Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursagaz’dan depremde gaz akışını keserek hayat kurtaracak sistem

Türkiye’deki en büyük üçüncü doğalgaz yatırım şirketi Bursagaz, doğalgaz şebekesinin durumunu ortaya koyacak sistemi devreye aldı.Doğalgaz dağıtım bölgesinin Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde olması sebebiyle kurduğu Deprem Risklerinin...

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2017 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2017 19:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursagaz’dan depremde gaz akışını keserek hayat kurtaracak sistem

Türkiye’deki en büyük üçüncü doğalgaz yatırım şirketi Bursagaz, doğalgaz şebekesinin durumunu ortaya koyacak sistemi devreye aldı.

Doğalgaz dağıtım bölgesinin Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde olması sebebiyle kurduğu Deprem Risklerinin Yönetimi Sistemi (ERMS) projesinde de sona yaklaşan Bursagaz, her iki projesiyle ilgili son durumu paylaşmak için EPDK ve sektör oyuncularını bir araya getirdiği bir organizasyona ev sahipliği yaptı.

Bursagaz tarafından yürütülen ve EPDK tarafından Ar-Ge projeleri kapsamında desteklenen Boru Hattı Bütünsellik Yönetim Sistemi (SPRING) ve Deprem Risklerinin Yönetim Sistemi (ERMS) projeleri kapanış ve devreye alma toplantısı Bursagaz Genel Müdürlük binasında yapıldı. Organizasyona Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Ar-Ge Komisyonu Başkanı Ali Rıza Dinç ve sektör profesyonelleri ile birlikte Bursagaz yöneticileri ve çalışanlar katıldı.

Bursagaz İşletme ve Bakım Müdürü Nurettin Erikci, Bursagaz’ın Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına önem verdiğini ve sektöre rol model teşkil edecek projeleri hayata geçirdiğini söyledi. Bursagaz’ın, EPDK’ya 3 senede 19 proje başvurusu yaptığını belirten Erikci, “EPDK’nın objektif değerlendirmeleri sonucunda 4 projemiz Ar-Ge kapsamına alınmıştır. Bu vesileyle EPDK’ya vizyonu ve işbirliği için teşekkürü borç biliriz. Bu projelerden, tamamlanma noktasına gelen iki tanesini bugün siz değerli konuklarımızla paylaşmaktan onur duyarız” dedi.

EPDK Ar-Ge Komisyonu Başkanı Ali Rıza Dinç ise, “Enerji sektöründeki şirketler arasında Bursagaz Ar-Ge projelerine verdiği önemle diğer şirketlerden ayrışıyor. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ederiz. Ar-Ge alanında yapılan çalışmalara önem veriyoruz, bu alanda atılan her adımı, yapılan her harcamayı Türkiye’nin geleceğine yapılmış yatırım olarak görüyoruz. Şirketlerin daha iyi, daha kaliteli ve daha sürdürülebilir faaliyet göstermeleri, yeni teknolojileri kullanmalarıyla mümkün. Bunun için de Ar-Ge yapmaları gerekiyor. Biz de EPDK olarak, dağıtım şirketlerimizin Ar-Ge faaliyetlerini destekliyoruz” diye konuştu.

Doğalgaz dağıtım sektöründe bir ilk olan SPRING projesinin sunumu, projenin lideri olan Yönetim Sistemleri Müdürü Halit Yılmaz tarafından yapıldı. Yılmaz, “SPRING, Bursagaz’ın hali hazırda kullanmakta olduğu SAP PM, GIS, SCADA, SAYS ve ERMS sistemleri ile bağlantılı olarak kurgulanan ve operasyonel verileri kullanarak sonuç üreten bir sistemdir. Operatör ve teknik personelin yaptığı faaliyetler sonucunda oluşan veriler otomatik olarak SPRING’e akar, sistem içinde oluşturulmuş bir modelleme ile analiz edilir ve risk bazlı, detaydan bütüne istenen tüm raporlar üretilir. Bu sistem, saha personelinin, kullanmaya alışık olduğu ekranlara girilen verileri kullanması yönüyle sadeliği koruduğu gibi operasyonel faaliyetlere getirdiği yeniliklerle teknik süreçlerde iyileştirme fırsatı da sağlamıştır. 2015 yılının sonlarında başlayan projedeki mühendislik çalışmaları tamamen Bursagaz’ın mühendisliği ve bilgi birikimi ile oluşturulmuş, yazılımı ise projenin ana paydaşı olan BTC Türkiye tarafından geliştirilmiştir.” diyerek, sistem tarafından üretilmiş ilk sonuçları paylaştı.

Depremde gaz akışını keserek hayat kurtaracak ERMS sistemi

Bursa’nın sismik hareketler konusunda hassas bir noktada olduğu bilinciyle hareket eden Bursagaz, toplantıda bu riske yönelik kurmakta olduğu ERMS sistemini de tanıttı. Proje Lideri Gökalp Kaman,“ERMS sayesinde, tehlikeli dereceye gelen bir yer hareketinde şebekenin üzerindeki bölge regülatörlerinin tamamını otomatik olarak kapatıp güvenli olarak doğalgaz tahliyesi yapılabilecek. Bununla birlikte çelik hat vanaları ERMS Sisteminin çıktılarına göre uzaktan ve otomatik olarak kapatılabilecek. Sistem, böylesine tehlikeli ve riskli bir durumda gaz akışını kesebilecek ayrıca istediği takdirde güvenli noktalarda tahliyesini de sağlayabilecek. Böylece gaz kaynaklı patlama, yangın gibi tehlikeler de bertaraf edilebilecek. Bu projede 25 noktaya sismik ivme sensör montajı yapıldı, Kocaeli Ünivesitesi 15 adet ArNET istasyonu ile Kandilli Rasathanesinin istasyonları ile veri entegrasyonu gibi aşamalar tamamlanarak sona gelindi. SCADA ile entegrasyonunu sağladıktan sonra her şey tamamlanmış olacak ve projeyi devreye alabileceğiz” diye bilgi verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.