Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı:

Baib Bakanı Mustafa Satıcı, Rusya Kriziyle İlgili Kendilerine Herhangi Olumsuz Biz Yazı Gelmediğini Ve İlişkilerin Düzeleceğine Dair Umutlu Olduklaın Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2015 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2015 15:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı:
Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizinin ardından, Rus devlet yetkilileri turizm acentelerine bildiri gönderip rezervasyonları iptal ettirmişti. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Satıcı ise, ticari konularda henüz olumsuz bir etki görmediklerini ve bu durumun düzeleceğine dair umutlu olduklarını söyledi.
Türk pilotlarının sınır ihlali gerekçesiyle düşürdüğü Rus uçağının ardından yaşanan kriz ve ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, açıklamaları ve Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “Türkiye’ye gitmeyin” uyarısı turizmi vurdu. Turizmin ardından Batı Akdeniz’den yaş meyve ve sebzenin ağırlıklı olarak ihraç edildiği ülkelerin başında Rusya’nın gelmesi nedeniyle gözler bu defa ihracatçılar birliğine çevrildi. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, yaşanan olaydan dolayı üzüntülü olduklarını ifade ederken, birbirleriyle köklü ilişkileri olan iki ülkenin böyle bir konu nedeniyle karşı karşıya gelmesinin hoş olmadığını söyledi.
Köklü ilişkiler nedeniyle gerilimin ilerlemeden halledeceğine de inandıklarını ifade eden Satıcı, “Her iki ülke bir birini tamamlayan ülkelerdir. Oluşan kriz iki ülke tarafından da arzu edilen bir durum değildir. Her iki ülke birbirini tamamlıyor ithalat, ihracat, turizmde. Krizin derinleşmesi her iki ülke açısından da arzu edilen bir durum değil. Bizim özel sektör olarak yaklaşımımız bu çerçevede iki ülke arasında karşılıklı görüşmelerle çözümün aranması ve tekrarının olmamasıdır. Rusya’ya Türkiye’den 6 milyar dolar ihracat var. Bunun karşılığında 25 milyar dolar üzerinde bir ithalatımız oluyor. En çok ihracatını yaptığımız sektörler yaş meyve sebze, otomotiv, tekstil ve deri ürünleri. Bölgemize Rusya’dan yoğun turist geliyor yaz döneminde. Rusya’nın enerji ve doğalgaz ihracatı var. İki ülkenin birbirini tamamlayan nitelikte olması göz önüne alındığında ilişkinin düzeleceği konusunda umut taşıyoruz" dedi.
Olayın henüz çok sıcak olduğunu hatırlatan Satıcı, "Üzerinden 24 saat geçmedi. Karşılıklı bazı beyanat ve rezervasyon iptalleri söz konusu olabilir, bunu doğal karşılamak gerekli. Önümüzdeki günlere bakmak lazım, gerek yaş sebze meyvede gerek diğer ticari konularda bize ulaşan ve kısıtlamaya gidileceği yönünde resmi bir yazı veya bilgi yok" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.