Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BDDK, finansal tüketicilerle ilgili taslağı görüşe açtı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı’nı (Yönetmelik) ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne...

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2014 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2014 16:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı’nı (Yönetmelik) ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne açtı.

Kamuoyunun bilgisine sunulan taslakta yer alan düzenlemeler arasında şunlar yer alıyor:

"Finansal Tüketicilerin korunmasına ilişkin yeni düzenlemeler yürürlüğe konuluyor. Finansal Tüketicilere yönelik münhasır daire kuruldu. Vatandaşlarımızın kurumumuza hızlı ve güvenli bir şekilde başvurmalarını sağlayacak mekanizmalar geliştirildi Hakem Heyetleri etkinleştirildi. Bankalarda finansal tüketicilerin sorunları ile ilgilenecek asgari genel müdür yardımcısı seviyesinde görevli bulundurulması zorunluluğu getirildi. Bankalar ile bireysel müşteriler arasındaki sözleşmelerin şekil ve içeriğinde yer alması gereken asgari hususlar belirlendi. Finansal tüketicinin bilgisi dışında kredili mevduat hesabı açılmasının ve bu hesaplar aracılığıyla fahiş ücretlendirmenin önüne geçildi. Finansal tüketicilere yönelik internet sitesi kurma çalışmaları başlatıldı. Finansal tüketicilere yönelik kamu spotları hazırlandı. Finansal tüketici odaklı denetim ve gözetim. Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe konulması ile finansal ürün ve hizmetlerin ücretlendirilmesinde, finansal tüketicinin korunduğu yeni bir döneme girilecektir. Ücretler 20 kaleme indirildi."

BDDK tarafından kaldırılan bazı önemli ücret kalemleri ise şöyle sıralandı:

"Onaysız yapılan bildirimler, ipotek fek ücreti, kiralık kasa ziyaret ücreti, bozuk para tümleme ücreti, borcu yoktur yazısı ücreti, dekont yazdırma ücreti, hesap bakım ücreti, hesap özeti gönderim ücreti, SMS gönderim ücreti, hesap işlemsizlik ücreti, hesap cüzdanı yazdırma ücreti, banka kartı ücreti, hesap açma-kapama ücreti, dosya masrafı, kredi istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti, sanal kredi kartı ücreti, kendi hesabına para yatırma ücreti, reddedilen kredi ücreti, kredili mevduat hesabı kullanım ve tahsis ücreti, taksitli nakit avans komisyonu, hareketsiz kredi kartı yıllık üyelik ücreti, hareketsiz hesaba ilişkin hesap işletim ücreti, belge taleplerinde ilk yıl için belge ücreti."

Ayrıca; ücretlerde kavram birliği sağlandı. Tüm faiz ve ücret kalemleri topluca gösterilecek. Finansal tüketicinin onayı aranacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.