Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BUSKİ’nin ilk hidroelektrik santrali açıldı

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen Büyükşehir Belediyesi’nin yıllık 6 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üreteceği hidroelektrik santral hizmete açıldı.Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ Genel Müdürlüğü ile Türkiye Elektromekanik...

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2017 17:02
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2017 18:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BUSKİ’nin ilk hidroelektrik santrali açıldı

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen Büyükşehir Belediyesi’nin yıllık 6 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üreteceği hidroelektrik santral hizmete açıldı.

Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ Genel Müdürlüğü ile Türkiye Elektromekanik Sanayi Genel Müdürlüğü (TEMSAN) arasında imzalanan anlaşmanın ardından Çekirge Devlet Hastanesi yanındaki D13 su deposunun hidrolik su gücünden yararlanarak elektrik enerjisi üreteceği tesisi hizmete açtı. Enerji harcamalarını en aza indirip, hem milli ekonomiye katkı sağlamak, hem de kaynakların verimli kullanılması maksadıyla hem spor tesislerinin hem de BUSKİ atölyelerinin çatılarına güneş enerjisinden elektrik enerji üreten sistemler kuran Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji üretim yatırımlarından birini daha devreye aldı. Bir taraftan kuvvetli rüzgar alan bölgelere rüzgar tribünleri kurulması için projelerine devam eden Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ kanalıyla kurulan ilk hidroelektrik santrali devreye aldı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade ederek elektrik üretebilmek için girişimlerde bulunan BUSKİ, enerji üretimi ile ilgili önemli bir adım attı. BUSKİ Genel Müdürlüğü ile Türkiye Elektromekanik Sanayi Genel Müdürlüğü (TEMSAN) arasında imzalanan anlaşmanın ardından, D13 Deposu’nun hidrolik su gücünden elektrik enerjisi üretmek maksadıyla yapılan HES tesisi törenle hizmete açıldı.

Bursa’da verimli bir yatırımın gerçekleştirildiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Enerjide hamle yapan herkes dünyada öne çıkıyor. Bursa’da Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ çalışıyor. Artık sular boşa akmayacak. Su akacak, elektrik üretecek. Buradaki potansiyel enerji elektrik enerjisine dönüşecek. Yaklaşık yılda 2 milyon TL kazanç sağlayacak, kendisini de amorti edecek. Borudan su akarken para da akacak. Yılda 6 milyon kwh elektrik üretilmiş olacak. Her şeyin öncüsü Bursa, her şeyin en güzeline layık” diye konuştu.

Başkan Altepe, konuşmasının ardından açılışı yapılan tesiste incelemelerde bulundu ve BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı ile TEMSAN Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Toprak’tan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Hidroelektrik santralin yapımı Enerji Bakanlığı’na bağlı TEMSAN Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Gücü 1200 kw ve debisi 1,7 m3/s olan santral Dobruca içme suyu arıtma tesisinde arıtılan ve şehir merkezine verilen içme suyu isale hattı üzerindeki D13 su deposu yanına inşa edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.