Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BUSMEK Kosovalıları İş Sahibi Yapacak

Kosova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde BUSMEK Kosovalıları iş sahibi yapacak.Daha önce Bursa’ya gelip, BUSMEK’te eğitim alan 20 kursiyerin bir kısmının...

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2016 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2016 13:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kosova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde BUSMEK Kosovalıları iş sahibi yapacak.
Daha önce Bursa’ya gelip, BUSMEK’te eğitim alan 20 kursiyerin bir kısmının ülkelerinde iş yeri açması, kalanının ise hemen iş bulmasının ardından Kosova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, BUSMEK kurslarını Kosova’ya taşıma kararı aldı. Kosova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Arban Abrashi ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe arasında imzalanan protokolle, BUSMEK artık Kosova’da eğitim verecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kosova halkının kendi ayakları üzerinde durabilmesi, gelişme ve kalkınmanın sağlanabilmesi için her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi. Kosova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Arban Abrashi de ülkede yaşanan ara eleman sıkıntısının çözümü noktasında BUSMEK’in önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı.
Bursa’da 2006’dan bu yana Bursalılara çağın gerektirdiği şekilde, ücretsiz sanat ve meslek eğitim kursları veren ve bugüne kadar yaklaşık 130 bin kursiyere eğitim veren Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları’nın (BUSMEK) marka değeri sınırları aştı. Halen Bursa’nın 12 ilçesinde 15 ayrı mekanda, 156 branşta eğitimler veren ve yılda yaklaşık 20 bin kursiyerin eğitim aldığı BUSMEK, artık yurtdışına açılıyor. Kosova Üsküp Derneği’nin girişimleriyle daha önce Kosova’dan gelip, BUSMEK’te eğitim alan 20 kursiyerin, ülkelerine dönmesinin ardından iş yeri açması ve bir kısmının da iş bulmasının ardından Kosova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti. BUSMEK’ten alınan sertifikayı iş bulmada yeterli gören Bakanlık, BUSMEK’in Kosova’da da faaliyete geçmesi için Büyükşehir Belediyesi’nden destek istedi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin olumlu yanıtı ile BUSMEK’in Kosova’da nitelikli işgücü yetiştirmesinin önü açılmış oldu. BUSMEK’in Kosova’da önce kursiyer ardından da eğitici yetiştirmesini öngören protokol, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Kosova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Arban Abrashi arasında imzalandı.
Kalkınma için üretim şart
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dost, kardeş ülke Kosova’nın kendi ayakları üzerinde durmasının en büyük temennileri olduğunu belirterek, bunun içinde üretimin şart olduğunu söyledi. Üretim için de öncelikle nitelikli işgücü oluşturulmasını sağlayacak eğitimlerin büyük önem taşıdığını dile getiren Başkan Altepe, “Daha önce Kosova’dan Bursa’ya gelen kursiyerler, cilt bakımı ve kuaförlük eğitimi almışlardı. Ülkelerine döndüklerinde bir kısmının kendi iş yerini aştığını kalanın da hemen iş bulduğunu öğrendik. Bizim verdiğimiz belgeler, orada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından da kabul gördü. Bu kursların Kosova’da da yapılması için Kosova Çalışma Bakanlığı’ndan teklif geldi. Her zaman olduğu gibi her türlü desteği vermeye hazırız. İmzaladığımız bu protokolle, Kosova Çalışma Bakanlığı’nın Mesleki Eğitim Merkezlerinde BUSMEK için yer tahsisi yapılacak. BUSMEK’in eğiticileri de cilt bakımı ve kuaförlük, tekstil ve konfeksiyon makinelerinin kullanımı, bayanlara yönelik ev tekstili ve çeyiz ürünleri, el sanatları gibi kurslar verecek. Biz öğretmen ve ekipman desteği vereceğiz. Böylelikle başta Kosovalı ev hanımları olmak üzere kursiyerler hem aile ekonomilerine hem de ülke ekonomilerine katkı sağlayacak. Bu aynı zamanda bizim de BUSMEK olarak yurt dışında vereceğimiz ilk eğitim çalışması olacak. Katkıları nedeniyle Kosova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kosova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Arban Abrashi de Kosova Üsküp Türkleri Derneği aracılığıyla bir yıl önce başlattıkları süreçte artık son noktaya ulaştıklarını vurguladı. Kosova’da en önemli sorunun teknik eleman yetersizliği olduğunu ifade eden Bakan Abrashi, “Bu sorunun çözümü noktasında BUSMEK’in önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Küçük bir adım gibi görünebilir ama bu adımın etkilerinin çok daha büyük olacağına inanıyorum. Biz nitelikli işgücü yetiştirmek amacıyla eğitimde reform yapmak istiyorsak, BUSMEK buna büyük bir katkı verecek. Bu kurslarda eğitim alan kursiyerlerin önümüzdeki süreçte aldıkları eğitimi başkalarına da aktaracaklarına inanıyoruz. Ayrıca eğitimlerin Bursa Kosova arasında gidip gelmesiyle iki ülke arasındaki bağların daha da kuvvetleneceğini düşünüyorum. Bize her alanda olduğu gibi bu konuda da destek veren Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Kosova’da nitelikli işgücü yetiştirilmesini büyük katkı sağlayacak protokol, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Kosova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Arban Abrashi arasında imzalandı. Bakan Abrashi, Kosova’ya sağladığı katkılar dolayısıyla Başkan Altepe’ye şükran belgesi verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.