Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir gıda devi daha Dubaililere satıldı

Türkiye'nin en büyük süt ürünleri firmalarından 49 yıllık Yörsan, Dubaili Abraaj Capital'e satılıyor. Yörsan'ın yüzde 80 hissesinin yabancı fona devri için Rekabet Kurulu'na başvuru yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2013 02:32
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2013 04:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bir gıda devi daha Dubaililere satıldı
 Türkiye gıda sektöründe hareketli günler yaşanıyor. İki gün önce Namet Gıda'ya ABD'li Investcorp'un ortak olmasının ve OYAK'ın Tukaş Salça'yı satacağını açıklamasının ardından şimdi de Yörsan'dan bir satış haberi geldi.
Buna göre Yörsan'ın yüzde 80 hissesi, Dubali fon Abraaj Gurubu'nun kontrolü altındaki bir şirket olan Dairy Fresh tarafından devralınacak. Rekabet Kurulu'ndaki duyuruya göre hisse devri Yörsan Gıda Mamülleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yörükler Dış Ticaret A.Ş., Yörükler Gıda Mamülleri İthalat İhracat San. ve Tic. A.Ş. ve Yörsan
Gıda ve Süt Ürünleri Paz. Tic. A.Ş. şirketlerini kapsıyor. Devralma işlemi Rekabet Kurulu'nun onayının ardından kesinlik kazanacak.

PEYNİR VE YOĞURT DEVİ

Türkiye'de süt ürünleri pazarının en önemli markalarından olan Yörsan, en büyük sanayi kuruluşları listesinde de 233'üncü sırada bulunuyor. Özellikle peynir ve yoğurt üretiminde öne çıkan şirket, peynir pazarının yaklaşık yüzde 25'ine sahip. Yörsan'ın yoğurt pazarındaki payı ise yüzde 10-15 seviyesinde bulunuyor.

Geçtiğimiz yılı 360 milyon lira ciro ile tamamlayan Yörsan, yurtiçi pazarının yanı sıra yurtdışına da büyük çapta ihracat yapıyor. Yörsan, Japonya’ya ilk giren Türk Beyaz Peyniri markası. Hatta Japon Havayolları'nın yemek listesinde Yörsan Beyaz Peynir, Yörsan Yoğurt ve Yörsan Nar Suyu ürünleri yer alıyor. Şirket başta Amerika ve Japonya olmak üzere 17 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

49 YILLIK FİRMA

1964 yılında Sebahattin, İzzettin ve Şerafettin Yörük tarafından Ankara'da Yörükler Limited Şirket adıyla kurulan şirket, ilk olarak zeytin üretimiyle başlamıştı. Hemen ardından 1970 yılında peynir üretimine başlayan şirketin iş hacmi 1975 yılında Maltepe'de buzhane satın alımıyla büyümeye başladı. 1979 yılında Susurluk'ta bir mandıra satın alan şirketin fabrikası ise yine Susurluk'ta 1984 yılında faaliyete geçti. Aynı tarihte de Yörsan A.Ş kuruldu. 1985 yılında ilk kez pastörize süt üretimine ve kültür peynirciliğine başlayan şirket 1996 yılından sonra bayilik sistemiyle Türkiye'de hızla büyümeye başladı. 1999'da Susurluk'ta yeni bir fabrikanın temelleri atılırken, bu fabrika 2002 yılında Türkiye'nin en modern tesislerinden biri olarak hizmete başladı.
Yörsan'ın süt ürünleri üretiminin yanı sıra Susurluk'ta kendi adını taşıyan büyük bir dinlenme tesisi de bulunuyor.

ACIBADEM'İN ESKİ, SERDAR BİLGİLİ'NİN YENİ ORTAĞI

Dubai merkezli girişim sermayesi Abraaj Capital, 7.5 milyar dolarlık portföyü ile dünyanın en büyük 50 fonu arasında bulunuyor. Türkiye'de adını 2008 yılında Acıbadem Hastaneleri'ne yaptığı yatırımla duyuran şirket daha sonra payını satarak ayrılmıştı. En büyük lüks yat üreticilerinden Numarine ile de bir süre ortaklık yapan Abraaj, uzun süre görüştüğü Çelebi ile ise anlaşamamıştı.

Abraaj geçtiğimiz günlerde Serdar Bilgili'ye ait 1274 odalı yeni nesil öğrenci yurtları projesi Republika Academic Aparts’a ortak olarak gündeme gelmişti.

Kaynak: Hürriyet
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.