Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın Ekonomi Tarihi Kitap Oldu

Bursa’nın Ekonomi Tarihi kitabının üçüncü cildi yayımlandı. Bursa Çimento Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve BTSO eski Genel Sekreteri Ergun Kağıtçıbaşı, “Bursa stratejik hedeflerini koymak zorundadır. Aksi takdirde gafil avlanmamız...

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2016 17:07
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2016 17:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa’nın Ekonomi Tarihi Kitap Oldu
Bursa’nın Ekonomi Tarihi kitabının üçüncü cildi yayımlandı. Bursa Çimento Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve BTSO eski Genel Sekreteri Ergun Kağıtçıbaşı, “Bursa stratejik hedeflerini koymak zorundadır. Aksi takdirde gafil avlanmamız çok yakındır” dedi.
Bursa ekonomisinin gelişim ve değişimini tespit etmek maksadıyla kronolojik bir prensiple yürütülen "Bursa’nın Ekonomi Tarihi kitabının üçüncü ve son cildi tamamlandı. Ergun Kağıtçıbaşı’nın iktisatçı Enis Yaşar ile birlikte hazırladığı kitap, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Erol İyibozkurt, Prof. Dr. Necmi Gürsakal ve Doç. Dr. Tülin Vural Aslan gibi farklı bilgi disiplinlerde uzman bilim adamlarının katkıları ile oluştu.
Bursa’daki 1960 - 2014 yıllarını ele alan çalışmanın son cildinde Bursa’nın sanayi şehri olmasının sebepleri ele alınırken, son 55 yılının ekonomik olayları ve sosyal sonuçları geniş bir kaynak taramasıyla sentezleniyor. Kitapta Bursa’nın Osmanlı’nın başkent olmasıyla başlayan süreçte ekonominin etkisiyle değişen profil, 1960’lı yıllara gelindiğinde Bursa’da sosyal, siyasal ve ekonomik durum, 1960- 2014 tarihleri arasında gelişen tarım şehri Bursa’nın sanayi şehrine dönüşüm süreci ele alınıyor. Öte yandan kitabın son bölümünde Bursa ekonomisi, ilin genel gidişatı ve gelecekle ilgili öngörülerini de 15 maddede toplayan Kağıtçıbaşı, bu tespitlerin Bursa’nın geleceğine yön veren yöneticilere sunulmuş bir ışık huzmesi oduğunu ifade ediyor.
Kitabın tanıtım toplantısında konuşan Kağıtçıbaşı, “İktisadî, sosyal ve kültürel açıdan noksanımızı tamamlamak için aşağı yukarı 12 yıl bulan bir çalışmayla üçüncü cildi yayımladık. Takriben 700 sayfa tutan bu hacim içerisinde 340 kaynağa müracaat ettik. Bir bakıma iki sayfanın yazılmasında bir kaynak okuduk. Bu kaynakların sayısının çokluğunun yanında zenginliği de çok önemliydi” diye konuştu.
Bursa’nın bütün kurumlarının şu anda Batı Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulup kurulmamasını tartıştığını ifade eden Kağıtçıbaşı, “Nasıl Türkiye yeni bir anayasa üzerinde çalışma yapıyorsa, meselelere böylesine kucak açmış bir üniversite varken, onun gölgesinin düştüğü bir Bursa kongresi de yapılması gerekiyor. Bursa’nın anayasasının yapılması gerekiyor. Bursa stratejik hedeflerini koymak zorundadır. Aksi takdirde gafil avlanmamız çok yakındır. İstanbul, İzmit, Karamürsel ve İzmir arasındaki yayın başkentinde oturuyoruz. İstihdamın çok büyük bir bölümü ve üretimin yüzde 80’ninin yapıldığı bir kentte oturuyoruz. Dünyanın bugünkü büyüme ve talep sıkıntısı sürmeyecektir. Bursa yeni sanayi atılımlarıyla karşı karşıya kalacaktır. Şimdiden uzun vadeli planları yapmamız gerekmektedir” diye konuştu.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay ise, üniversite olarak Bursa’nın ihtiyaçlarını karşılamak için gerekeni yapmaya hazır olduklarını söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.