Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Çıkmaz Güneydoğu Anadolu’nun İhracat Rakamlarını Açıkladı

GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 2015 yılı Ocak Temmuz döneminde 4 milyar 755 milyon 422 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı.Başkan Çıkmaz yaptığı değerlendirmede bir önceki döneme oranla yüzde 7.1’lik...

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2015 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2015 15:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 2015 yılı Ocak Temmuz döneminde 4 milyar 755 milyon 422 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı.
Başkan Çıkmaz yaptığı değerlendirmede bir önceki döneme oranla yüzde 7.1’lik düşüş olduğunu ifade ederek ihracatın arttırılmasına yönelik çalışmaların ve Pazar arayışlarının sürdüğünü de sözlerine ekledi. 2015 yılı Ocak-Temmuz İhracat rakamlarını açıklayan GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, “Birliklerimizce 2015 yılı Ocak-Temmuz döneminde, 2014 yılının aynı dönemine oranla yüzde 7,1’lik düşüşle toplam 4 milyar 755 milyon 422 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer İhracatçı Birlikleri adına ise toplam 394 milyon 955 bin dolarlık ihracat kayda alınmıştır. Böylece Birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 8,9’luk düşüşle 5 milyar 150 milyon 378 bin dolar olmuştur” dedi.
İHRACATTA ORTA DOĞU ÜLKELERİ YÜZDE 60 PAY İLE İLK SIRADA
Güneydoğu Anadolu Bölgesinden gerçekleştirilen ihracatın ülkelere ve bölgelere göre dağımı hakkında da bilgi veren GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz “ Bölgemiz ihracatında Orta Doğu Ülkeleri yüzde 60 pay ile ilk sırada yer almakta, AB Ülkeleri yüzde 15,8 pay ile ikinci ve Afrika Ülkeleri yüzde 11,1 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. 2015 yılı Ocak-Temmuz döneminde toplam 184 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İran, ABD, İtalya, Libya, İngiltere, Almanya ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir” diye konuştu. Ürün bazında 2015 yılı Ocak Temmuz döneminde yapılan ihracat kalemlerinde ilk sırayı halı kumaş ve iplik çeşitlerinin yer aldığını da sözlerine ekleyen Başkan Çıkmaz, “Ocak-Temmuz 2015 döneminde ürün bazında halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, dış giyim, demir çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri Bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur” ifadelerini kullandı.
“GAZİANTEP İHRACATTAKİ BAŞARI İÇİN ÜZERİNE DÜŞENLERİ YAPIYOR”
İhracatta Gaziantep farkının bu dönemde de hissedildiğini belirten GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz yaptığı değerlendirmede, “Türkiye geneline bakıldığı zaman ihracatta Gaziantep Güneydoğu Anadolu Bölgesinin lokomotif ili olarak başarısını sürdürürken Türkiye genelinde de en fazla ihracat gerçekleştiren iller arasında 6. sıradaki yerini korumuştur. Bu dönemde Gaziantep, 3 milyar 548 milyon 694 bin dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir” diye belirtti. Bir önceki dönemle kıyaslandığı zaman 2014 yılına oranla ihracat kaybının yüzde 5.3 olduğunun da altını çizen Başkan Çıkmaz, “2014 yılı Temmuz ayı ihracatımız 457 milyon 971 bin dolar iken geçen yıla oranla 2015 Temmuz ayında %0.6’lık bir düşüş yaşanmış ve 2015 yılı Temmuz ayı ihracatı Gaziantep için 455 milyon 033 bin dolar olarak gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’DE SİYASİ İSTİKRAR SAĞLANMAK ZORUNDA”
Gerek Gaziantep’te gerekse Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ihracat kültürünün oluştuğunu ve kurumsallaşmanın sağlandığına dikkat çeken Başkan Çıkmaz İhracatçıların ihracatı arttırmaya yönelik çabalarının sürdüğünü GAİB’in bu anlamda gerekli her türlü tanıtım ve girişimi yapmaya devam ettiğini belirterek, “Bugün gerek ihracatçılarımız gerekse GAİB bünyesindeki birimlerimiz ürünlerimizin dünya pazarlarındaki tanıtımı için yoğun bir çaba sarf etmektedir. Yapılan bu çalışmaların ekonomiye olumlu dönüşü olacaktır. Ancak ülkemizdeki siyasi istikrarın bir an önce oluşturulması, terör olaylarının son bulması yenendeki çalışmaların hızlandırılması çok önemlidir” sözlerini tamamladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.