Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başbakan Yardımcısı Şimşek’den Büyüme Değerlendirmesi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bugün açıklanan büyüme rakamlarını değerlendirdi.Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bugün açıklanan büyüme rakamlarını değerlendirdi. 2015 yılında ekonominin yüzde 4,0 ile Orta Vadeli Program’da...

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 10:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bugün açıklanan büyüme rakamlarını değerlendirdi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bugün açıklanan büyüme rakamlarını değerlendirdi. 2015 yılında ekonominin yüzde 4,0 ile Orta Vadeli Program’da (OVP) öngörülen seviyede büyüdüğünü belirten Şimşek, “Böylece Türkiye, G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 4. ekonomi olurken, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ekonomilerin 2 katından fazla büyümüştür” dedi.
Bu başarının, geçtiğimiz yıl gerçekleşen iki genel seçime, bölgede artan jeopolitik gerginliklere, Türkiye’nin ticaret ortakları ile yaşanan sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmaya rağmen elde edildiğini vurgulayan Başbakan Yardımcısı, “2015 yılında büyüme, 4,3 puanlık katkı ile toplam yurtiçi talep kaynaklı olmuştur. Özel sektör yatırımları da geçtiğimiz yıl yüzde 2,7 artarak büyümeye 0,5 puan katkı sağlamıştır. Net dış talep ise 0,3 puan negatif katkı ile büyümeyi sınırlandırmıştır. Bunda; en büyük ticaret ortağımız olan AB’deki yavaş toparlanma ile çevre ülkelerde yaşanan sorunlar etkili olmuştur. İhracat pazarlarımızda yaşanan olumsuzluklara rağmen; cari işlemler açığının milli gelire oranı 2015 yılında yüzde 4,5 seviyesine gerilemiştir” ifadelerini kullandı.
2015 yılında büyümenin kapsayıcı niteliğinin devam ettiğini belirten Şimşek, değerlendirmesini şöyle tamamladı: “Geçtiğimiz yıl ülkemizde yaklaşık 700 bin kişiye, küresel krizden bu yana ise 6,7 milyon kişiye ilave istihdam imkanı sağladık. Hedefimiz, güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme ile yüksek gelirli ülkeler arasında yer almaktır. Bu hedefimize ulaşmak için gerekli yapısal reformları uygulamaya devam edeceğiz”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.