Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BIST Başkanı’ndan Bank Asya açıklaması: Hukuka aykırı ve yanlış iş yapmadık

Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Bank Asya ile ilgili yaptıkları işlemleri savundu. Turhan, “BIST hiçbir suretle hukuka aykırı ve yanlış iş yapmamıştır. Haber ve yazılarda ifade edilen hususların...

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2014 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2014 12:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
BIST Başkanı’ndan Bank Asya açıklaması: Hukuka aykırı ve yanlış iş yapmadık
Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Bank Asya ile ilgili yaptıkları işlemleri savundu. Turhan, “BIST hiçbir suretle hukuka aykırı ve yanlış iş yapmamıştır. Haber ve yazılarda ifade edilen hususların tamamı gerçek dışıdır." dedi.

İbrahim Turlan, BIST ve California Üniversitesi-Berkeley tarafından tertip edilen 'Girişimcilik Yoluyla Köprüler Kurmak: Girişimcilikte Yükselen Ülke Türkiye’ye Bölgesel ve Küresel Bakış' konulu konferansa verilen arada gazetecilerin Bank Asya ile ilgili sorularını cevapladı. “Bank Asya’nın ilk olarak işlem sırasının kapatılması sonrasında gözaltı pazarına alınmasının yatırımcıları üzdü. Bu uygulamaların nedeni nedir?” sorusuna Turhan, şu karşılığı verdi:

“Biliyorsunuz sürecin başından Bank Asya’nın halka açık şirket olması ve banka olması nedeniyle bu konuyla ilgili açıklama yapmadık. Konuyla ilgili kurumsal kanaldan yazılı açıklama yapmayı tercih ettik. Bizim için tek kriter sermaye piyasalarının etkin, şeffaf ve adil işlemesi. Bizim tek ölçütümüz var o da kurallara uyulması, hukukun gerektirdiği işlemlerin yapılması. Bütün ararlarımız bu çerçevede oldu, olacaktır. Ancak konunun böyle şahıslar seviyesine indirilmesi, şahısların hedef alınması ve açıkçası gerçek dışı ithamlarla konunun o seviyeye çekilmesi beni gerçekten üzüyor ama diyecek bir şey yok yani."

Turhan, Bank Asya ile ilgili Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) gönderdikleri ifade edilen yazılarla ilgili olarak da “BIST hiçbir suretle hukuka aykırı ve yanlış bir iş yapmamıştır. Orada haber ve yazılarda ifade edilen hususların tamamı gerçek dışıdır.” ifadelerini kullandı.

Turhan, Twitter’da yer alan BIST Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın devam edeceği, Genel Müdürlüğü’nün arka planda kalacağı iddiaları ile ilgili olarak da şunları kaydetti:

“Bu konu bizim 6 aydır ısrarla talep ettiğimiz değişiklikti. BIST ilgili kanun yürürlüğe kurulduğunda hayat buldu. Kendine özgü şartlarla hayat buldu. Esas sözleşmenin yürürlüğe giriş tarihi 3 Nisan idi. O dönemde aksama olmaması adına böyle olağan dışı uygulamaya gittik. Olağan dışı olan kanunun o haliydi. Biz geçici kanun yapılmasını öngördük, takdir böyle oldu. Ama bundan böyle normal bir yönetim kurulu, yönetim yapısına malik olmalıyız. Bu yapı uluslararası ilkelere uymalı. Biz kurumsal yönetişimin hayata geçirilmesini önemsiyoruz. SPK ile fikir birliğinde olduk. Bu haberleri yazanlar eminim bilgisizlikten bu yanılgıya kapılıyor. BIST ile ilgili kanunun geçici maddesini okusalar BIST Yönetim Kurulu Başkanlığı’na, Genel Müdürlüğü’ne yapılan atamanın 3 sene geçerli olduğu yazılı. Bu tabii değişebilir ama kanun değişikliğinin bununla ilgisi yoktur. Şu an kritik adımlar atılırken BIST ve Hazine paylarının olumsuz etkilenmemesi için hepimiz itinalı olmalıyız. Burada yapılan yorumlar temenni ediyorum bilgi eksikliğinden yapılmış olsun.”

Turhan, BIST’ın halka arzı ile ilgili sorulara karşılık “Halka arz ile ilgili faaliyetler için Bakanlar Kurulu kararını bekliyoruz. Karar imzaya açıldı. İmzaların tamamlanmasının ardından faaliyetler başlayacak. Biz bunu mümkün mertebe 2015 sonuna yetiştirme gayretindeyiz. Ama daha gerçekçi olan 2016 ilk çeyreği olabilir. Burada başarılı bir halka arz temennimiz.” şeklinde konuştu.

“Nasdaq’ın yönetimde yer alma talebi var mı?” sorusuna muhatap olan BIST Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü, kurumun yönetimde yer alma gibi bir talebi olmadığını bildirdi.

BATS Chi-X’in Türkiye’ye geleceğinin ve takas ücretlerini araştırdığı belirtilince İbrahim Turhan, "Takas ücretlerimizin bir miktar artması gerekebilir. Onlar da biliyor, bizim ücretlerimiz makul. Bundan böyle biz de rekabet şartlarına uygun fiyatlamaya odaklanacağız.” açıklamalarında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.