Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Batı Akdeniz ihracatı 11 günde şahlandı

Batı Akdeniz’de ihracat, Ağustos ayının geride kalan 11 günlük döneminde büyük bir ivme yakalayarak, yüzde 40.3 artışla 47 milyon 412 bin 462 dolara yükseldi.Rusya krizi ve komşu ülkelerdeki siyasal istikrarsızlıklardan etkilenen Batı...

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2016 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2016 11:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Batı Akdeniz’de ihracat, Ağustos ayının geride kalan 11 günlük döneminde büyük bir ivme yakalayarak, yüzde 40.3 artışla 47 milyon 412 bin 462 dolara yükseldi.
Rusya krizi ve komşu ülkelerdeki siyasal istikrarsızlıklardan etkilenen Batı Akdeniz ihracatı, Ağustos ayında şaha kalktı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile St. Petersburg’da el sıkışması, hain darbe girişimi sonrası toplumun her kesiminde olduğu gibi iş dünyasında da yaşanan kenetlenme sonrası ihracatçıların etkinliğini artırmasının bölge ihracatına katkı sağladığını söyledi. Satıcı, " Ağustos ayının geride kalan 11 günlük döneminde bölge ihracatı yüzde 40,3 oranında arttı. Geçen yılın aynı döneminde 11 Ağustos itibariyle 33 milyon dolar olan Batı Akdeniz ihracatı, bu yıl 11 Ağustos itibariyle 47 milyon 412 bin 462 dolar oldu. 8 aylık toplam ihracatımızda ise makas biraz daha daraldı ve düşüş yüzde 5,2’ye geriledi” dedi.
Kış aylarında sebze ve meyvenin devreye girmesiyle daha da büyüyecek
Rusya krizi sonrası başta Avrupa ülkeleri olmak üzere alternatif pazarlara yönelen, var olduğu pazarlarda etkinliğini artıran Batı Akdenizli ihracatçıların hain darbe girişimi sonrasında da faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden Satıcı, şöyle devam etti:
"Dünyanın dört bir yanındaki müşterilerine yaşananları anlatan, karşılıklı ticaretlerini etkileyecek hiçbir durumun olmadığını izah eden ve Türkiye’nin hain girişimin hemen ardından normale döndüğünü kaydeden bölge ihracatçıları, kent ekonomisi çarklarının en önemli ayaklarından olan ihracatın sekteye uğramasını engelledi. Önümüzdeki dönemde özellikle Rusya krizinin sona ermesiyle kış aylarında sebze meyve ihracatının da ivme kazanmasıyla bölgemizin ihracat rakamlarının daha da artmasını öngörmekteyiz.”
Kimya sektörü tavan yaptı
Ağustos ayının 11 günlük dönemindeki ihracat verilerine bakıldığında en önemli artışın kimya sektöründe yaşandığı bilgisini paylaşan BAİB Başkanı Satıcı, kimya sektörünün 11 günlük dönemde yüzde 159 artışla 10 milyon 591 bin 951 dolar ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti. Önemli bir artışın gerçekleştiği bir diğer sektörün de madencilik olduğunu ifade eden Satıcı, sektörün yüzde 50,9 artışla 11 günde 16 milyon 980 bin dolar ihracat gerçekleştirdiği bilgisini paylaştı. Satıcı, Türkiye ihracatının ülkelere göre dağılımını ise şu şekilde açıkladı:
"Fransa pazarında ciddi bir ivme yakalandığı görüldü. Fransa’ya ihracat yüzde 909,8 oranında artarak, 617 bin dolardan 6 milyon 234 bin 656 dolara yükseldi. Cezayir’e ihracat yüzde 2201 oranında artarak, 36 bin dolardan 843 bin dolara çıktı. İhracat gerçekleştirilen pazarların tamamına yakınında Ağustos ayında artış sağlandı. İhracatçı ailesi bölge ihracatını daha da artırabilmek için Rusya kapılarının açılmasını bekliyor."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.