Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Belarus, Rusya ile gıda ticaretinde dolar kullanmak istiyor

Rusya ile 1 Ocak 2015’den itibaren Avrasya Ekonomik Birliği’ni aktif hale getirecek Belarus, Rusya ile gıda ticaretinde fiyatların dolar üzerinden sabitlenmesini istiyor. Rusya’da rublenin aşırı değer kaybı nedeni ile yüzde 40 civarında kayıp...

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2014 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2014 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Belarus, Rusya ile gıda ticaretinde dolar kullanmak istiyor
Rusya ile 1 Ocak 2015’den itibaren Avrasya Ekonomik Birliği’ni aktif hale getirecek Belarus, Rusya ile gıda ticaretinde fiyatların dolar üzerinden sabitlenmesini istiyor. Rusya’da rublenin aşırı değer kaybı nedeni ile yüzde 40 civarında kayıp yaşayan Belarus gıda ihracatçı şirketler, zararlarının telafisi için harekete geçti.

Moskova’da yaptığı temasların ardından açıklamada bulunan Belarus Başbakan Birinci Yardımcısı Mihail Rusi, Rusya ve Belarus’un gıda ürünleri ihracatında fiyatların dolara endekslenmesi konusunda anlaştıklarını söyledi.

Rusi, “Biz Rus yetkililerle ihraç edeceğimiz gıda ürünlerinin Rusya Merkez Bankası dolar kuru üzerinden fiyatlandırılması konusunda mutabakata vardık. Bununla ilgili teknik çalışmalar yapılacak. 2015’de gıda arz ve talep dengesi başta olmak üzere iki ülke tarım bakanlıkları arasında koordineli çalışmalar sürdürülecek.” dedi.

Belarus’un 2015’de Rusya’ya gıda ihracatının artacağını belirten Rusi, “2014’de bir önceki yıl göre gıda ihracatını ciddi oranda artırdık. Bu 2015’de devam edecek. Örneğin 2014’de 135 bin tona çıkardığımız peynir ihracatını 2015’de 176 bin tona çıkarmayı planlıyoruz. Süt ürünleri de 355 bin tona çıkmıştı; gelecek yıl 430 bin ton olacak. Sığır eti 125 bin tondan 132 bin tona çıkacak. Kümes hayvanları ihracatı da 55 bin tondan 100 bin tona çıkacak. ” bilgisini paylaştı.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko da dün yaptığı açıklamada gıda ihracatının yüzde 50’sini Rusya’ya gerçekleştirdiklerini, bunun yüzde 92’sinin de Rusya Rublesi ile yapıldığını ifade etmişti. Rublenin değer kaybı nedeni ile gıda ihracatçılarının ciddi zarar gördüğünü ifade eden Lukaşenko, “Biz ruble ile değil, dolarla ticaret yapmalıyız.” çağrısında bulunmuştu.

Rusya’nın petrol ve doğalgazı Belarus’a dolar kuru ile sattığını hatırlatan Lukaşenko, “Rus tüketiciler de tükettikleri Belarus ürününü de dolar üzerinden ödemeli veya ödeme gününe denk gelen kur değişim fiyatı üzerinden.” diyerek talepte bulunmuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.