Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Binlerce ton nar elde kaldı

Uçak krizinin ardından Rusya’nın ihracatı durdurması ve ihracatçı firmaların alım yapmaması nar üreticisini sıkıntıya soktu. İhracat sıkıntısı ile birlikte ağaçta kalan narlar sıcaklardan çatladı, ürünler ölü fiyatına tanesi...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2016 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2016 16:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uçak krizinin ardından Rusya’nın ihracatı durdurması ve ihracatçı firmaların alım yapmaması nar üreticisini sıkıntıya soktu. İhracat sıkıntısı ile birlikte ağaçta kalan narlar sıcaklardan çatladı, ürünler ölü fiyatına tanesi 10 kuruştan satıldı.
İzmir’in Ödemiş ilçesi ve çevresindeki nar üreticileri, bu yıl yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ürünlerini satmakta zorlandı. Üretiminin büyük çoğunluğunun yurt içindeki hallere gönderildiği ilçede, Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle özellikle nar ithalatının durdurulması dolayısıyla ürünler elde kaldı.
Binlerce ton nar dalında kaldı
Rusya ile ilişkilerin düzelmesi kurtarmadı. Hasat geç yapılınca, ağaçta kalan narlar sıcaklardan çatladı. Üreticiler ise ellerinde kalan narların satışını yapmak istedi ama başarılı olamadı. Tüm bu olumsuzluklara ’kahverengi leke’ olarak bilinen hastalık da eklenince binlerce ton nar dalında kaldı.
Geçen yıl tanesi 1 TL idi, şimdi 10 kuruş
Ağaçta kalan ve bölgede yöre halkının tabiriyle ’suluk’ olarak değerlendirilen narlar ise kilogramı 10 kuruşa satılmaya başlandı. Ödemişli nar üreticisi Ersin Balcılar, yaşanan sıkıntıları aktararak, “Narların dallarında kalmasının en büyük nedeni üreticinin pazar bulamaması. Narın dalında kalması hastalıktan değil, ihracatçı girmediğinden, toplanmadığından dolayı oldu. Gazetelerden okuduğumuz bilgilere göre Avrupa, narı analiz garantili istiyor. Biz de ağaçta kalan narımızı suluk olarak değerlendiriyoruz. Şimdi kilosu 10 kuruştan satış yapmak zorunda kaldık. Tarlada kalmasından iyidir mantığı ile hareket ediyoruz” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.