Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayraktar: Kurbanlık ithal edilmedi ama fiyatlar artmadı

Aydın Sultanhisar Ziraat Odası'nı ziyaret eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının makul seviyede olduğunu söyledi. İki yıldır hayvan ithalatı için baskı yapıldığını ancak buna...

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2014 11:18
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2014 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bayraktar: Kurbanlık ithal edilmedi ama fiyatlar artmadı
Aydın Sultanhisar Ziraat Odası'nı ziyaret eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının makul seviyede olduğunu söyledi. İki yıldır hayvan ithalatı için baskı yapıldığını ancak buna müsaade etmediklerini belirterek, “İthalat ne tüketiciye yarıyor ne de üreticiye yarıyor. Önce üreticiyi eziyor. 'İthal mal getiriyorum, fiyat bu, ister ver ister verme.' diyor. Anormal kârlar elde ediyorlar, tüketiciye de yaramıyor bu iş. Biz bunu iyi anlattık, lobiler de iyi çalıştı, yani iki kadar bunda başarılı olduk. Kurban öncesi de çok uğraştılar ama doğru sonuç olarak, doğru bilgiyi kim vermiş? Doğru bilgiyi bizim verdiğimiz ortaya çıktı. Biz üretim yeterlidir dedik. Elimizdeki kurbanlık rakamlarına baktığımızda, rakamlar bunu gösterdi. Geçen yılki fiyatlara çok yakın fiyatlardan kurbanlık satılıyor bu sene. Madem bu ülkede hayvan yok, et yok da bu fiyatlar neden fırlamadı bugüne kadar? Fiyatlarda değişim yok. Allah korusun, bir de ithalat olsa ne olacak? Ahırları boşaltacaksınız, zarar edeceksiniz. Bakanlık da bizi dikkate aldı, ithalata sıcak bakmadı. Bu ithalat lobileri her tarafa uzanıyor. İnşallah bu böyle devam eder. Önemli olan ithalat değil, üretimdir. Üretimi arttıracak, arz talep dengesini sağlayacaksınız. Bu ülkede herkes fiyatlara bakıyor. Yem fiyatlarına da bir bakın, nereye gidiyor. Yem fiyatlarına ve maliyete hiç bakan yok. Vay et pahalandı, vay süt pahalandı. Yem fiyatları nereye gidiyor diyen yok. Bir de girdi maliyetleri nereye gidiyor, ona bakın. Kurbanlık fiyatları pahalı değil, üreticiyi ancak kurtaracak rakam bu.” dedi.

Bu yıl pamukta endişeleri olduğunu da belirten Genel Başkan Bayraktar, “Pamuğun fiyatı 1,5-1,6 TL arası gidiyor. Üreticilerimiz bu fiyatın altına düşerse zorda kalır. Dünya piyasalarında pamuğun fiyatı düşüyor. Pamukta geçen yıl 850 bin ton ithalat var, küçük bir rakam değil. 1 ile 10. ay arasında 645 milyon dolar ithalat var. Pamukta geçen yıldan daha fazla ithalat yapılacağa benziyor. Üretim çok pahalı, girdiler pahalı. Bunu hükümetimizle görüşüyoruz. Pamuk primleri düşerse yukarı çekilmesi için çalışacağız. 3,5 milyar dolar civarında yağ, yağlık tohum ve küspe ithalatına para ödüyoruz. Bu büyük bir rakam, bunu üreterek ithalatı önlememiz lazım.” ifadelerini kullandı.

Toprağı kirleten işletme ve fabrika sahiplerine de seslenen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Nedir ya para? Bugün var, yarın yok. Toprağın altına bir kefenle gidiyorsun. İnsanlara zarar ver, çevreye zarar ver, doğaya zarar ver. Sen zaten o deredeki balıkları öldürdün, yetti zaten, dünyan gitti. İnsanı değil, balıkları öldürdün değil mi? Gitti. Bu kadar vicdansızlık olur mu? Bunlar içinde gerekli önlemler alınmalı. Gerekirse fabrikaları kapatmalı.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.