Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Baydarol: “Artık Türkiyesiz Avrupa Değersizleşir”

Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Can Baydarol, Türkiye’nin Avrupa içinde önemli bir yeri olduğunu belirterek,“Türkiye’siz Avrupa değersizleşir. AB üyeliği sürecinde havuç da sopa da Türkiye’nin...

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2016 14:01
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2016 14:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Baydarol: “Artık Türkiyesiz Avrupa Değersizleşir”
Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Can Baydarol, Türkiye’nin Avrupa içinde önemli bir yeri olduğunu belirterek,“Türkiye’siz Avrupa değersizleşir. AB üyeliği sürecinde havuç da sopa da Türkiye’nin elinde” diye konuştu.
Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) tarafından Avrupa Birliği ve Türkiye konulu toplantı düzenlendi. ESİAD Merkezinde gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Can Baydarol’un konuşmacı olarak katıldığı toplantıya ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü ve İzmir‘deki medya kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Can Baydarol, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile bir pazarlık içinde olduğunu kaydederek şunları söyledi:
“Ne aldık, ne oldu ya bakmamız gerekiyor. Malum mülteci sorunu ve mülteci sayısı 3 milyon. Türkiye üzerinden geçenlerin sayısı 1.5 milyon. Önemli olan o bataklığın kurutulması ama bununla ilgi görüşü olan yok. Burada AB ile Türkiye’nin bir arada oturarak çözüm üretmesidir. Bu da Türkiye ve AB’nin bütünleşmesiyle olur. Suriye sorununa bir çözüm bulunması isteniyorsa bu Türkiye’siz olmaz. Son zirvede aile fotoğrafında bile Sayın Davutoğlu’na tam ortada yer verdiler. Yani bu sorunun çözümünün merkezi Türkiye’dir.”
Vize kalkınca serbest dolaşım hakkı sağlanacağı şeklinde bir algının yanlış olduğunu da anlatan Can Baydarol, vize muafiyetinin, vizesiz turistik dolaşım hakkının verilmesi olduğunu ve bunun da 90 günlük turistik dolaşım hakkı olduğunu ifade etti.
“HAVUÇ VE SOPA ARTIK TÜRKİYE’NİN ELİNDE”
Türkiye üzerinden göç edenlerin sadece yüzde 40’ının Suriyeli olduğunu belirten Baydarol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun yanında diğer ülkeler ve Türk vatandaşları kendilerine Suriyeli süsü vererek yurt dışına gidiyor. 50 yıllık bir Avrupa Birliği sürecini bir insanlık dramı üzerinden tartışmamız beni üzüyor. Çıkar adına değerlerin ayaklar altına alındığı bir ortamla AB üyeliğini tartışmasaydık iyi olurdu. Ama süreç bu noktaya getirdi."
Türkiyesiz bir Avrupa’nın değersizleşeceğini anlatan Baydarol, "Eskiden ödül de ceza da AB’nin elindeydi, rol artık değişti. Havuç ve sopa artık Türkiye’nin elinde. Çünkü mülteci sorunu çözülemezse Schengen sistemi çökecek. Burada Türkiye bir şekilde ikna edilmelidir. Önümüzdeki günlerde bir anlaşma çıkmazsa yeni bir Türkiye AB zirvesine tanıklık edebiliriz. Türkiye’nin AB ile yapacağı bir birliktelik Türkiye’nin sıçrama noktası olacaktır.”
AB üyelik sürecinin uzun bir uyku dönemine girdiğini belirten ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü de, şunları söyledi:
“2015 sonbaharında yeniden süreç ivme kazandı. Bu ivmenin sebebi mülteci krizinin bir yansıması, onun oluşturduğu endişeler birdenbire Türkiye Avrupa ilişkilerinin önemini ortaya çıkardı. Vize, Kıbrıs, gümrük birliği konularına nasıl bir çözüm getirilir? AB, Amerika arasındaki ticari anlaşmada ‘Türkiye’nin zarar görmemesi nasıl sağlanabilir’ gibi yeni bir gündemle ortaya çıkıldı. Biz ESİAD olarak AB’nin temsil ettiği değerleri önemsiyoruz. Bu perspektifi kaybetmemeyi umuyoruz. Üyeliği fiziki bir beraberlik, o kulübün fiziki olarak paylaşılmasından çok değerlerinin standartlarının paylaşılması olarak görüyoruz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.