Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Batı Afrika ülkeleri ortak Gümrük Birliği konusunda anlaştı

Ekonomide Avrupa birliğini örnek almaya çalışan Batı Afrika ülkeleri, Senegal’in başkenti Dakar’da bir araya geldi. İki gün süren toplantılarda ortak gümrük biriliği konusunda konsensüs çıktı.Toplantının ilk günü Batı Afrika Ekonomik...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 13:14
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 13:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Batı Afrika ülkeleri ortak Gümrük Birliği konusunda anlaştı
Ekonomide Avrupa birliğini örnek almaya çalışan Batı Afrika ülkeleri, Senegal’in başkenti Dakar’da bir araya geldi. İki gün süren toplantılarda ortak gümrük biriliği konusunda konsensüs çıktı.

Toplantının ilk günü Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliğine (UEMOA) üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleşti. Konferans’ın ana konusu ortak para birimini geleceği ve bölgeler arasındaki ekonomik dengesizliklerdi. Ortak para birimi CFA (XOF) kullanan ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi artırılması alınan kararlar arasındaydı. Para birimi olan CFA (XOF)’nın geleceğinin şekillendiği toplantının ardından ortak iş birliği anlaşmaları imzalandı.

İkinci gün Batı Afrika Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECOWAS) liderleri bir araya geldi. On yedincisi düzenlenen toplantının ana gündemi, ekonomik işbirliğinin artırılması. Avrupa Birliği ile ilişkilerin geliştirilmesinin de hedeflendiği konferansa, 15 Batı Afrika ülkesi katıldı. Konferans Senegal Devlet Başkanı Macky Sall'ın açılış konuşmasıyla başladı.

ECOWAS ülkeleri olarak sonunda ortak bir gümrük tarifesinde anlaştıklarının ifade eden ECOWAS Başkanı Kadré Desiré Ouedraogo, “Bizim asıl amacımız pazarları biliştirmek olduğundan, ortak bir gümrük tarifesine ihtiyacımız var. Ama bu çok uzun zaman alıyor. Bugün mutluyum ECOWAS ülkeleri olarak sonunda ortak bir gümrük tarifesinde anlaştık” şeklinde konuştu.
ECOWAS ülkelerinin en büyük sorunu gümrük. Çifte vergilendirme sorununa çözüm arayan birlik ülkeleri, bu sorunun üstesinden gelmek için ortak gümrük tarifesini masaya yatırdı. Birlik ülkeleri “Ekonomik Ortaklık Anlaşmaları(EPAS)” ve Avrupa Birliği(AB) ile ortak gümrük ilişkilerinin kurulmasının desteklenmesine karar verdi. Konferansın diğer bir konusu ise artan terör eylemleri. Mali’de devam eden terör eylemleri ve Kenya’daki bombalı saldırıların konuşulduğu toplantılar basın toplantısı ve ortaklık anlaşmalarının imzalanması ile son buldu.

BATI AFRİKA DEVLETLERİ EKONOMİK TOPLULUĞU ( CEDEAO/ECOWAS)

15 Batı Afrika ülkesinin oluşturduğu bölgesel bir iş birliği topluğudur. Lagos Antlaşması'nın imzalanması ile 28 Mayıs 1975 tarihinde kurulan bu kuruluşun misyonu, bölgede ekonomik entegrasyonu teşvik etmektir. Aynı zamanda bölgede bir barış gücü olarak görev yapmaktadır. Organizasyonun resmi dili üç eşit dil olan İngilizce, Fransızca ve Portekizcedir.
Birlik üyeleri: Benin, Burkina Faso, Yeşil Burun Adaları, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Fildişi Sahili, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo’dur.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.