Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Yıldırım, EKK’da ekonomiye ilişkin alınan tedbirleri açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım, “İstihdamı arttırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle Kredi Garanti Fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. Burada bir kere bütçe açığını arttıracak yeni borçlanma gerektirecek,...

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2016 17:38
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2016 17:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Binali Yıldırım, “İstihdamı arttırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle Kredi Garanti Fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. Burada bir kere bütçe açığını arttıracak yeni borçlanma gerektirecek, planlanan dışında bir düşünce yok. Bu sadece 2017 bütçesinden ve arızi gelirlerden gelen paralarla karşılanacak" dedi.
Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Toplantısında alınan tedbirleri açıkladı. Reel sektörün desteklenmesi, istihdamın arttırılması, reformların tekrar kaldığı yerden devam edilmesi ve hızlandırılması, kamuda tasarruf yapmaya devam edilmesi gibi hususlarda karar aldıklarını hatırlatan Yıldırım, “Bu kararların teknik çalışmalarının tamamlanmasına müteakip bugün bu kararların bazılarının önemli olanlarını hemen devreye girecek olanlarını kamuoyuyla vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. Reel sektörünün yani üretimle, istihdamla, ihracatla uğraşan sektörün sıkıntılarını biliyoruz. Yatırım yapan üreten türkiye’nin değerine değer katan ihracat yapan bütün kesimlerin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Kredi Garanti Fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz”
Başbakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bugüne kadar aldığımız tedbirlere ilave olarak yeni bir tedbir daha almış bulunuyoruz. Bunlardan birincisi firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var. Nakit sıkıntısı var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlatmak, hatta istihdamı arttırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle Kredi Garanti Fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. Bu ne demektir? Piyasada KOBİ’ler büyük işletmeler, ihracat işiyle uğraşanlar yani ekonomimizi ayakta tutan bütün sektörlere nakit sıkışıklığını giderecek ve işlerini düzene sokacak yeni bir kaynak oluşturuyoruz. Önemli bir kaynak. Bugün 40 milyar civarında sıkışıklığı olan firmaların toplam hacminin 40 milyar olduğu düşünülürse bunun çok çok üzerinde 250 milyar liralık yeni bir kredi hacmi getirmiş oluyoruz. Burada ağırlıklı olarak bundan KOBİ’ler yararlanacak yani küçük işletmeler, esnaflar, orta ölçekteki işletmeler yararlanacak. Ayrıca ihracatla uğraşanlarda yararlanacak, ticaretle uğraşanlarda bundan istifade edecek. İhracat kredilerinde garanti yani teminat yüzde 100, KOBİ’lerde yüzde 90, ticari kredilerde yüzde 85 uygulanacak. Demek ki KOBİ’ler istihdamımızın yüzde 65-70’ini oluşturan, firma sayısı olarak yüzde 98’ini oluşturan , ihracatımızın yine yüzde 60’tan fazlasını oluşturan KOBİ’lere burada bir ilave kıyak yapmış oluyoruz. Çünkü bunlar ekonomimizin bel kemiğini oluşturuyor. İhracatta niye yüzde 100? Çünkü ihracatçı satıyor, sattığının parasını da hemen alıyor, kısa vadeli bir şey. Orada sıkıntı yok.”

“Bu sadece 2017 bütçesinden ve arızi gelirlerden gelen paralarla karşılanacak”
“Bu nasıl olacak? 250 milyar lirayı vereceğiz de, böyle bir kaynak oluşturacağız da bunun karşılığı var mı yok mu diye hemen soru akla gelebilir” diyen Yıldırım, “ Burada bir kere bütçe açığını arttıracak yeni borçlanma gerektirecek, planlanan dışında bir düşünce yok. Bu sadece 2017 bütçesinden ve arızi gelirlerden gelen paralarla karşılanacak. Bütçeden nasıl karşılanacak? Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle bunu gerçekleştirmiş olacağız. Birinci ve en önemli tedbir budur. Bu tedbir işdünyamıza üretim yapan tesislerimize, ihracat yapan yeni iş, aş imkanı sağlayan bütün işdünyamıza çok ciddi bir rahatlama getirecek hayırlı uğurlu olsun. Bunun ikinci ve bunun devamı olan konu da, 2017’de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek artmasını sağlamak, amacıyla imalat sanayine yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek. Yani yatırımda ciddi bir yatırımın teşvik edilmesinde ciddi bir seferberlik başlatıyoruz. 2017 yılında yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını mevcudun üzerine yüzde 15 daha arttırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Sadece o yatırımla sınırlı değil. Bütün işinin içerisinden bunu kullanabilecek. Gayet güzel bir iş. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz. Bu kurumlar vergisine benzer, teşvik tarafındaki bir uygulama olarak yürürlüğe girecek” ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise “Teşvikin tamamını önceden 5 ya da 10 yıla kadar giden indirim tutarlarını yüzde 80’e kadar müsaade etmiştik. Şimdi yüzde 100’ünü derhal tüm kazançlarından indirebilecek” bilgisini verdi.

“Bu inşaat işlerinde yeni bir uygulama, kolaylık, ilave bir imkan olarak geliyor"
Başbakan Yıldırım, yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceklerini de bildirerek, “Bu inşaat işlerinde yeni bir uygulama, kolaylık, ilave bir imkan olarak geliyor. Teşvikler, bütün bunlar yaptığımız açıklama 2017. 2018 gelincede ona da bakarız. Gelişen şartlara göre değerlendiririz. KDV iadelerinde de gecikme şikayetleri var. Bunları da hızlandırmamız lazım Naci Bey. Buda vatandaş adına bizim talebimiz. İstihdamı arttırmak korumak artı arttırmak yani işyerleri kapanmasın, onlar kredilerle desteklenecek. Bu tedbirler; özel sektör işverenlerinden asgari ücret desteğinden yararlananların bu destekten yararlanmalarına esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak, Şubat, Mart üç aylık primlerini 2017’nin Ekim, Kasım, Aralık ayına öteliyoruz. Yani Ocak, Şubat, Mart’ta SSK primlerini, Sosyal Güvenlik primlerini ödemeyecekler. Ne zaman ödeyecekler? Senenin son üç ayında ödeyecekler. İlave yük gelmeden, faiz yürütmeden, Ocak’ta 100 lira para ödeyecektin erteliyoruz Ekime, Şubatınkini Kasıma, Martınkini Aralıka aynı para. Enflasyondan, kur farkından filan etkilenmeden 9 ay faizsiz erteleme. Yani diyoruz ki burada devlete vereceğin parayı sonra verirsin kardeşim, önce işine harca, acil konularına ayır sonra bize gelirsin, biz bekleyebiliriz ama piyasa beklemez, maaşlar beklemez. Sen vatandaşları, işçilerini çalıştırmaya devam et, bu yükümlülüğünü daha sonra yerine getirebilirsin. Bunu nasıl sağlayacaksınız? Yıl içinde geri döneceği için bir yük getirmiyor, bunun için ilave hazine bir borçlanma ön görmeyecek” açıklamasında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.