Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükekşi: “Ülkeye kazandıracağımız her 1 dolar, terörizme karşı bir kurşun olarak geri dönecek”

Sakarya Toyota Fabrikası üretim hattı içerisinde 2018 yılının Ocak ayı ihracat rakamlarını açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Ocak ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 artış göstererek 12,2 milyar dolara ulaştı. İhracatçılarımızın ülkemize kazandıracağı fazladan 1 dolar, terörizme karşı verilen mücadelede adeta bir kurşun kadar etkili olacaktır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2018 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2018 14:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Büyükekşi: “Ülkeye kazandıracağımız her 1 dolar, terörizme karşı bir kurşun olarak geri dönecek”

Sakarya Toyota Fabrikası üretim hattı içerisinde 2018 yılının Ocak ayı ihracat rakamlarını açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Ocak ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 artış göstererek 12,2 milyar dolara ulaştı. İhracatçılarımızın ülkemize kazandıracağı fazladan 1 dolar, terörizme karşı verilen mücadelede adeta bir kurşun kadar etkili olacaktır” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM tarafından 2018 yılı Ocak ayında yapılan ihracat verilerini Sakarya’da açıkladı. Arifiye ilçesinde bulunan Toyota Otomotiv Fabrikasında gerçekleşen toplantıya Büyükekşi’nin yanı sıra, Otomotiv İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Genel Müdür ve CEO’su Hiroshi Kato, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katılım gösterdi. Afrin operasyonun başarı ile sürdüğünü belirterek sözlerine başlayan Büyükekşi, 70 bin ihracatçı olarak TSK’ya verebilecekleri en büyük desteğin ihracatta yeni rekorlar kırmak olduğunu söyledi. Büyükekşi, ihracatçılar tarafından ülkeye kazandırılacak her bir doların, terörizme karşı verilen mücadelede bir kurşun etkisi oluşturacağını ifade etti. İhracat rakamlarını açıklayan TİM Meclis Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ocak ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 artış göstererek 12,2 milyar dolara ulaştığını söyledi.

“Ülkeye kazandırılacak her 1 dolar, bir kurşun kadar etkili olacaktır”

İhracatçıların ülkeye kazandıracağı fazladan her 1 doların, terörizme bir kurşun olarak geri döneceğini belirten Türkiye İhracatçılar Meclis Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Afrin’de terörü bertaraf edip, barışa yol açmak için başlayan ‘Zeytin Dalı Harekatımız’ başarı ile sürüyor. Biliyoruz ki; bu mücadelede sürdürülebilir başarı ardındaki güçlü ekonomi ile mümkün. TİM olarak 70 bin ihracatçımız ile ekonomiye güç katıyor ve hazinemize döviz kazandırıyoruz. Kahraman ordumuzun ihtiyaç duyduğu dövizi ülkemize kazandırmak biz ihracatçıların boynunun borcu. Zeytin Dalı Harekatına biz ihracatçılar olarak verebileceğimiz en büyük destek ihracatta yeni rekorlar. İhracatçılarımızın ülkemize kazandıracağı fazladan 1 dolar, terörizme karşı verilen mücadelede adeta bir kurşun kadar etkili olacaktır” dedi.

“Otomotiv sektörü ihracatı 2017’de yüzde 27 oranında arttı”

Otomotiv sektörü ihracatının 2017 yılında yüzde 27 oranda artarak 29 milyar dolara ulaştığını açıklayan Büyükekşi, “Firmamızın da yer aldığı otomotiv sektörümüzün ihracatı 2017 yılında neredeyse yüzde 27 oranında artarak 29 milyar dolara ulaştı. Hep söylediğimiz gibi otomotiv, ihracatımızı hep sırtlayan sektörümüz oldu. Sektörümüz bu sayede tüm zamanların yıllık ihracat rekorunu da kırmış oldu. Bu başarılar azmin ve inancın nelere kadir olduğunun çok güzel bir kanıtı. Dünya Ticaret Örgütü geçtiğimiz günlerde 11 aylık verilerini açıkladı. Buna göre küresel ticaret yüzde 10 artışla 16,2 trilyon dolar oldu. Çin’in ihracatı yüzde 6,4, Almanya’nın yüzde 7,5, ABD’nin yüzde 6,4 oranında artış gösterdi. Bizde Türkiye olarak atılım yılı olarak ilan ettiğimiz 2017 yılında yüzde 10,2 artışla küresel rakamın üstünde bir performans sergiledik. İnşallah 2018’de de bu atılımı rekorlar yılı ilan ettik ve rekorlar ile taçlandıracağız” diye konuştu.

