Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Biga’dan dünyaya acı biber turşusu ihracatı

Çanakkale’nin Biga ilçesinde üretilen acı biber turşusu dünya mutfaklarını süslüyor. Kalaycıoğlu Gıda Genel Müdürü Ahmet Kalaycı, Biga’nın Göktepe köyünde bulunan fabrikada bin ton acı biber işlendiğini söyledi.Kalaycı, yaptığı...

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2016 12:34
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2016 12:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Çanakkale’nin Biga ilçesinde üretilen acı biber turşusu dünya mutfaklarını süslüyor. Kalaycıoğlu Gıda Genel Müdürü Ahmet Kalaycı, Biga’nın Göktepe köyünde bulunan fabrikada bin ton acı biber işlendiğini söyledi.
Kalaycı, yaptığı açıklamada, biber sezonunda 24 işçinin çalıştığı fabrikada turşu üretildiğini ifade etti. Turşularının yüksek kalitesi ve üstün lezzetiyle hem Türkiye pazarında hem de dünyadaki birçok ülkede aranan bir marka haline geldiğini belirten Kalaycı, "5 yıl içerisinde Organize Sanayi Bölgesi’nde bir yer alıp fabrika kurma projemiz var. Hedefimiz hep yurt dışına ihracat yapmak. Kapia, Makedon, üç burun biber ve topi biberi turşu olarak Amerika, Çin, İngiltere, İsveç, Finlandiya, Almanya, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan, Ürdün, Tacikistan’a ihracat yapıyoruz. Bu yıl biber çok, alıcı yok. 800 ton biber alımı yaptık. Kapia biberi karışık turşuya kullanıyoruz. Acı biberi ayrı satıyoruz. Teneke değil de ağırlıklı kavanozda satıyoruz. Şu anda 2 konteynır kapia turşuluk biber ile 2 konteynır karışık turşunun direkt sevkiyatını yapıyoruz. Kasım ayının sonunda sezon biter" dedi.
Biga’nın acı biberin kalesi iken alıcıların bölgeden kaçtığını vurgulayan Kalaycı, "Çiftçi zarar ediyor. Geçmiş yıllarda 2 liraya satılacak biberi 1 liraya mal edip 5 liraya sattılar, üreticiyi düşünmediler. Buradan tohum alarak Balıkesir, Antalya, Manisa, Mersin, Adana, Hatay, Niğde, Kayseri bölgesi acı biber ekti. Türkiye’nin her tarafından ekim yapılınca alıcılar buradan kaçtı. Bu yıl buralardan biber alan tek alıcı biziz. Biga acı biberin kalesi iken, alıcılar buradan kaçtı. Bir tek biz buradayız. Geçen yıl 5 liradan 700 ton acı biber aldık. 4 milyon lira yapar. Bu para Biga’ya kaldı. 83 tane TIR’ı 2 bin liradan sattık. Bölgede amiri, memuru, köy imamına kadar herkes biber ekerse çiftçi para kazanamaz. Bu kadar çok eken olunca da kilosu 2 liraya kadar düştü. Çiftçiyi kurtarmaz hale geldi" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.