göre de 1,9 puan artarak yüzde 74,3 seviyesinde gerçekleşti. Benzer biçimde, reel kesim ve tüketici güven endeksinde de mart ayında artış yaşandı. Bu olumlu tabloyu büyüme rakamlarımızda da görebiliyoruz. 2015 yılının ilk 3 çeyreğinde yakaladığımız büyüme oranıyla dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında yerimizi almıştık. 31 Mart tarihinde açıklanacak 2015 yılı 4. çeyrek büyüme rakamıyla beraber, 2015 yılı OVP hedefimiz olan yıllık yüzde 4 büyüme oranını yakalayacağımıza inanıyoruz. Bir diğer sevindirici konu ise net ihracatın 4. çeyrek büyümesine katkısının pozitif olacağına dair beklentimiz. OVP hedeflerimize paralel olarak 2016 yılında da net ihracatın büyümeye katkısının pozitif olmasını bekliyoruz. Bu beklentimizde, 14 ay sonra gelen ilk ihracat artışımız ve mart ayında ihracatımızın artacağına yönelik beklentimiz büyük rol oynuyor" şeklinde konuştu.
Büyükekşi, Türkiye’nin ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için aktif bir strateji izlediğini belirterek"Bu doğrultuda, 2016 yılı Ocak ayının sonunda gerçekleştirilen Şili, Peru ve Ekvator Cumhurbaşkanlığı heyetlerinin ardından; 28 Şubat-3 Mart tarihleri arasında 150 işadamımızın da katılımıyla Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya’ya resmi ziyaretler gerçekleştirilmişti. Sıradaki durağımız ise;  yaklaşık 18 trilyon dolar Gayri Safi Yurtiçi Hasılası ile dünyanın en büyük ekonomisi konumundaki Amerika Birleşik Devletleri olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, 29 Mart - 3 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan heyet, ihracatçılarımız açısından da büyük önem taşıyor. 47 bin dolara yakın kişi başı gelir ve 2,3 trilyon dolarlık ithalatı ile en büyük ithalatçı konumunda bulunan ABD, birçok sektörümüzün atılım yapabileceği bir pazar konumunda. En büyük 5. ihraç pazarımız olan ABD’nin en çok ithal ettiği ürünlere göz attığımızda, elektrikli cihazlar, makinalar, mekanik cihazlar ve motorlu kara taşıtlarının öne çıktığını görüyoruz. Türkiye’nin ABD’ye ihracatında da motorlu kara taşıtları, makinalar ve mekanik cihazlar ön sıralarda bulunuyor. Görüldüğü gibi, diğer ülkelere kıyasla birçok ürün ve sektörde zaten karşılaştırmalı üstünlüğe sahibiz. Diğer taraftan, ülkemizin ABD’nin toplam ithalatındaki payı 2015 yılı sonunda binde 2,8 ile bugüne kadarki en yüksek değerine ulaştı. Bu değerin daha da artmasında ve ihracatçılarımızın bu pazarda daha etkin yer alabilmelerinin sağlanmasında bu ziyaretin olumlu sonuçlar doğuracağını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
“ABD’YE ZİYARETİMİZDE, TTM AÇMAK İÇİN ABD TİCARET VE SANAYİ ODASI YETKİLİLERİ İLE TEMASLARDA BULUNACAĞIZ”
İşadamlarının gerçekleştireceği ikili iş görüşmelerinin yanı sıra, ihracatçı firmaların yılın 365 günü pazarlama faaliyetlerini yürütebilecekleri Türkiye Ticaret Merkezleri’nin özelinde de girişimlerde bulunacaklarını dile getiren Büyükekşi,"İran, BAE, İngiltere ve Almanya’da açılış süreci devam eden TTM’lerin, dünyanın en çok yatırım çeken ve iş yapma kolaylığı istatistiklerinde 7. sırada bulunan ABD’de de açılması için çalışmalara başladık. Bu bağlamda, ABD’de farklı eyaletlerde TTM’leri hayata geçirebilmek amacıyla ABD Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştireceğiz. Dünya ticaretinde üstlendiği rolü her geçen gün daha yukarılara taşıyan ülkemize katkı sunmak adına TİM olarak da ticaret heyetleri düzenlemekteyiz.  2016 yılında, dünya ticaretinin üçte birini, dünya ekonomisinin yaklaşık yarısını oluşturan 34 ülkeye ticaret heyeti düzenlemeyi planlayarak yola çıktık. Yılbaşından bu yana THY-Ruanda, Vietnam, Meksika, Kolombiya ve Tayvan’a ticaret heyetleri düzenledik. Bu ziyaretlerde, İnovaTİM faaliyetlerimiz kapsamında birer öğrencimizi de heyetlerimize dâhil ettik. Dünya üzerinde ayak basmadık pazar, ürünlerimizin geçmediği gümrük kapısı bırakmamak hedefiyle gerçekleştirdiğimiz ticaret heyetlerimiz önümüzdeki dönemde de hız kesmeden devam edecek. İlk durağımız yine Uzakdoğu’da bulunan ve bu bölgenin en büyük ülkelerinden biri olan Endonezya olacak. 207 milyon dolarlık ihracatımızın bulunduğu ve TTM açmayı planladığımız ülkeler arasında bulunan Endonezya’da tütün, yaş meyve ve sebze gibi tarım ürünlerinin yanı sıra sanayi ürünleri olarak demir çelik ürünleri, gıda işleme, paketleme, makine ve ekipmanları ile tekstil makinaları sektörlerinde ciddi potansiyel bulunuyor. İhracatçılarımız bu pazarı daha yakından tanıyacak ve ülkemize sağladıkları katkıları artırarak devam ettirecekler. TİM olarak; gerek Hükümetimiz, gerekse de diğer kuruluşlarla yürüttüğümüz yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarımız ile ihracatımızı kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.