Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BUSİAD Başkanı Baylan: Sanayici yeni yatırım planlamıyor

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, global ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler ışığında sanayicilerin yeni yatırım yapmayı düşünmediğini söyledi. Baylan, yaptığı yazılı açıklamada, FED toplantısı...

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2014 11:31
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2014 11:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, global ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler ışığında sanayicilerin yeni yatırım yapmayı düşünmediğini söyledi.

Baylan, yaptığı yazılı açıklamada, FED toplantısı ile dolar kurundaki ani yükseliş ve Rusya ekonomisindeki gelişmelerin Türkiye’ye olası yansımalarını değerlendirdi. FED’in 2015 yılında faiz artırımına gideceğinin kesin olduğunu, ancak bunu düşük dozlarla ve zamana yayarak gerçekleştirmek istediğinin anlaşıldığını söyleyen Baylan, zamanlama için de büyük olasılıkla Haziran 2015’in göründüğünü kaydetti. Baylan, şunları dile getirdi: “Bu durum, Türkiye açısından özellikle petrol fiyatlarındaki gerilemeyle değerlendirildiğinde cari açığın finansmanı için olumlu bir görünüm sunarken, enflasyondaki düşüş sürecine de katkı vermesi söz konusu... Bu bağlamda, Merkez Bankası’nın temkinli biçimde faiz oranlarını düşürmesi için bir manevra imkanı verdiğini söylemek gerekiyor. Aslında son günlerde yaşadıklarımız, FED’in altı ay sonraki faiz artışı kararının bir tür provası gibi.”

Dolar kurundaki dalgalanmayla ilgili görüşlerini de paylaşan Baylan, banka ve şirketler kesiminin döviz pozisyonlarını kapatabilmek amacıyla artan döviz talebinin, kuru bir miktar yukarı taşıdığını, ancak bunun sınırlı kalacağını savundu. Rusya ekonomisindeki olumsuz gidişatın, Türk ihracatçısını etkileyeceğini, fakat petrol fiyatlarındaki ciddi gerilemenin, söz konusu ülke ile olan dış ticaretimizdeki düşüşü bir miktar telafi edebileceğini vurguladı.

"SANAYİCİ YENİ YATIRIM PLANLAMIYOR"

Baylan, orta vadede yaşanabilecekleri ise şöyle özetledi: “Yaşanan gelişmeler paralelinde, Rusya’ya olan ihracatımızın 2015 yılı boyunca yüzde 50, aynı şekilde Irak ve İran gibi pazarlara da dış satımımızın yaklaşık yüzde 60-70 oranında gerileyeceğini öngörüyorum. Öte yandan, AB ülkelerindeki kısmi toparlanmanın etkisiyle, dış ticaretteki bu kaybımızı bir nebze olsun dengeleme imkanı bulabileceğiz. Dolayısıyla genel çerçevede baktığımızda, 2015 yılı ihracatımızın ortalama yüzde 25-30 düşeceğini söyleyebiliriz. Global ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler ışığında sanayici yeni yatırım yapmayı düşünmüyor. 2014 yılında olduğu gibi 2015’te de Türkiye ekonomisindeki büyümenin kısıtlı kalacağı görülüyor.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.