“2018 Ocak’ta ihracat 16,3 artarak 12,2 milyar dolara ulaştı”

2018 yılı Ocak ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 artık gösterdiğini söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, “Ocak ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 artış göstererek 12,2 milyar dolara ulaştı. Böylelikle 2018 Ocak ayı ihracat tarihimizde ki en iyi 3’üncü Ocak ayı oldu. Son 12 aylık ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 10,1 artarak 158 milyar dolar oldu. İnşallah 1-2 ay içerisinde 160 milyar dolar barajını aşacağız. Yıl sonunda 170 milyar doların çok üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Miktar bazında baktığımız da ise Ocak ayında yüzde 9,8 artarak 9,7 milyon ton oldu. Sektörel bazda ise Ocak ayında en fazla ihracatı her zaman olduğu gibi 2,3 milyar dolar ile otomotiv sektörümüz yaptı. Bu sektörümüz bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,8 artış gösterdi. Otomotiv sektörümüzü 1,43 milyar dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon, 1,35 milyar dolar ile kimyevi maddeler sektörü takip etti. Ocak ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörlerimiz ise yüzde 153 ile zeytin ve zeytinyağı, yüzde 42 ile deri ve deri mamulleri, yüzde 32 ile makine ve aksamları oldu. Genele baktığımızda ise; tarım ihracatımız yaklaşık yüzde 15, sanayi ürünleri ihracatımız yüzde 16, madencilik ürünleri ihracatımız ise yüzde 19 artış gösterdi. İhracat pazarlarımız baktığımızda Ocak ayında 161 ülke ve bölgede ihracatımızın artığını görüyoruz. En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülke; Almanya’ya ihracatımız yüzde 18, İngiltere’ye yüzde 11, İtalya’ya yüzde 17, ABD’ye yüzde 20 ve İspanya’ya yüzde 30 artış gösterdi. En fazla ihracat yaptığımız 20 ülke arasında ise en yüksek artışı yüzde 80 ile Yunanistan’da yakaladık” şeklinde konuştu.

“Avrupa Birliğine ihracat yüzde 22,6 oranında artış gösterdi”

Avrupa Birliğine ihracatın yüzde 22,6 artış gösterdiğini ve bunun önemli bir rakam olduğunu belirten Mehmet Büyükekşi, “Bir önceki yılın aynı ayına göre Avrupa Birliğine ihracatımız yüzde 22,6 artış gösterdi. Bu gerçekten altı çizilmesi gereken önemli bir rakam. Avrupa Birliği ile ihracatımız her geçen gün daha iyi bir hale geliyor. Afrika’ya ihracatımız yüzde 8, Bağımsız Devletler Topluluğuna yüzde 23, Kuzey Amerika’ya 26, Orta Doğu’ya ise yüzde 2,6 azaldı. Ocak ayında yeni bir rekor daha kırılarak, Avrupa Birliğine ihracatımızın içerisinde ki payımız yüzde 52,6 oldu. İllerimizin ihracat performansına baktığımızda ise Ocak ayında 60 ilimiz ihracatını artırırken, 20 ilimizde ise ihracat geriledi. İhracatımızı çok daha üst seviyelere taşımayı hedefliyoruz. Bizler hiçbir zaman Ar-Ge, inovasyon, tasarım, marka ve girişimciliği gündemimizden eksik etmeyeceğiz. Başarının bu 5 parametrede gizli olduğunu çok iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.